Unngå brå endringer

Brå endring av kravene man stiller hesten er en vanlig skadeårsak.

Stemning 1

-Det kan være at du brått tar hesten på trening – eller at en hobbyhest som generelt ikke ris så mye plutselig en dag galopperes i en time, rett og slett fordi det er jo så gøy. Det samme er hvis man ikke har trent og så bare drar på et stevne, sa veterinær og forsker Cecilia Lönnell da hun gjestet NRYFs fagkonferanse i 2017 og holdt foredrag om trening og holdbarhet .
Brå endring er nært beslektet med mangel på kontinuitet. – Du må være disiplinert og holde en regelmessighet i treningen.

Pass på unghesten

For rask opptrappet trening er vanlig skadeårsak innen idrett generelt. – Det handler om å øke belastningen gradvis, skynde seg langsomt, sier forskeren.
-En vanlig feil ryttere gjør med unghester er å kjøre for hardt i begynnelsen. Dagens unghester er så talentfulle, de liksom både kan og vil. Men ikke be dem om det. Les din unghest. Kjennes ikke hesten moden nok i kroppen for 5- eller 6-års championatet, så ikke delta i dem. Gi hesten den tiden den behøver!

Artikkelen har tidligere stått på trykk i Hestesport

Mer om

Les også:

1barfot Agria
26.02.2023

Barfotstudiens viktigste konklusjoner

Hva er det som skjer i hoven når hesten går uskodd? Professor Lars Roepstorff og teamet bak barfotstudien kan konstatere fire områder som kan ha en direkte effekt på hestens holdbarhet og prestasjon. Et viktig spørsmål er om, når og hvordan det kan være hensiktsmessig å trene hesten skodd eller uskodd. Barfotstudiet er et samarbeid mellom SLU og Agria Dyreforsikring.

332072653 731216541925470 624794826346295004 n
23.02.2023

- Min opplevelse er at folk er blitt flinkere til å ta ansvar

Minnene fra det fatale utbruddet av ekvint herpesvirus i Valencia i 2021 vekkes unektelig til live når det nå er påvist EHV-1 smitte ved to stevner i Europa. Men siden da har det blitt innført strenge biosikkerhetsregler og rutiner som riktig fulgt opp skal kunne begrense følgene av utbrudd. – Jeg opplever at folk generelt er blitt flinkere til å ta ansvar og at man skjønner at dette er viktig for alle, sier NRYFs kontaktveterinær til FEI, Guri Haarr.

Tannbehandling 15 of 20
15.02.2023

Tordos tenner var ikke helt som alle andres tenner

I fjor sommer ble Tordo en av rideskolehestene ved rideskolen til Geilo Ride og Kjøreklubb. Da deres egen veterinær sjekket tennene til Tordo, var de bakerste tennene så høye at hun ikke kunne se ordentlig hvordan det egentlig sto til der inne lengst i munnen. Derfor anbefalte hun en tur Bjerke Dyrehospital og veterinær og spesialistkandidat Johanna Schneider for å få gjort en grundig sjekk med spesialutstyr. Det Johanna fant ut var ganske overraskende. . Video i artikkelen