-Vær kreativ!

Hardt underlag, is eller mye snø setter ingen stopper for Mari Kolstadbråten Ekra. Det er bare å være kreativ og variere mulighetene når man skal trene distansehesten om vinteren.

av
Trine Meiningen
Mari Kolstadbråten Ekra og Zensai. (Foto: privat)

Mari Kolstadbråten Ekra er tidligere norgesmester i distanse, hun har deltatt i flere internasjonale ritt, og Unghest-VM i 2017. Hun forteller hvordan hun trener hestene sine i vintermånedene.

Elsker snø

Etter jul endrer treningen seg noe, og i slutten av januar begynner hun å jogge hestene litt og forberede sesongen. Ekra bor inne i landet, med fjellandskap og unikt terreng, der de gjerne har harde vintre.

-Jeg gleder meg til det begynner å snø. Det er fin allsidig trening for hestene å vasse i snø på jordet. Da rir jeg opp spor rundt hele jordet og jogger rundt med hestene. Med jogging mener Ekra lett trav med godt tempo og aktiv jobbing.

Ekra har verken tilgang på ridehus eller ridebane, og da gjelder det å være oppfinnsom når det er barfrost.

-Jeg må være kreativ. Da bruker jeg mye veier og finner grøftekanter der jeg kan trave. Is i sporet fjærer også mer enn man tror, sier Ekra. Hun rir ofte på grusveier der det blir is i hjulsporene. Det kan være et godt underlag med godt grep.

Det er mange sideveier som ikke blir brøytet når det er nysnø. Det benytter hun seg av.

-Hestene elsker å trave i snø. Det er individuelt hvor mye man kan trave hestene i snøen, sier Ekra som begynner litt etter hvert som snøen kommer, og bygger opp hestene.

-Hestene elsker å trave i snø, sier Ekra. (Foto: privat)

Dressur på tur

Ekra rir også mye dressur på tur. Hun finner parkeringsplasser eller store åpne plasser der hun kan jobbe hestene på en storvolte. Hun passer også på å ri dressur mens hun rir på tur.

-Stier i skogen er perfekt til bøying og sjenkelarbeid mellom trær og steiner. Trening i ulendt terreng er ypperlig for å løsgjøre, styrke balanse, sener og bygge kjernemuskulatur. Ikke minst må hesten bruke hodet litt, noe mine setter veldig pris på, sier Ekra.

-Jeg har dressur inne i turen hele tiden. Hesten bærer seg som jeg vil, og jeg bytter på høyre- og venstregalopp og hvilken diagonal jeg rir på i trav. Hvis det er en galopp som kommer litt seinere, så må jeg jobbe mer med den. Ekra bruker også kavaletter i treningen innimellom, når hun rir på jordet.

-Jeg prøver å se de mulighetene jeg har og varierer mest mulig.

Dressuren brukes til å styrke noen typer muskler, men muskulaturen blir også bygget på turene. Da finner hun bratte bakker.

-Vi klatrer vanvittig mye, og får inn rygg- og bakparten der.

Mykt og hardt underlag

Underlaget legger ingen stopper når hun trener hestene.

-Vi må ikke være redde for å ta med hestene ut, sier Ekra som rir i all slags vær. -Jeg storkoser meg med den første nysnøen, men er man litt kreativ på turmulighetene, og har gode brodder, så går det bra med is og barfrost. Vi har mest snøføre her om vinteren, men jeg traver på asfalt også. Hestene trenger både mykt og hardt underlag. Mine hester har bygd opp sterke sener, og er mer sårbar på mykt underlag, noe jeg kan kompensere for når vi får snø å trene i, siden vi ikke har sand eller annet lignende mykt å trene på ellers i året.

-Jeg prøver å se de mulighetene jeg har og varierer mest mulig, sier Ekra. (foto: privat)

Gradvis økning

Intensiteten økes gradvis, men trappes opp ordentlig i februar-mars, når det er litt mildere, og ålreit å være ute lenge av gangen. Hvordan treningen legges opp er litt avhengig av distansen rytteren planlegger å starte.

-Det jeg har lært av andre i grenen, er at du skal ri like langt som du skal starte på ritt i løpet av en fjortendagersperiode, så om du skal ri 80 km på ritt bør hesten ha 80 km trening på to uker sammenlagt, eller 40 km i uka. Det er det samme med de lavere klassene, men en hest i vanlig hobbybruk, som blir ridd tre til fire dager i uka kan fint starte 20 km clear round. Selv har Ekra lagt lista litt høyere.

-Hvis vi skal fortsette med å starte 12 mil på stevner, så må jeg ri fem til seks mil i uka. Det fordeler jeg med en langtur som går i jevnt høyt tempo, trav og galopp hele veien, og noen kortere turer med jogging, klatring og ulent terreng, sier Ekra.

-Is i sporet fjærer mer enn man tror, sier Ekra. (Foto: privat)

Artikkelen har tidligere stått på trykk i Hestesport.