- Vi må ut av komfortsonen

Resultatet etter observasjonssamlingen på Tune 18. - 19. mars? Stort engasjement, et sportsutvalg med fornyet energi og flere ryttere som har kommet mye lenger enn de hadde drømt om, og som er klare i sine ambisjoner. - Hadde det ikke vært for denne samlingen, ville jeg ikke tatt steget opp. Jeg kan si helt sikkert at samlingen fikk stor betydning for min del, sier Lene Engebretsen.

av
Åse-Berit Jamne
Oda Helen Finnanger og Fiona var en av flere som hadde funnet veien til Tune Ridesenter i slutten av mars for å delta på observasjonssamling paradressur hvor deltakerne red for trener Ingrid Ølstad(foto: Hege Sætre).

Etter en lengre periode uten aktivitet, var det klart for en ny observasjonssamling for pararyttere. I slutten av mars møtte ni ambisiøse deltakere opp på Tune Ridesenter for å få både faglig og sosialt påfyll.

Samlingen på det flotte anlegget utenfor Sarpsborg er et resultat av godt samarbeid mellom Råde og Onsøy Rideklubb og NRYF. Rideklubben er kjent for sine gode arrangementer og samlinger, og har hatt paradressur som satsning i flere år. De har lenge ønsket å arrangere samlinger, og det var årsaken til at de står bak initiativet.

Det har nemlig vært litt stille rundt satsningen i paradressur en stund. - Ja, det har vært en periode med mindre aktivitet hos oss, forteller Anita G. Johannessen fra Sportsutvalget Paradressur (SU-PARA). - Vi hadde en fin gruppe og mange aktive deltakere for noen år siden, men det har vært forskjellige omstendigheter - blant annet koronasituasjonen - som har bidratt at det har vært få samlinger for de som ønsker å satse nasjonalt og internasjonalt.

Engasjerte deltakere sammen med dommer Kjell Myhre (foto: Hege Sætre).

- Det har gledelig nok vært mange på rekrutteringssamlingene på Rauland, og vi håper jo at det kommer noen derfra som ønsker å satse sammen med oss, men disse observasjonssamlingene er primært for de som har NM som mål, og som ønsker å konkurrere og satse internasjonalt, sier Anita.

- Nå er det flere som har blitt pararyttere etter ha blitt klassifisert, og så er det noen som har holdt på for seg selv. Denne samlingen er starten på en ny gruppe med ryttere som vil satse, sier Anita og trekker frem at de har et tett samarbeid med landslaget. Allerede til helgen er det samling for landslag og satsningsgruppe på Melsom, og flere av rytterne som deltok på Tune kommer til å være med der.

Under samlingen på Tune var det Ingrid Ølstad som holdt treningene lørdag, mens deltakerne red et valgfritt program for dommer Kjell Myhre søndag. Engasjerte representanter fra Sportsutvalget var på plass gjennom hele helgen og bistod med god veiledning og generell informasjon.

Ingrid er som trener koblet til sportsutvalget, mens Kjell Myhre er dressurdommer på høyeste nivå innen paradressur, og har dømt i flere Paralympics.

Potensielle landslagskandidater in spe

- Det kom flest ryttere fra Østlandet, men også helt fra Jæren. De fleste kjente hverandre ikke fra før, noen hadde hilst på hverandre på stevner, så dette var også viktig sosialt, forteller Anita.

De fleste som deltok var klare for å satse videre. Noen hadde NM som mål, mens andre har helt klare mål om internasjonal satsning.

- Alle var superfornøyde med opplegget. Det var fint organisert, maten var god, det var sosialt samvær hvor alle spiste lunsj sammen. De var alle fornøyd med treneren, og Ingrid er veldig positiv til gjengen. Vi opplevde også alle sammen som veldig reflekterte, og hvis de fortsetter utviklingen, er det potensielle landslagskandidater her med ambisjonene på plass og et apparat rundt seg, sier Anita.

Ingrid Ølstad var trener under årets første observasjonssamling på Tune i slutten av mars (foto: Hege Sætre).

Og at deltakerne er fornøyde, er det ingen tvil om. - De ønsker å gjøre det igjen, og har et stort ønske om samlinger med hest. Vi satser på 1-2 samlinger i året med hest, og én uten, forteller hun. Og basert på tilbakemeldingene vil de også forsøke å utvide samlingene, så det blir to dager med trening og én med programridning.

Når det eneste som blir trukket frem som negativt, er at det skulle vart lenger - så bør det være greit å konkludere med at arrangementet var vellykket.

Ønsker å bevisstgjøre dommere

Sportsutvalget i paradressur har også som mål å få med flere dommere som kan læres opp i å dømme paradressur, og de trekker frem Kjell Myhre som en fantastisk ressurs. - Han er veldig engasjert, stiller velvillig opp og brenner for paradressuren.

