#stopphalthet

Hold hesten frisk - #stopphalthet

Hva kan vi som ryttere gjøre for å holde hestene våre friske og holdbare? Vi samarbeider med Agria Dyreforsikring om kampanjen #stopphalthet for å fremme god hestevelferd og spre kunnskap om god, riktig og variert trening av hest.

Nedenfor kan du lese NRYFs egenproduserte artikler. Du kan lese Agrias #stopphalthet artikler her.

Hestekontrakten - for sunne og glade hester

Agria Dyreforsikring har lansert Hestekontrakten som en del av vår kunnskapskampanje #stopphalthet. Dette er en symbolsk kontrakt mellom deg og din hest, som inneholder 10 punkter for sunne og glade hester.

Signer kontrakten her
NRYF Hestesport avforing baesj IMG 20211219 092253
11.09.2023

Hva vet du om hestebæsjen?

Avføringen til hesten din sier mye om hvordan hesten din har det. Men den ser ikke lik ut hele året, og hva hesten får av mat vil også påvirke det som kommer ut.

Stewardkurs
25.08.2023

På kurs for å bli steward 1

Hvordan er det egentlig å ta et steward-kurs? Nylig ble det avholdt et Steward i kurs i Nord-Norge, og en av deltagerne, Caroline Teige fra Harstad Ride og Kjøreklubb, forteller om hvordan det var å være en del av et slikt kurs, som denne gang gikk i vakre Nord-Norge.

Brodder 1 av 1
11.08.2023

Planlegg og gjør det enkelt

-Forbered deg dagen før, da er mye gjort, sier hovslager Kent Riber om brodder for ridning på gress. Her forteller han mer om hvordan du forbereder deg og gir deg tips om valg av brodder.

Vann
04.08.2023

Vannbøtter eller vannkar i stallen – hva og hvordan

Hva skal man tenke på før man plasserer drikkekar til hestene i stallen? Er det best med automatiske vannkar i stallen, eller vannbøtter slik at man bedre kan følge med hvor mye hesten drikker?

Hov
27.07.2023

Hva er hovsenebeinssyndrom?

Hovsenebeinssyndrom er egentlig en fellesbetegnelse for ulike lidelser i bakre del av hoven. Det kan ramme hester i ulike disipliner og i ulik alder. Vi ser det ofte på store ridehester og quarterhester.

Bilde2
25.07.2023

Fatt galoppen

Av ridehestens tre gangarter, skritt, trav og galopp, er galoppen den mest behagelig å ri - om man kan velge. Det er også hestens naturlige måte å bevege seg raskt på.

Anniken Eide Twilight
18.07.2023

Det vi ønsker er at hesten skal bære seg selv

Hva er en god gangart? Hvordan måler du kvaliteten på gangen, og hvordan rir du en hest i skritt, trav og galopp - til beste for hestens helse og dommerens blikk? Vi har spurt ekspertene, og i denne andre artikkelen av en serie på tre, tar berider Anniken Eide deg med i gangarten «trav».

Bilde 1 DSC 4148
11.07.2023

Skritt viser hestens mentale tilstand

Hovedkriteriet for all ridning er å beholde hestens naturlig rene gangarter. Ved å ri hesten gymnastiserer vi dens kropp og gir den en omtenksom og rettferdig oppdragelse. Målet er å skape en sunn og ridbar hest som er god å håndtere i det daglige arbeid.

Hest
16.06.2023

Hvordan kan man vite om en hest har vondt i ryggen?

Hvis en hest har en uspesifikk halthet eller er vanskelig å ri, er ryggproblemer noe mange hesteeiere bekymrer seg på. Før man sier at problemet sitter i ryggen, er det imidlertid viktig at hesten får en grundig undersøkelse. Veterinær Marianne Øverlie ved Bjerke Dyrehospital gir deg tipsene.

