Hestevelferd:

Ujevnt underlag i luftegården – hva kan man gjøre?

I luftegårdene våre blir det ofte sølete. Når frosten kommer, kan underlaget bli veldig hardt og ujevnt og hestene kan lettere tråkke feil og skade seg. Her er noen tips for å unngå dette.

Sole
Illustrasjonsfoto: NRYF

Av Thor Gunnar Mathisen, Stallmestern.no

La oss starte med regelverket og retningslinjene Mattilsynet har laget. I forskrift om velferd for hest står det at luftegårdene skal være egnet til formålet, slik at hestene ikke kan påføres skader og lidelser. Videre står det i retningslinjene til forskriften at underlaget må være egnet for hester uten for mye stein og holdes ryddet for gjenstander hestene kan skade seg på. Det må tåle den aktuelle belastningen uten å bli for mye tråkket opp, særlig når det er vått.

Dette tilsier at om man har en luftegård som blir gjørmete der hestene synker nedi, og i tillegg kan tråkke feil om det fryser til, så er ikke underlaget bra nok.

Det man da bør gjøre er å gruse opp området. Om luftegården er stor kan, man gjøre dette ved inn og utslippsområdet samt der det fôres og er vann, da det er de områdene hestene står mest på. Er luftegården liten, kan det være en tanke å gjøre det på hele området.

Hvordan man gjør det er litt avhengig av området. Er det dyrkbar mark som brukes, kan man fjerne det aller øverste laget med gress/gjørme for deretter å legge en duk med subbusmasser som pakker seg på toppen.

Ønsker man mer permanent løsning med oppbygging av pukk, subbus og topplag på et jordet, må man søke dispensasjon fra Jordloven. Er området derimot ikke dyrkbar mark kan man gjøre dette uten søknad.

Massene man bruker til topplag kommer i alle typer sammensetninger da det ikke er noen standard, men over en duk kan det være greit med en pakket subbus såle, som hestene ikke graver seg så lett gjennom. Det er også lett å møkke på et fast underlag.

Minuset er at subbusmasser drenerer dårlig slik at man bør ha ett lite fall. Om man velger å ha et lag mer løsere masser oppå kan man det, men da må man regne med at man møkker ut en del av massene.

Les også:

1barfot Agria
26.02.2023

Barfotstudiens viktigste konklusjoner

Hva er det som skjer i hoven når hesten går uskodd? Professor Lars Roepstorff og teamet bak barfotstudien kan konstatere fire områder som kan ha en direkte effekt på hestens holdbarhet og prestasjon. Et viktig spørsmål er om, når og hvordan det kan være hensiktsmessig å trene hesten skodd eller uskodd. Barfotstudiet er et samarbeid mellom SLU og Agria Dyreforsikring.

332072653 731216541925470 624794826346295004 n
23.02.2023

- Min opplevelse er at folk er blitt flinkere til å ta ansvar

Minnene fra det fatale utbruddet av ekvint herpesvirus i Valencia i 2021 vekkes unektelig til live når det nå er påvist EHV-1 smitte ved to stevner i Europa. Men siden da har det blitt innført strenge biosikkerhetsregler og rutiner som riktig fulgt opp skal kunne begrense følgene av utbrudd. – Jeg opplever at folk generelt er blitt flinkere til å ta ansvar og at man skjønner at dette er viktig for alle, sier NRYFs kontaktveterinær til FEI, Guri Haarr.

Tannbehandling 15 of 20
15.02.2023

Tordos tenner var ikke helt som alle andres tenner

I fjor sommer ble Tordo en av rideskolehestene ved rideskolen til Geilo Ride og Kjøreklubb. Da deres egen veterinær sjekket tennene til Tordo, var de bakerste tennene så høye at hun ikke kunne se ordentlig hvordan det egentlig sto til der inne lengst i munnen. Derfor anbefalte hun en tur Bjerke Dyrehospital og veterinær og spesialistkandidat Johanna Schneider for å få gjort en grundig sjekk med spesialutstyr. Det Johanna fant ut var ganske overraskende. . Video i artikkelen