#stopphalthet

Hold hesten frisk - #stopphalthet

Hva kan vi som ryttere gjøre for å holde hestene våre friske og holdbare? Vi samarbeider med Agria Dyreforsikring om kampanjen #stopphalthet for å fremme god hestevelferd og spre kunnskap om god, riktig og variert trening av hest.

Les våre egenproduserte fagartikler her.

Steg trav calla 15
22.10.2021

Hestens steg

Hesten løfter benet, tar det frem i luften, ned mot bakken, trår i bakken, spenner fra. Så følger et nytt løft, et nytt steg. Vi ser nærmere på hestens steg og hva som skjer når hesten forflytter seg fremover.

Img 0690
27.07.2021

Ulik bruk – ulike behov

Hva hesten brukes til har betydning for behov for beskyttelse. Intensiteten i arbeidet, underlaget og risikoen for slag er blant de hensyn man må ta.

Trening 1
12.06.2021

Bruk tid på tilvenninger

Ny stall, ny bane, nye sko, ny hest. Spennende for oss – for hesten er det nye forhold som den må gis tid til å venne seg til. -Adapsjon, altså tilvenning, er utrolig viktig for alle individer, fastslår veterinær Lars Moen

E7 1 1
04.05.2021

Hesteben og varme

Når hesten beveger seg, utvikles det varme i senene. Samtidig viser forsøk at cellene i senene er svært følsomme for varme – noe å tenke på når man bruker belegg og bandasjer.

Belegg
03.03.2021

Når hesten har belegg på

Å sette på belegg er et tiltak vi gjør for å hindre slike skader, men for at vår bruk av belegg i seg ikke skal utgjøre noen risiko for hesten, er det viktig at man setter seg inn i bruken av dem. Hva betyr det egentlig for hestebeina at vi setter på belegg eller bandasjer?

Ina steiro herstad glitur av herstad 9323
16.02.2021

Slik trener Ina og Glitur

En frisk og holdbar hest er en forutsetning for en karriere og gode år i sporten. Ina Steiro Herstad – gullvinner i NM kjøring ponni 2020, er opptatt av treningsprinsipper som både fremmer prestasjonen og som tar vare på hestevelferden. Målet er en frisk og glad Glitur frå Herstad og mange år sammen, både på konkurransebanene og ellers.

Maren og joy 1236
29.12.2020

Ri hesten rett

Hva skal vi som ryttere arbeide med for å hjelpe hesten å bli rettstilt i sin kropp? Vi har spurt berider og trener Lillian Grepne.

Maren og joy ovenfra 1375 1
11.12.2020

Hva er en skjev hest?

Det handler om å ri riktig og ri rett. Men hva er en skjev hest, hvorfor er den det – og hva er signalene?

Spyle 1 of 3
01.12.2020

Sjekk over hestebena daglig

- Kjøling av hestens ben med kaldt vann er alltid bra og i noen tilfeller både lindrende og forebyggende. Men den viktigste innsatsen du kan gjøre som hesteeier er å bruke hendene og daglig kjenne over hestebena, fastslår veterinær Lars Moen ved EMPET Romerike Hesteklinikk.

Stemning 1
06.11.2020

Unngå brå endringer

Brå endring av kravene man stiller hesten er en vanlig skadeårsak.

Visitering 3 of 7
02.11.2020

Tenk forebyggende

Veterinærtipset er klart når det gjelder hestens helse. Tenk forebyggende. -Veterinærsjekk av hesten når rytter anser hesten for å være frisk er en stor fordel – ta helsesjekk av hesten din, i hvert fall før sesongstart, sier hesteveterinær Jan Olav Berget.

Kunnskap
30.10.2020

De vanligste skadene

Hvilke erfaringer og tanker gjør veterinærene seg om skader på hest – og ikke minst om deres eiere? Vi har spurt et knippe hesteveterinærer.

Halthetsutredning 4
29.10.2020

Betraktninger fra hesteveterinærens vinkel

Det er ingen enkel sak å være veterinær. Det skyldes ikke bare at veterinærmedisin er et komplisert fagfelt. En veterinær på jobb møter på mange meninger og ideologier, man finner hele kunnskapsspekteret fra mye kunnskap til lite. Det at flere setter sin lit til Dr. Google gjør det heller ikke noe lettere. -Enhver må ta sitt ansvar for en hest, enten man er rytter, forelder eller trener. Det handler om hestevelferd, sier hesteveterinær Jan Olav Berget.

Stopphalthet2
15.10.2020

Hvile viktig for prestasjon og helse

Restitusjon – hvile - er viktig for treningseffekten. Mangel på restitusjon er en viktig årsak til skader. Er restitusjon en del av din treningsplan?

Trening ulf storemark 137 of 204
13.10.2020

Hva skjer egentlig ved trening?