Drikke
09.06.2023

Vann i varmen

Hvor mye vann trenger hesten hver dag? Trenger den mer når det er varmt, når den ammer, eller når den går konkurranser? Hvordan kan vi få hestene til å drikke mer vann, og hvordan kan vi ellers bruke vann under stell av hesten?

Agrianaturbana1
01.06.2023

Nå kan du søke om støtte til å lage en Agria Naturbane

I år igjen får rideklubber rundt om i landet muligheten til å søke støtte for å lage en Agria Naturbane. Sammen med Agria Dyreforsikring vil Norges Rytterforbund dele ut totalt 120 000 kroner til tre rideklubber i tilskudd til å lage en Agria Naturbane!

Hest45
23.05.2023

Ikke la hesten puste inn soppsporer, muggsopp og andre mikroorganismer

Våren er en gunstig tid for storrengjøring av stallen. Her får du tipsene du trenger.

Hest 154
07.05.2023

Snakk om sykdommen

Kverke kan ramme enhver hest, uavhengig av alder, kjønn eller rase. – Det er viktig å ha fokus på denne sykdommen ut fra hensynet til god dyrehelse. Med kunnskap, informasjon og dialog kan vi forebygge – og vi kan redusere stigmatisering rundt sykdommen, sier veterinær Airina Kallmyr-Mack ved Bjerke Dyrehospital.

Pexels shoeb khan 2642332
06.05.2023

Slik kan du bidra til å hindre kverkesmitte

Her er tiltak du kan gjøre for å bidra til å hindre spredning av kverke.

Pexels olia gozha 16603
05.05.2023

Godt smittevern viktig for å unngå sykdom

Tallene i en fersk dyrehelserapport viser en klar økning i antall påviste kverketilfeller i Norge. Mattilsynet understreker viktigheten av godt smittevern, og anbefaler at vaksinen, som gir kort immunitet, primært gis til hester som reiser mye utenlands.

Trening 22
05.05.2023

At hesten er barfot kan øke prestasjonen, men ikke for alle

Å trene og konkurrere uten sko har blitt stadig mer vanlig i flere disipliner innen hestesport. Sammen med et forskerteam ved Sveriges Lantbruksuniversitet, har professor Anna Jansson fordypet seg i hvordan prestasjonen til travhester ble påvirket av å konkurrere uten sko. I tillegg ble det undersøkt forskjeller i høvene blant hester som kan konkurrere barbeint og de som må skos.

Termometer
04.05.2023

Hva gjør du hvis du mistenker kverke?

Plutselig en dag står du der med en hest som har symptomer på kverke. Hva gjør du da?

IMG 20200228 172648
03.05.2023

Kunnskap, myter og fakta om kverke

Britiske Redwings Horse Sanctuary sammen med universitetet i Liverpool gjennomførte i 2020 en stor undersøkelse blant britiske hesteeiere om kverke. Først og fremst viste undersøkelsen en interesse og villighet blant hesteeierne om å øke biosikkerheten, den viste at grunnkunnskapen var ganske god – men den viste også at det eksisterer en del myter og misoppfatninger.

Pexels photo 7671264 Anastasia Shuraeva
02.05.2023

Hva er kverke?

Kverke er en akutt og smittsom bakterieinfeksjon i luftveiene hos dyr av hesteslekten. Sykdommen smitter ved direkte kontakt mellom hester og kan overføres via utstyr og mennesker.

Foalwithstrangles
01.05.2023

Økt kunnskap for redusert smitte – kampanje mot kverke

I dag begynner en kampanje i flere land med den hensikt om å øke bevisstheten rundt og kunnskapen om en smittsom sykdom blant hestene våre – kverke. Vi støtter opp om dette, og på våre flater vil du denne uken se denne kampanjen på flere måter.