En utfordring for pararytterne er at mange blir blåst av i konkurransene for bruk av hjelpemidler. - Vi forsøker å skape en bevisstgjøring rundt dette, og å få ut informasjon spesielt om dette med hjelpemidler. Vi oppfordrer alle våre pararyttere til å henvende seg i sekreteriatet på stevner for å være sikker på at de har riktig protokoll, og gjerne at de forhører seg med dommeren så vedkommende vet hva de får bruke av hjelpemidler. Det er noen grunnleggende hjelpemidler alle får bruke, mens det er enkelte hjelpemidler som kun er for egne klassifiseringer. Dette er noe vi ønsker å gjøre dommere trygge på.

Lene Engebretsen er fra arrangørklubben, og var en av dem som trakk i trådene for å få samlingen til Sarpsborg. - Jeg var i finalen i rekrutteringscupen i Grenland i fjor, og da ble jeg inspirert. Det er ikke så mange pararyttere, så det er hyggelig å møte flere. Så nå var det egentlig bare å få til den samlingen som det har vært snakk om så lenge, forteller hun.

Hun satte stor pris på å få møte de andre rytterne, og synes hun lærte masse. - Det var veldig hyggelig å få møte de andre og utveksle erfaringer. Og det var ekstra gøy at det kom så mange fra Rytterforbundet som snakket med oss om våre målsetninger!

Fikk «et spark bak»

Lene og Anita trekker frem begge frem at samlingen førte til at flere av deltakerne fikk det lille pushet som de trengte.

- Hadde det ikke vært for denne samlingen, ville jeg ikke tatt steget opp og startet middels denne sesongen. Jeg kan si helt sikkert at samlingen fikk stor betydning for min del, sier Lene.

For Ingrid Ølstad klarte å gi flere av deltakerne et lite «spark i baken». - Hun dyttet dem litt i gang, og flere gikk opp et nivå sammenlignet med hva de hadde tenkt, bekrefter Anita fra sportsutvalget.

Lene Engebretsen og Maggie - ganske så fornøyde etter programridning for Kjell Myhre (foto: privat).

- Jeg måtte ut av komfortsonen! For jeg har holdt igjen, og tenkt at vi ikke er gode nok til å starte middels, bekrefter Lene. - I fjor red vi LB. Men etter en prat med Ingrid og Hege (Sætre, leder i SU-PARA, journ. anm.), så fikk jeg beskjed om å ta steget, fordi man må starte et sted. Lørdag kveld ble det dermed bestemt at jeg skulle starte MC nivåklasse 4 - grad 4, og vi endte da på drøyt 58 % etter å ha ridd for Kjell. Det var øvelser vi aldri hadde trent på, og jeg hadde kun brålest programmet. Dét resultatet, uten å ha trent? Det fikk meg til å tenke at det kanskje ikke var så dumt likevel, sier hun.

Og det var absolutt ikke dumt. For da Lene og Miss Black Magic («Maggie») stilte til start under dressurstevnet til Råde og Onsøy i helgen, gjorde de sin debut i MC nivåklasse 4, grad 4 - og lørdag var første kvalifisering til NM i boks med 61.622 % .

- Vi kunne faktisk ha klart å kvalifisere oss til NM i løpet av den helgen, men på søndag lugget det litt hos hesten og jeg mistet konsentrasjonen. Det kostet oss noen underkjente øvelser og en feilridning, og vi endte på 59.703 % - null komma tre fattige prosentpoeng unna kvalifiseringskravet.

Mange startende i paraklassen

- Det var utrolig irriterende, men det kommer ny sjanse allerede førstkommende søndag, så vi krysser fingrene for at det går bra, forteller hun smilende. Hun hadde jo tross alt ikke trodd hun skulle ri på dette nivået denne sesongen. Nå gjør hun nettopp det, takket være samlingen hun var pådriver for.

I helgen var det også meldt hele seks ekvipasjer i paraklassen. Faktisk var det meldt åtte stykker, men to måtte melde frafall. - Jeg kan ikke huske at det har vært så mange startende i en paraklasse utenom mesterskap? Det er i hvert fall veldig gøy, sier en glad rytter fra Greåker.

Hvordan nå flere?

- Vi må fortelle om mulighetene for å kunne klassifisere seg som pararyttere. Jeg tror det er en del ryttere som ikke vet om muligheten. Det er også etterspørsel etter flere rekrutteringssamlinger på østlandet, så det kunne kanskje også vært et mulig tiltak, avslutter den engasjerte pararytteren som virkelig brenner for sporten sin.

Vil du vite mer? Er du interessert eller bare nysgjerrig? Du kan melde deg inn i gruppen «Pararyttere i Norge» på Facebook om du ønsker å bli bedre kjent med grenen og rytterne.

..............

Vil du vite mer? Er du interessert eller bare nysgjerrig? Ta kontakt med Sportsutvalget para dersom du har spørsmål.

På Facebook finner du også en gruppe som kaller seg «Pararyttere i Norge» på Facebook . Denne er ikke organisert gjennom NRYF, men er et fint forum for å bli kjent med miljøet. Lene Engebretsen stiller seg også til disposisjon dersom noen ønsker å stille henne spørsmål om hennes erfaringer som pararytter – det er bare å kontakte henne gjennom Facebook og Instagram.