Tren for hestens helse

Som hesteeier kan du gjøre mye for å holde hesten frisk. Feltrittrytter Heidi Bratlie Larsen gir deg tipsene som bidrar til en treningsplan der man har hestens helse står i sentrum.

av
Rebecca Ballestad-Mender
-En viktig faktor for å forebygge halthet er å variere hestens trening, underlag og intensitet, sier feltrittrytter Heidi Bratlie Larsen.

-Vi vet at halthet er et av de vanligste symptomene på sykdom eller skade hos hest. Som ryttere har vi et stort ansvar, en viktig faktor for å forebygge halthet er å variere hestens trening, underlag og intensitet, sier Heidi.

Bruk naturen

Alle med hest er opptatt av underlaget. Sier man «underlag» tenker man fort ridebane. Er det geopad? Sand? Filt? Gummi?
Heidi oppfordrer til å tenke utenfor firkanten. Til å gå ut i terrenget, også for dressur eller bakkearbeid.

-Jeg trener hestene mine mye ute i terrenget, på samme måte som jeg ville ha gjort på en bane. Dette gir en god variasjon, både i forhold til underlag og i forhold til måten man jobber på. Overganger kan like fint ris på en grusvei som på en bane, man kan legge inn holdt, rygging, bakdelsvendinger, bytter – hva som helst. Du kan jobbe på bøyde spor også på en grusvei, du kan gjøre sjenkelvikninger og traverser – og en svingete grusvei er supert for å jobbe med kontragalopp.

Ha fokus på godt arbeid

Det er viktig at rytteren samme kvalitet i sin ridning der ute i skogen som på ridebanen.
-Gjør en like god jobb og forvent alltid samme kvalitet som du ville ha gjort på en ridebane. Dette gjelder både din ridning og hvordan hesten svarer deg! En overgang skal ikke være dårligere selv om den er utenfor railen.

Heidi fortsetter: - Jeg repeterer ofte øvelser og rir mye overganger til de er bra. Mitt inntrykk er også at man lærer hestene å bli mer fokuserte i forskjellige situasjoner. Det får man mye igjen for på stevner.
Mange vil også oppleve at hesten får mer energi og fremdrift - hesten synes det er morsomt og blir glad og fornøyd.

Oppsøk turmulighetene

Har man dårlig med turmuligheter, så oppsøk dem oppfordrer Heidi.
-Vi laster hestene våre på hengeren for å dra på stevner og treninger. Har man dårlig med turmuligheter, bør det være like naturlig å dra avgårde med hesten for å ri på tur, enten man tenker det som en tur for rideteknisk trening, kondisjonstrening eller en tur for restitusjon, sier Heidi.

Artikkelen har tidligere stått på trykk i Hestesport

Relaterte artikler