Vet
29.04.2023

Ta vare på veterinæren din i dag – og hver dag

I dag er det ikke hvilken som helst dag – det er World Veterinary Day. Å ha et nært samarbeid med en veterinær er viktig for hestevelferden, men samtidig som veterinæren tar seg av din hest har du en oppgave med å ta deg av din veterinær! Søndag kan du bidra til fokus på våre viktige veterinærer ved å delta i markeringen #FlynnsWalkNorway.

Slimhinnemunn
25.04.2023

Slik undersøker du hesten din selv

Som hesteeier må man kunne vurdere hestens allmentilstand, både generelt i det daglige og i tilfeller der man er usikker på om hesten viser sykdomstegn. Det er derfor viktig at alle kan undersøke hesten sin selv. Å øve seg på dette når hesten er frisk er lurt – her får du veterinærens korte tips!

Sprang
21.04.2023

Behandling av SI-leddene

Å se nærmere på og behandle SI-leddene kan være noe dyrlegen foreslår hvis du forteller om en hest som oppleves som vanskelige å ri i galopp og som kanskje gjerne går i kryssgalopp på longen. Her gir veterinær Marianne Øverlie noen fakta om smerter i området rundt SI-leddene.

1barfot Agria
26.02.2023

Barfotstudiens viktigste konklusjoner

Hva er det som skjer i hoven når hesten går uskodd? Professor Lars Roepstorff og teamet bak barfotstudien kan konstatere fire områder som kan ha en direkte effekt på hestens holdbarhet og prestasjon. Et viktig spørsmål er om, når og hvordan det kan være hensiktsmessig å trene hesten skodd eller uskodd. Barfotstudiet er et samarbeid mellom SLU og Agria Dyreforsikring.

332072653 731216541925470 624794826346295004 n
23.02.2023

- Min opplevelse er at folk er blitt flinkere til å ta ansvar

Minnene fra det fatale utbruddet av ekvint herpesvirus i Valencia i 2021 vekkes unektelig til live når det nå er påvist EHV-1 smitte ved to stevner i Europa. Men siden da har det blitt innført strenge biosikkerhetsregler og rutiner som riktig fulgt opp skal kunne begrense følgene av utbrudd. – Jeg opplever at folk generelt er blitt flinkere til å ta ansvar og at man skjønner at dette er viktig for alle, sier NRYFs kontaktveterinær til FEI, Guri Haarr.

Tannbehandling 15 of 20
15.02.2023

Tordos tenner var ikke helt som alle andres tenner

I fjor sommer ble Tordo en av rideskolehestene ved rideskolen til Geilo Ride og Kjøreklubb. Da deres egen veterinær sjekket tennene til Tordo, var de bakerste tennene så høye at hun ikke kunne se ordentlig hvordan det egentlig sto til der inne lengst i munnen. Derfor anbefalte hun en tur Bjerke Dyrehospital og veterinær og spesialistkandidat Johanna Schneider for å få gjort en grundig sjekk med spesialutstyr. Det Johanna fant ut var ganske overraskende. . Video i artikkelen

Baesj 2 of 2
23.01.2023

Hvorfor spiser hesten min avføring?

Det er naturlig for føll å spise morens avføring, men har du en voksen hest som gjør det, bør du ta en titt på mulige årsaker.

Horse gdef441f71 1920 pixabay
16.01.2023

Hvorfor spiser hesten min på tre?

Hesten har fri tilgang på grovfôr, vitaminer, mineraler, trær, stor plass og kan gå inn og ut av boksen som den ønsker. Hvorfor gnager den da på tre?

Pexels chanita sykes 1094561
01.01.2023

Førstehjelp for hoven – har hesten fått et hovbeinsbrudd?

Selv om hoven har en solid konstruksjon, er hov- og skoproblemer et vanlig fenomen. Det kan være vanskelig å få tak i hovslager og veterinær på kort varsel, og dermed vanskelig å vite hva man skal gjøre når uhellet er ute. Her skal vi se på noen av de situasjonene som kan oppstå akutt og hva du selv kan gjøre – så hva når hesten har fått hovbeinsbrudd?

