Vi rir som vi går og står

I sin doktorgradsavhandling «Postural Strategies in Skilled Riders» så Maria Therese Engell på erfarne ryttere og deres bevegelsesmønster på bakken og sammenlignet når de satt på stol og red på hest. Hun så på det samme i hennes egenutviklede balansestol og så på hesteryggen. Hun fant at rytterne hadde like bevegelsesstrategier hele veien.

Halthet 2
-Før var mange veterinærer mest opptatt av de nedre delene av hesten, av hestens bein. Nå ser vi i mye større grad helheten, sier Maria. - Det er så utrolig viktig å forstå sammenhengen bokstavelig talt fra topp til tå, fra hestens hov og sko til rytterens hode.

-Da kan man ikke forvente at kroppen skjønner at den skal gjøre noe annet oppå hesten. Rytterne må bli bevisst på sitt bevegelsesmønster og hva og hvordan det må endres for å kunne kommunisere optimalt med hesten.

For Maria er ridning det å skape forFståelse for to individers samhandling på best mulig måte. Rytteren må finne ut hva de ønsker ut av sin hest.

– Alle ryttere vet at likesidighet, altså symmetri, er viktig. Det er dette som er et av våre store hovedmål ved skoleringen av en hest. Det står i bøkene, vi hører om det overalt. Vi vet også at jo mer symmetrisk rytteren er, jo bedre påvirker vi hesten. Men likevel rir vi ikke alltid som vi vet vi burde, rett og slett fordi ridning er veldig vanskelig, sier Maria. – Det ubevisste holdningsmønsteret er utrolig likt uansett om man står, går eller rir. Man plasserer hode, føtter, bekken likt, enten når man er til fots eller til hest. Man har sitt mønster. Da kan man ikke forvente at kroppen skjønner at den skal gjøre noe annet oppå hesten.

Hesten vil kompensere

Hesten har en fantastisk evne til å kompensere når belastningen på dens rygg er skjev påpeker Maria. – Hesten har en evne til å forstå og tilpasse seg. Den forstår at vi ber om galopp selv om vi ber om det på to helt forskjellige måter på høyre og venstre hånd på grunn av vår egen skjevhet.

Hesten forstår. Samtidig vil den også kompensere.

-Hesten vil alltid prøve å bære deg opp. Hvordan en hest kompenserer for din skjevhet, er individuelt. Noen kan skyte ut en skulder, noen kan sette kroppen sin i en travers-posisjon, noen kan miste stilningen i nakken, ikke gå i form. Hester håndterer skjevhet ulikt, men resultatet blir en ulikesidighet, sier veterinæren.

Denne ulikheten kan komme til syne på forskjellige måter. – I øket trav kan det føre til at den ikke har samme evne til å føre benet i luften, man ser ulike bevegelser med høyre og venstre ben. Det kan bli en asymmetri i galoppen, hesten kan galoppere fantastisk den ene veien og så ha problemer den andre veien eller i sideveiøvelser som travers og versader.

Over tid kan asymmetri lede til halthet. – Det kan skyldes at hestens muskulatur ikke lenger håndterer asymmetrien og at det går over til å bli en smertebetinget tilstand, det kan også gå ut over ledd eller ligament.

Mer om

Les også:

1barfot Agria
26.02.2023

Barfotstudiens viktigste konklusjoner

Hva er det som skjer i hoven når hesten går uskodd? Professor Lars Roepstorff og teamet bak barfotstudien kan konstatere fire områder som kan ha en direkte effekt på hestens holdbarhet og prestasjon. Et viktig spørsmål er om, når og hvordan det kan være hensiktsmessig å trene hesten skodd eller uskodd. Barfotstudiet er et samarbeid mellom SLU og Agria Dyreforsikring.

332072653 731216541925470 624794826346295004 n
23.02.2023

- Min opplevelse er at folk er blitt flinkere til å ta ansvar

Minnene fra det fatale utbruddet av ekvint herpesvirus i Valencia i 2021 vekkes unektelig til live når det nå er påvist EHV-1 smitte ved to stevner i Europa. Men siden da har det blitt innført strenge biosikkerhetsregler og rutiner som riktig fulgt opp skal kunne begrense følgene av utbrudd. – Jeg opplever at folk generelt er blitt flinkere til å ta ansvar og at man skjønner at dette er viktig for alle, sier NRYFs kontaktveterinær til FEI, Guri Haarr.

Tannbehandling 15 of 20
15.02.2023

Tordos tenner var ikke helt som alle andres tenner

I fjor sommer ble Tordo en av rideskolehestene ved rideskolen til Geilo Ride og Kjøreklubb. Da deres egen veterinær sjekket tennene til Tordo, var de bakerste tennene så høye at hun ikke kunne se ordentlig hvordan det egentlig sto til der inne lengst i munnen. Derfor anbefalte hun en tur Bjerke Dyrehospital og veterinær og spesialistkandidat Johanna Schneider for å få gjort en grundig sjekk med spesialutstyr. Det Johanna fant ut var ganske overraskende. . Video i artikkelen