FEI Dressage & Paradressage European Championship 2023:

Tirsdag morgen ris den første midtlinjen i Riesenbeck

Det er pararytterne som setter i gang det felles mesterskapet i dressur og paradressur. Det skjer tirsdag morgen ved tyske Riesenbeck. Når startsignalet går klokken 08.30, markerer det starten for seks dager med mesterskap for de beste europeiske ekvipasjene.

Parabane
Tirsdag morgen klokken 08.30 ris første midtlinje i årets EM i dressur og paradressur - og det er paradressurrytterne som setter det i gang. (Foto: Mette Klose Nielsen)

Søndag begynte ekvipasjene å ankomme stevneplassen, et anlegg som Global Equestrian Group ved Ludger Beerbaum og Andreas Helgstrand står bak. Totalt er det ventet 153 hester til Riesenbeck, sammen med deres ryttere, trenere, officials, utstillere, media – og publikum fra hele verden.

Dette er andre gang på rad at EM arrangeres i Tyskland – og syvende gang totalt i løpet av de siste 33 årene.

Ved Riesenbeck har anlegget vært gjennom et ganske raskt sceneskifte – de var nylig vertskap for Longines Global Champions Tour med verdenseliten i sprang tilstede. Den store sprangbanen har nå blitt gjort om til en dressurarena, der det grønne gresset har fått en arena med sandunderlag midt på, og tribuner er satt opp nærmere denne arenaen. Paradressuren har sitt eget område, med en konkurransebane, forberedelsesarena og en oppvarmingshall. Stallene er på 5*-stjerners nivå – det handler om 312 permanente og store staller. På stedet er det blant annet en egen veterinærklinikk, apotek, behandlingsrom, smed sikkerhetsbygg i forbindelse med parkering (med plass til 150 hestebiler!) og oppstalling, egen bistro for groomer.

Bli med i stallen der de norske hestene står:

Oversikt paradressur:

Tirsdag 5. september:

Klokken 09.30 Individuell grad II
Klokken 11.00 Individuell grad I
Klokken 14.30 Individuell grad III
Klokken 17.00 Medaljeseremoni

Onsdag 6. september

Klokken 09.00 Individuell grad IV
Klokken 12.30 Individuell grad V
Klokken 16.00 Medaljeseremoni

Torsdag 7. september

Klokken 09.00 Lag grad III
Klokken 12.00 Lag grad II
Klokken 13.45 Lag grad I

Fredag 8. september

Klokken 08.45 Lag grad V
Klokken 13.00 Lag grad IV
Klokken 15.30 Medaljeseremoni

Lørdag 9. september

Klokken 08.30 Freestyle grad III
Klokken 10.00 Freestyle grad II
Klokken 11.00 Freestyle grad I
Klokken 13.30 Freestyle grad V
Klokken 15.00 Freestyle grad IV
Klokken 12.15 Medaljeseremoni
Klokken 16.15 Medaljeseremoni

Ridehall
Her skal pararytterne først varme opp innendørs, så får de 20 minutter til videre oppvarming utendørs før de skal inn på konkurransebanen. (Foto: Mette Klose Nielsen)

Oversikt dressur:

Onsdag 6. september

Klokken 09.30 Lagkonkurranse del 1 Grand Prix

Torsdag 7. september

Klokken 09.30 Lagkonkurranse del 2 Grand Prix
Klokken 17.00 Medaljeseremoni lag

Fredag 8. september

Klokken 10.15 Individuelt Grand Prix Special
Klokken 17.00 Medaljeseremoni

Lørdag 9. september

Hviledag for EM-hestene

Søndag 10. september

Klokken 13.30 Grand Prix kür
Klokken 17.15 Medaljeseremoni

Trude Hestengen 5 av 16
Trude Hestengen utgjør sammen med Isabel Freese og Mathilde Merethe Klaesson det norske laget på dressurbanen - på rytterforbundets instagram vil du kunne bli med Trude og resten av rytterne "back stage" gjennom insta take over av Trudes forlovede og groom Allan Bruun. (Foto: NRYF)

Her kan du følge mesterskapet på skjermen

Du kan følge EM på FEI TV/Clipmyhorse TV. Dansk DR2 har sendinger hver dag fra dressuren fra onsdag 6. september til og med 10. september, og det kan streames live på DRTV. Mange kjenner godt en stemme som vil lyde fra den danske sendingen – det blir igjen Bjarne Nielsen som sitter ved mikrofonen, sammen med Birgitte Borch. Svenske SVT har også sendinger fra mesterskapet, der kommentatorer vil være dressurrytteren Cecilia Bergåkra sammen med sin mor Sigrid Bergåkra.

I 2021 var Riesebeck arenaen for EM i sprangridning – her gir Ludger Beerbaum selv en omvisning ved anlegget slik det var under oppbyggingen -se blant annet den imponerende oppstallingen her:

Mer om