Pexels eberhard grossgasteiger 1411709
29.12.2022

PSSM - arvelig muskelsykdom hos hest - hva er det?

Hva er PSSM, hvilke symptomer skal vi være oppmerksomme på, og finnes det noen behandling?

Pexels shoeb khan 2642332
28.12.2022

Førstehjelp for hoven - hovsprekk

Selv om hoven har en solid konstruksjon, er hov- og skoproblemer et vanlig fenomen. Det kan være vanskelig å få tak i hovslager og veterinær på kort varsel, og dermed vanskelig å vite hva man skal gjøre når uhellet er ute. Her skal vi se på noen av de situasjonene som kan oppstå akutt og hva du selv kan gjøre – så hva når hesten har fått en hovsprekk?

Hest 4
26.12.2022

Ta vare på seniorhesten

Hvordan merker man at hesten blir eldre, og har andre behov? Hvordan kan man vedlikeholde seniorhesten på best mulig måte?

Pexels sergey meshkov 10964709
25.12.2022

Førstehjelp for hoven - forfangenhet

Selv om hoven har en solid konstruksjon, er hov- og skoproblemer et vanlig fenomen. Det kan være vanskelig å få tak i hovslager og veterinær på kort varsel, og dermed vanskelig å vite hva man skal gjøre når uhellet er ute. Her skal vi se på noen av de situasjonene som kan oppstå akutt og hva du selv kan gjøre – så hva når du mistenker forfangenhet?

Quick1 1 of 1
22.12.2022

Førstehjelp for hoven - hva gjør du når skoen er løs?

Selv om hoven har en solid konstruksjon, er hov- og skoproblemer et vanlig fenomen. Det kan være vanskelig å få tak i hovslager og veterinær på kort varsel, og dermed vanskelig å vite hva man skal gjøre når uhellet er ute. Her skal vi se på noen av de situasjonene som kan oppstå akutt og hva du selv kan gjøre – så hva når skoen er løs eller mistet?


Hov 3 of 25
16.12.2022

Førstehjelp for hoven - hva gjør du ved halthet fra hoven?

Selv om hoven har en solid konstruksjon, er hov- og skoproblemer et vanlig fenomen. Det kan være vanskelig å få tak i hovslager og veterinær på kort varsel, og dermed vanskelig å vite hva man skal gjøre når uhellet er ute. Her skal vi se på noen av de situasjonene som kan oppstå akutt og hva du selv kan gjøre – tema i dag er halthet fra hoven.

Tvangsboks
02.12.2022

Norges første hesteambulanse

I forbindelse med Norwegian Horse Festival på Lillestrøm, ble Norges første ambulansehenger for hest presentert. Hengeren er utviklet gjennom et samarbeidprosjekt mellom Ifor Williams og Bjerke Dyrehospital.

Hest 94
28.11.2022

Hva er Wobbler?

Alle tilstander i halsen som resulterer i generell ustøhet og svakhet hos hest på grunn av trykk mot ryggmargen, får betegnelsen CVCM (Cervical Vertebral Compressive Myelopathy) eller Wobbler syndrom.

52508056 2836816273002773 192499948875415552 n
04.11.2022

Å ta en vetsjekk nå er å være i forkant

Hvordan har hesten det nå, på tampen av stevnesesongen? Rådet fra landslagsleder i distanse Fernando X Medina Guerrero er å ta vetsjekken nå for å være i forkant. Det er god hestevelferd – og man gir seg selv bedre odds for å være klar til sesongstart.

IMG 20221015 164928
15.10.2022

Disse tre klubbene får 40 000 kroner hver til en Agria naturbane

Lørdag kveld i forbindelse med familieshowet under Kingsland Oslo Horse Show kunne Marianne Einarsen Broholm fra Agria Dyreforsikring og Kjell Myhre fra Norges Rytterforbund dele ut totalt 120 000 kroner til tre rideklubber, øremerket etablering av en Agria naturbane. De tre klubbene som mottok 40 000 kroner hver er i år Atlungstad Rideklubb, Vaadan Hestesportsklubb og Grenland Ryttersportsklubb.

