Ulik bruk – ulike behov

Hva hesten brukes til har betydning for behov for beskyttelse. Intensiteten i arbeidet, underlaget og risikoen for slag er blant de hensyn man må ta.

Img 0690
Foto: Rebecca Ballestad-Mender

På en tur i enkelt terreng eller enkelt bakkearbeid er ikke risikoen for slag så stor. Hestens bevegelsesmønster kan påvirke behovet, som hvis hesten har en tendens til å stryke seg eller tråkke seg. Ullfôr (ikke syntetisk) har pustende egenskaper og har en viss temperaturregulerende evne. Neoprenbelegg tåler mye og er gjerne prisgunstige, men de holder på varmen og bør ikke brukes ved hardt arbeid over tid da.

Sprang og feltritt

Sprang- og feltritthestene utsettes for risikoen for slag, hvilket kan være en grunn til å bruke passende belegg. Belegg som beskytter hesten på innsiden og senen bak, men er åpne i front gir en beskyttelse samtidig som det lufter mer enn heldekkende belegg. Åpen front gjør også at hesten kjenner at den dunker i hinderet hvilket kan hindre at hesten blir uforsiktig. Hesten kan imidlertid jobbe på et nivå som innebærer at det produseres mye varme – og også over tid. Ventilasjon er derfor viktig.

Innen feltritt er behovet for å beskytte hestebeina stort, samtidig som det harde arbeidet gjør at hestens innvendige temperatur vil øke sterkt. Det finnes belegg som beskytter både foran og bak og som samtidig har en ventilerende funksjon.

Dressur

Ved dressurtrening er det liten risiko for slag og skader, men på litt høyere nivå, for eksempel når man jobber med innlæring av sidebevegelser, kan det bli økt risiko for at hesten slår i seg selv med egne ben. Dressurarbeid er fysisk krevende for hesten og gir en temperaturøkning i hestens bein. Ventilasjon er derfor viktig, og fôrede belegg kan virke negativt i denne henseende, også naturlig ullfôr.

Artikkelen har tidligere stått på trykk i Hestesport

Les også:

1barfot Agria
26.02.2023

Barfotstudiens viktigste konklusjoner

Hva er det som skjer i hoven når hesten går uskodd? Professor Lars Roepstorff og teamet bak barfotstudien kan konstatere fire områder som kan ha en direkte effekt på hestens holdbarhet og prestasjon. Et viktig spørsmål er om, når og hvordan det kan være hensiktsmessig å trene hesten skodd eller uskodd. Barfotstudiet er et samarbeid mellom SLU og Agria Dyreforsikring.

332072653 731216541925470 624794826346295004 n
23.02.2023

- Min opplevelse er at folk er blitt flinkere til å ta ansvar

Minnene fra det fatale utbruddet av ekvint herpesvirus i Valencia i 2021 vekkes unektelig til live når det nå er påvist EHV-1 smitte ved to stevner i Europa. Men siden da har det blitt innført strenge biosikkerhetsregler og rutiner som riktig fulgt opp skal kunne begrense følgene av utbrudd. – Jeg opplever at folk generelt er blitt flinkere til å ta ansvar og at man skjønner at dette er viktig for alle, sier NRYFs kontaktveterinær til FEI, Guri Haarr.

Tannbehandling 15 of 20
15.02.2023

Tordos tenner var ikke helt som alle andres tenner

I fjor sommer ble Tordo en av rideskolehestene ved rideskolen til Geilo Ride og Kjøreklubb. Da deres egen veterinær sjekket tennene til Tordo, var de bakerste tennene så høye at hun ikke kunne se ordentlig hvordan det egentlig sto til der inne lengst i munnen. Derfor anbefalte hun en tur Bjerke Dyrehospital og veterinær og spesialistkandidat Johanna Schneider for å få gjort en grundig sjekk med spesialutstyr. Det Johanna fant ut var ganske overraskende. . Video i artikkelen