Når vi tenker «bygge opp hesten» tenker vi fort kondisjon. Dårlig kondisjon er jo lett å kjenne igjen. Det oppbygging gjør for hestens benstruktur, merker vi derimot ikke på samme måte – men er like viktig å tenke på i den daglige treningen. For det vi ønsker er jo friske, holdbare hester.

Stopp halthet hestens signaler 1
28.09.2020

Hold hesten glad og les dens signaler

Hestens holdbarhet avhenger av mange ulike faktorer. Arv, eksteriør, alder, tidligere skader, tidligere trening, hvordan den blir trent og underlag den går på. Å være klar over hvordan treningen påvirker hesten din, kan gjøre at risikoen for en slik tur til dyrlegen for halthetsutredelse blir mindre. -Hold hesten glad og les dens signaler, er to viktige råd.

Talentsamling 6
22.07.2020

Kommunikasjon eller smerteproblem?

En asymmetri kan også være et kommunikasjonsproblem fremfor et smertebetinget problem. Kommunikasjon med hesten er komplekst. - Vi må legge til rette for tydelig kommunikasjon, rydde opp. Rytterne må forstå sine gode og dårlige bevegelsesstrategier og ta vekk de dårlige.

Stemning 47
17.07.2020

Hva skjer når vi sitter bak den loddrette sitsen?

Salens oppgave er å fordele rytterens vekt over en større flate. – Dette er den store forskjellen fra å ri barbak. Det er bra for hesten at rytterens vekt fordeles, da reduserer man risikoen for problemer, innleder forskeren.

Halthet 2
16.07.2020

Vi rir som vi går og står

I sin doktorgradsavhandling «Postural Strategies in Skilled Riders» så Maria Therese Engell på erfarne ryttere og deres bevegelsesmønster på bakken og sammenlignet når de satt på stol og red på hest. Hun så på det samme i hennes egenutviklede balansestol og så på hesteryggen. Hun fant at rytterne hadde like bevegelsesstrategier hele veien.

T7a0244
14.07.2020

Sits og hestehelse

Hvordan vi sitter på hesten har stor betydning for hestens prestasjon og helse. Dersom belastningen vi som ryttere påfører våre hester er skjev, kan det føre til en asymmetri hos hesten som over tid kan resultere i halthet.

Agrianaturbana1
09.07.2020

En naturbane hjelper deg med å variere treningen

En naturbane er en anlagt ridevei ute i naturen, med jevnt og sikkert underlag. Med en naturbane utnytter man terrenget for variasjon og også legger inn oppgaver for hesten, for eksempel i form av faste markbommer. Som et ledd i #stopphalthet kampanjen skal det i år deles ut 120 000 kroner til tre rideklubber, øremerket etablering av naturbane.

T7a8648
07.07.2020

Bruk tid på å gjøre hesten sterk og holdbar

Målet er at vi med vår trening av hesten gjør den sterk og holdbar. -Vi må bygge opp hesten på en strategisk måte. Vi må tenke igjennom det vi gjør og ha en plan. Vi må gi den tid til å styrke muskler, skjelett, sener, ledd og leddbånd, fastslår feltrittrytter Heidi Bratlie Larsen.

Heidi bl lavopploest 4 of 21
06.07.2020

Tren for hestens helse

Som hesteeier kan du gjøre mye for å holde hesten frisk. Feltrittrytter Heidi Bratlie Larsen gir deg tipsene som bidrar til en treningsplan der man har hestens helse står i sentrum.

106302043 846525432538299 2558657301252878479 n
29.06.2020

Legg til rette for hovslageren

Gi hovslageren din de beste arbeidsforholdene, formaner hovslager Aksel Vibe. - Hesten SKAL stå inne, tørr og ren FØR hovslager kommer. En trygg og ryddig arbeidsplass med godt lys, god plass og flatt gulv gjør det mye lettere å utføre godt arbeid.

Hovslager a
25.06.2020

Hovslageren holder hesten på beina

De hopper høyt over hinder, løper fort i terrenget, danser lett på dressurbanen. Men de flyr ikke, hestene. For hvert steg skjer det – hoven treffer bakken, tar hestens vekt, fører den frem. Derfor er hovslageren så viktig for hestens helse og velferd. Det er hovslageren som holder hesten på beina.

Dreamstime xxl 95798423
09.06.2020

La oss stoppe haltheten

Vi har fine hester, fine ridehaller, gode underlag. Kunnskap og informasjon er ikke mange tastetrykk unna, det arrangeres clinics og foredrag rundt om. Men likevel rammes hestene våre av skader – mange av dem skader som kunne ha vært unngått. I en ny serie fokuserer vi på nettopp det – vi vil stoppe haltheten.