8688607bb8d7ad9a org
11.10.2022

Inviterer hesteeiere til en veldedig tur

Agria Dyreforsikring inviterer alle hesteeiere til å ta en tur i naturen der de bor, helgen 22.-23. oktober. Pengene går til inntekt for Hest og Helse.

Sole
30.09.2022

Ujevnt underlag i luftegården – hva kan man gjøre?

I luftegårdene våre blir det ofte sølete. Når frosten kommer, kan underlaget bli veldig hardt og ujevnt og hestene kan lettere tråkke feil og skade seg. Her er noen tips for å unngå dette.

Stemning 8111
15.09.2022

Bruker man knust sand eller natursand til ridebaner og hva er forskjellen?

I en ridebane ønsker man ikke en hard bane som vil sende all energi tilbake til hestens bein med en gang den lander. Man vil heller ikke ha en dyp bane der energien fra hesten forsvinner ned i bakken. Man ønsker noe midt imellom.

Agrianaturbana1
26.08.2022

Hva kan du bruke en naturbane til?

-På en naturbane settes hest og rytter på en oppgave, og man kommer til hesten på en helt annen måte enn på en ridebane. Å ha en slik bane tilgjengelig er et stort pluss på mange måter, sier hippologutdannede Miriam Svensson som fikk lære å kjenne nytten av en naturbane som student ved Ridskolan Strömsholm.

Agria forskningsprosjekt sko barfot Aksel Vibe16
12.08.2022

Sportshester med og uten sko - et vitenskapelig prosjekt

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) og Agria er inne i sin siste fase av et omfattende forskningsprosjekt med Peder Fredricson, hvor den norske hovslageren Aksel Vibe har spilt en viktig rolle. I dag presenteres de første resultatene av prosjektet, under VM i Herning.

Inez karlsen 2
26.07.2022

Inez og Perry vant BEST Cup for ponni

I helgen handlet det om feltritt på Konglungen i Asker, og for årets deltagere i BEST Cup var det nå det skulle avgjøres. I ponniklassen ble det Inez Emilie Karlsen og hennes Elmelund’s Perry som gikk helt til topps sammenlagt. – Det var det store målet vårt i år, sier Inez.

Trening 1
31.05.2022

Hva gjør du når hesten blir halt?

Halthet hos hester er veldig vanlig. Alle som har eller har hatt hest har helt sikkert opplevd halthet. Halthet har ofte en tendens til å komme på de mest uønskede tidspunktene som rett før sesongstart, eller et stevne. Det passer ofte dårlig.

Dreamstime xxl 100630015
27.05.2022

Høyest forekomst om våren: Dette er forfangenhet

Stemmer det at overvektige hester har større sjanse for å bli forfangne? Hva betyr det egentlig at hester får forfangenhet? Veterinær Marianne Øverlie forklarer.

Ben bein belegg 2
11.05.2022

Når bør man vurdere å gjøre stående MR-undersøkelse av hest?

Noen ganger er det vanskelig å finne årsaken til en halthet eller lidelse i bena til hesten. Hvis haltheten er lokalisert til et område som det kan gjøres MR-undersøkelse av og ultralyd eller røntgen ikke strekker til, bør man vurdere MR. Denne vurderingen gjøres av din veterinær.

Hans Bauer 4 kopi
18.04.2022

Trening og holdbarhet

Hvordan forebygge belastningsskader? Å varme opp hesten før du krever større oppgaver av den, er viktig. Blodtilførsel i muskulaturen og produksjon av leddvæske er vesentlig for å unngå belastningskader. Feltritt-treneren gir tips.

