Vel gjennomført generalprøve før Norway Open Dressage 2022

Tre dager med Elitestevne på Epona Ryttersenter er tilbakelagt og en vel gjennomført generalprøve før det kommende CDI3* er et faktum. Ikke bare rytterne var glade over å igjen kunne legge reisen til Epona for sol, vår og Sørlandet. – Vi dommere satte også stor pris på å være tilbake på Epona for det tradisjonelle vårstevnet, det var tre år siden sist. Det var gøy å være dommer på et senter med topp fasiliteter, masse hyggelige mennesker og ridning av utmerket kvalitet, sier dommer Rune Mæle.

av
Rebecca Ballestad-Mender
-Det var gøy å være dommer på et senter med topp fasiliteter, masse hyggelige mennesker og ridning av utmerket kvalitet, sier dommer Rune Mæle. Her er en av ekvipasjene som gjorde det svært godt - Mali Vigre Vølstad/Helgenæs Victoria. (Foto: Rita Vigre Vølstad)

176 ganger totalt i løpet av helgen ble det blåst startsignal for dressurrytterne på et solfylt Epona. Vinden sørget litt for at det først og fremst var vår i luften og ikke sommer, men stemningen var ikke mindre god av den grunn. Det var godt med endelig masse dressur på Epona igjen!

Flere grossister på vinnerrosetter

Cathrine Rasmussen fra Sørlandsparken Rideklubb hadde igjen et særdeles vellykket stevne - av typen fem seire av fem mulige, og kun én gang under 70 %. Men, det var under 70-talls grensen med svært liten margin – hun sikret sin andre seier i Grand Prix-klassen for helgen med sin Zoulmate e. Zack på lørdag til 69,100 %. Fredag vant hun Grand Prix 16-25 med 70,388 % - dette var for øvrig Zoulmates andre GP-start noensinne. Cathrine vant Prix St. Georges og Intermediaire I med egenavlede Kleppenhus Jazzoline e. Jazz/Blue Hors Don Romantic, og hun toppet resultatlisten i 5-årsklassen lørdag med My Vitality e. Vivaldi/D-Day. Hermine Thidemansen Schüssler sikret seg tre seire – Borge-rytteren vant fredagens VB:1 med Quadrillion e. Quadroneur/Ra og begge 4-års klassene med sin Tophøjs Fiona e. Floriscount/Tailormade Temptation. Siri Thelle Tønnesen debuterte denne helgen på VA-nivå, og hun red inn intet mindre enn tre seire av tre mulige med sin faste makker Bonifatius 8 e. Belissimo M/Abanos.

Siri Thelle Tønnesen/Bonifatius debuterte på VA-nivå og vant tre klasser. (Foto: Privat)

Flere ryttere kunne fryde seg over to strake seire – Alexander Dalgaard Ranum/Steendiecks Cunningham e. FS Chambertin/FS Don’t Worry fra Skedsmo Rideklubb vant begge FEI-klassene for ponni, Anita Hennie Johnsen/Lindegaard Lucky e. Solos Landtinus/De Noir fra Bruråk Hestesportsklubb toppet resultatlisten i begge para-klassene. Mali Vigre Vølstad fra Sandnes og Jæren Rideklubb tok to strake seire i juniorklassen med sin Helgenæs Victoria e. Blue Hors Zack/Blue Hors Hertug. Sara Nordli fra Råde og Onsøy Rideklubb vant MB:2 og FEIs innledende program for 7-åringer med Zauberlehrling HS e. Zack og Solveig Østerbø fra Sørlandsparken Rideklubb red den norskavlede Dille Zatisfaction e. Blue Hors Zalabaster/United (oppdretter Carolin Dille) til seier i begge LA-klassene.

Gøy å være dommer på stevner som dette

-Det var gøy å være dommer på et senter med topp fasiliteter, masse hyggelige mennesker og ridning av utmerket kvalitet, fastslår dommer Rune Mæle.

– I Grand Prix-klassen var det meget solide prestasjoner. Det lover bra for fremtidige mesterskap når man vet de er en del av en større gruppe som satser. Det var en fin Grand Prix-debut av Catharina Lorentzen Lund på sin egenavlede Thiara de Lorentzia – det er en spennende fremtid med ryttere som tenker internasjonalt.

Dommeren trekker frem Cathrine Rasmussen og hennes hoppe Jazzoline spesielt.

-Cathrine er et forbilde, hun red MA på denne hoppen der dommerne lå mellom 73-76 % - hun viste en særdeles god forståelse av samling og bæring på dette nivået, sier dommeren.

Rune roser også para-rytterne. – Her var det gode kvaliteter, og de er flinke til å forberede øvelsene.

Cathrine Rasmussen tok fem seire av fem mulige - her med sin Grand Prix-hest Zoulmate. (Foto: Privat)

Ligger en nøkkel i det å forberede øvelsene

Stevnet rommet flere debutanter på ulike nivå, noe som til en viss grad preget dette første utendørsstevnet.

– Dette kan være en forklaring på hvorfor en del ekvipasjer ikke viste tilstrekkelig samlingsgrad/bæring for klassen, selv om de teknisk kunne gjøre øvelsene, fortsetter Rune. – «Enkle» øvelser, som oppridning, holdt og fremridning skiller ofte klart på de som forbereder, som har hestene foran sine hjelpere og som selv er i balanse.

Roser arrangøren

Intet stevne blir til av seg selv, bak står en rad med frivillige som bruker tid og krefter for andres rytterglede – og på noen hviler det større ansvaret.

-Epona Ryttersenter og Sørlandsparken Rideklubb, med stevneleder Linne Eidsaa i spissen, leverte som «alltid» et fint arrangement på et anlegg som er utmerket til å avholde stevner på, sier Rune.