Vi har fine hester, fine ridehaller, gode underlag. Kunnskap og informasjon er ikke mange tastetrykk unna, det arrangeres clinics og foredrag rundt om. Men likevel rammes hestene våre av skader – mange av dem skader som kunne ha vært unngått. I en ny serie fokuserer vi på nettopp det – vi vil stoppe haltheten.
De hopper høyt over hinder, løper fort i terrenget, danser lett på dressurbanen. Men de flyr ikke, hestene. For hvert steg skjer det – hoven treffer bakken, tar hestens vekt, fører den frem. Derfor er hovslageren så viktig for hestens helse og velferd. Det er hovslageren som holder hesten på beina.
Gi hovslageren din de beste arbeidsforholdene, formaner hovslager Aksel Vibe. - Hesten SKAL stå inne, tørr og ren FØR hovslager kommer. En trygg og ryddig arbeidsplass med godt lys, god plass og flatt gulv gjør det mye lettere å utføre godt arbeid.
Som hesteeier kan du gjøre mye for å holde hesten frisk. Feltrittrytter Heidi Bratlie Larsen gir deg tipsene som bidrar til en treningsplan der man har hestens helse står i sentrum.
Målet er at vi med vår trening av hesten gjør den sterk og holdbar. -Vi må bygge opp hesten på en strategisk måte. Vi må tenke igjennom det vi gjør og ha en plan. Vi må gi den tid til å styrke muskler, skjelett, sener, ledd og leddbånd, fastslår feltrittrytter Heidi Bratlie Larsen.
En naturbane er en anlagt ridevei ute i naturen, med jevnt og sikkert underlag. Med en naturbane utnytter man terrenget for variasjon og også legger inn oppgaver for hesten, for eksempel i form av faste markbommer. Som et ledd i #stopphalthet kampanjen skal det i år deles ut 120 000 kroner til tre rideklubber, øremerket etablering av naturbane.
Hvordan vi sitter på hesten har stor betydning for hestens prestasjon og helse. Dersom belastningen vi som ryttere påfører våre hester er skjev, kan det føre til en asymmetri hos hesten som over tid kan resultere i halthet.
I sin doktorgradsavhandling «Postural Strategies in Skilled Riders» så Maria Therese Engell på erfarne ryttere og deres bevegelsesmønster på bakken og sammenlignet når de satt på stol og red på hest. Hun så på det samme i hennes egenutviklede balansestol og så på hesteryggen. Hun fant at rytterne hadde like bevegelsesstrategier hele veien.
Salens oppgave er å fordele rytterens vekt over en større flate. – Dette er den store forskjellen fra å ri barbak. Det er bra for hesten at rytterens vekt fordeles, da reduserer man risikoen for problemer, innleder forskeren.
En asymmetri kan også være et kommunikasjonsproblem fremfor et smertebetinget problem. Kommunikasjon med hesten er komplekst. - Vi må legge til rette for tydelig kommunikasjon, rydde opp. Rytterne må forstå sine gode og dårlige bevegelsesstrategier og ta vekk de dårlige.