Illustrasjon
08.04.2022

Grunnridningen er viktig

-Hvis man rir grundig fra begynnelsen av, kommer man fortere til målet, sier leder i Sportsutvalg feltritt, Sissel Røinås. I helgen er hun dommer under BEST Cup.

Anniken Eide foto mette sattrup
23.03.2022

Hvordan forebygge belastningsskader?

Hestene må ha tilstrekkelig med utetid, frisk luft og muligheten til å bevege seg fritt. Sprang- og dressurtreneren gir tips.

Illustrasjon foto mette sattrup
07.03.2022

Slik kan belastningsskader forebygges

Variert trening på variert underlag er nøkkelen til en sunn og frisk hest, mens ensidighet er den største årsaken til belastningsskader.

Hoppe og føll 1 of 1
03.03.2022

Ikke for mye, ikke for lite, men akkurat passe

-For å klare sin oppgave best mulig, er det viktig at avlshoppen har god allmenntilstand og kondisjon, er i passe hold og får en velbalansert fôring både før bedekning, under drektighet og etter følling, sier veterinær og spesialist på hestesykdommer Mette Hansson fra Lier Hesteklinikk. Blant annet kan overvekt hos hoppen gi økt risiko for føll med feilstillinger av bein.

Hov 24 of 25
13.02.2022

Hva er en hovbyll?

Hovbyll er en vanlig årsak til akutt halthet hos hest. Det starter som regel med at hesten tråkker på en stein eller en annen spiss gjenstand som skaper en defekt i sålen. Her kommer bakterier, jord og gjørme inn, og det oppstår en bakterieinfeksjon i hoven.

Stemning dressur
10.02.2022

Hesten min har forkalkninger - hva betyr dette?

Leddlidelser er en vanlig lidelse hos hest, og er en vanlig årsak til nedsatt prestasjon og halthet. Forkalkninger i ledd innebærer at hesten har kroniske beinforandringer, som betyr at endringene har kommet over tid. Dette betyr at forandringene ikke vil forsvinne.

Geir Gulliksen Edesa S Banjan EM 2017 Gøteborg 1 of 5
01.02.2022

Edesa S Banjan – pensjonist i toppform

Geir Gulliksen har tatt valget for Edesa S Banjan – 21-åringen er nå pensjonert fra toppsporten. Men samtidig er hesten frisk og i toppform. – Variert trening og at han ikke har blitt belastet hardt med for mange stevner, det har vært oppskriften på å holde ham sunn og frisk, fastslår Geir.

Steg trav calla 15
22.10.2021

Hestens steg

Hesten løfter benet, tar det frem i luften, ned mot bakken, trår i bakken, spenner fra. Så følger et nytt løft, et nytt steg. Vi ser nærmere på hestens steg og hva som skjer når hesten forflytter seg fremover.

Img 0690
27.07.2021

Ulik bruk – ulike behov

Hva hesten brukes til har betydning for behov for beskyttelse. Intensiteten i arbeidet, underlaget og risikoen for slag er blant de hensyn man må ta.

Trening 1
12.06.2021

Bruk tid på tilvenninger

Ny stall, ny bane, nye sko, ny hest. Spennende for oss – for hesten er det nye forhold som den må gis tid til å venne seg til. -Adapsjon, altså tilvenning, er utrolig viktig for alle individer, fastslår veterinær Lars Moen

E7 1 1
04.05.2021

Hesteben og varme

Når hesten beveger seg, utvikles det varme i senene. Samtidig viser forsøk at cellene i senene er svært følsomme for varme – noe å tenke på når man bruker belegg og bandasjer.

Belegg
03.03.2021

Når hesten har belegg på

Å sette på belegg er et tiltak vi gjør for å hindre slike skader, men for at vår bruk av belegg i seg ikke skal utgjøre noen risiko for hesten, er det viktig at man setter seg inn i bruken av dem. Hva betyr det egentlig for hestebeina at vi setter på belegg eller bandasjer?

Ina steiro herstad glitur av herstad 9323
16.02.2021

Slik trener Ina og Glitur

En frisk og holdbar hest er en forutsetning for en karriere og gode år i sporten. Ina Steiro Herstad – gullvinner i NM kjøring ponni 2020, er opptatt av treningsprinsipper som både fremmer prestasjonen og som tar vare på hestevelferden. Målet er en frisk og glad Glitur frå Herstad og mange år sammen, både på konkurransebanene og ellers.

Maren og joy 1236
29.12.2020

Ri hesten rett

Hva skal vi som ryttere arbeide med for å hjelpe hesten å bli rettstilt i sin kropp? Vi har spurt berider og trener Lillian Grepne.

Maren og joy ovenfra 1375 1
11.12.2020

Hva er en skjev hest?

Det handler om å ri riktig og ri rett. Men hva er en skjev hest, hvorfor er den det – og hva er signalene?

Spyle 1 of 3
01.12.2020

Sjekk over hestebena daglig

- Kjøling av hestens ben med kaldt vann er alltid bra og i noen tilfeller både lindrende og forebyggende. Men den viktigste innsatsen du kan gjøre som hesteeier er å bruke hendene og daglig kjenne over hestebena, fastslår veterinær Lars Moen ved EMPET Romerike Hesteklinikk.

Stemning 1
06.11.2020

Unngå brå endringer

Brå endring av kravene man stiller hesten er en vanlig skadeårsak.

Visitering 3 of 7
02.11.2020

Tenk forebyggende

Veterinærtipset er klart når det gjelder hestens helse. Tenk forebyggende. -Veterinærsjekk av hesten når rytter anser hesten for å være frisk er en stor fordel – ta helsesjekk av hesten din, i hvert fall før sesongstart, sier hesteveterinær Jan Olav Berget.

Kunnskap
30.10.2020

De vanligste skadene

Hvilke erfaringer og tanker gjør veterinærene seg om skader på hest – og ikke minst om deres eiere? Vi har spurt et knippe hesteveterinærer.

Halthetsutredning 4
29.10.2020

Betraktninger fra hesteveterinærens vinkel

Det er ingen enkel sak å være veterinær. Det skyldes ikke bare at veterinærmedisin er et komplisert fagfelt. En veterinær på jobb møter på mange meninger og ideologier, man finner hele kunnskapsspekteret fra mye kunnskap til lite. Det at flere setter sin lit til Dr. Google gjør det heller ikke noe lettere. -Enhver må ta sitt ansvar for en hest, enten man er rytter, forelder eller trener. Det handler om hestevelferd, sier hesteveterinær Jan Olav Berget.

Stopphalthet2
15.10.2020

Hvile viktig for prestasjon og helse

Restitusjon – hvile - er viktig for treningseffekten. Mangel på restitusjon er en viktig årsak til skader. Er restitusjon en del av din treningsplan?

Trening ulf storemark 137 of 204
13.10.2020

Hva skjer egentlig ved trening?

Når vi tenker «bygge opp hesten» tenker vi fort kondisjon. Dårlig kondisjon er jo lett å kjenne igjen. Det oppbygging gjør for hestens benstruktur, merker vi derimot ikke på samme måte – men er like viktig å tenke på i den daglige treningen. For det vi ønsker er jo friske, holdbare hester.

Stopp halthet hestens signaler 1
28.09.2020

Hold hesten glad og les dens signaler

Hestens holdbarhet avhenger av mange ulike faktorer. Arv, eksteriør, alder, tidligere skader, tidligere trening, hvordan den blir trent og underlag den går på. Å være klar over hvordan treningen påvirker hesten din, kan gjøre at risikoen for en slik tur til dyrlegen for halthetsutredelse blir mindre. -Hold hesten glad og les dens signaler, er to viktige råd.

Talentsamling 6
22.07.2020

Kommunikasjon eller smerteproblem?

En asymmetri kan også være et kommunikasjonsproblem fremfor et smertebetinget problem. Kommunikasjon med hesten er komplekst. - Vi må legge til rette for tydelig kommunikasjon, rydde opp. Rytterne må forstå sine gode og dårlige bevegelsesstrategier og ta vekk de dårlige.

Stemning 47
17.07.2020

Hva skjer når vi sitter bak den loddrette sitsen?

Salens oppgave er å fordele rytterens vekt over en større flate. – Dette er den store forskjellen fra å ri barbak. Det er bra for hesten at rytterens vekt fordeles, da reduserer man risikoen for problemer, innleder forskeren.

Halthet 2
16.07.2020

Vi rir som vi går og står

I sin doktorgradsavhandling «Postural Strategies in Skilled Riders» så Maria Therese Engell på erfarne ryttere og deres bevegelsesmønster på bakken og sammenlignet når de satt på stol og red på hest. Hun så på det samme i hennes egenutviklede balansestol og så på hesteryggen. Hun fant at rytterne hadde like bevegelsesstrategier hele veien.

T7a0244
14.07.2020

Sits og hestehelse

Hvordan vi sitter på hesten har stor betydning for hestens prestasjon og helse. Dersom belastningen vi som ryttere påfører våre hester er skjev, kan det føre til en asymmetri hos hesten som over tid kan resultere i halthet.

Agrianaturbana1
09.07.2020

En naturbane hjelper deg med å variere treningen

En naturbane er en anlagt ridevei ute i naturen, med jevnt og sikkert underlag. Med en naturbane utnytter man terrenget for variasjon og også legger inn oppgaver for hesten, for eksempel i form av faste markbommer. Som et ledd i #stopphalthet kampanjen skal det i år deles ut 120 000 kroner til tre rideklubber, øremerket etablering av naturbane.

T7a8648
07.07.2020

Bruk tid på å gjøre hesten sterk og holdbar

Målet er at vi med vår trening av hesten gjør den sterk og holdbar. -Vi må bygge opp hesten på en strategisk måte. Vi må tenke igjennom det vi gjør og ha en plan. Vi må gi den tid til å styrke muskler, skjelett, sener, ledd og leddbånd, fastslår feltrittrytter Heidi Bratlie Larsen.

Heidi bl lavopploest 4 of 21
06.07.2020

Tren for hestens helse

Som hesteeier kan du gjøre mye for å holde hesten frisk. Feltrittrytter Heidi Bratlie Larsen gir deg tipsene som bidrar til en treningsplan der man har hestens helse står i sentrum.

106302043 846525432538299 2558657301252878479 n
29.06.2020

Legg til rette for hovslageren

Gi hovslageren din de beste arbeidsforholdene, formaner hovslager Aksel Vibe. - Hesten SKAL stå inne, tørr og ren FØR hovslager kommer. En trygg og ryddig arbeidsplass med godt lys, god plass og flatt gulv gjør det mye lettere å utføre godt arbeid.

Hovslager a
25.06.2020

Hovslageren holder hesten på beina

De hopper høyt over hinder, løper fort i terrenget, danser lett på dressurbanen. Men de flyr ikke, hestene. For hvert steg skjer det – hoven treffer bakken, tar hestens vekt, fører den frem. Derfor er hovslageren så viktig for hestens helse og velferd. Det er hovslageren som holder hesten på beina.

Dreamstime xxl 95798423
09.06.2020

La oss stoppe haltheten

Vi har fine hester, fine ridehaller, gode underlag. Kunnskap og informasjon er ikke mange tastetrykk unna, det arrangeres clinics og foredrag rundt om. Men likevel rammes hestene våre av skader – mange av dem skader som kunne ha vært unngått. I en ny serie fokuserer vi på nettopp det – vi vil stoppe haltheten.