Tips til oppvarmingen

Hvordan varmer man opp hesten før et distanseritt, og hva er det viktig å huske på stevnedagen? Kaspara Grude forteller om hvordan hun varmer opp sin hest, og gir gode råd for de som skal delta i Clear Round-klasser

av
Trine Meiningen
Kaspara Grude vant NM-gull for senior i 2021. Her gir hun tips til stevnedagen. (Foto: NRYF)

-I de laveste klassene er det ikke så mye man kan gjøre feil, sier regjerende norgesmester for senior, Kaspara Grude. Hun gir nyttige tips til stevnedagen.

Legg en tidsplan

-Det er viktig å lese ryttermeldingen når den kommer ut, og lage seg en plan med tidsskjema. Det er en del man skal rekke før start, som ryttermøte og veterinærkontroll, sier Grude.

Rytteren må sjekke starttiden, og legge en plan for når det er best å sale på og varme opp. Dette kan variere noe fra stevne til stevne.

-Hesten bør varmes opp litt før veterinærkontrollen. Da kan de leies i ti til 15 minutter, så de ikke kommer rett fra hengeren, sier Grude. Hvor mye tid man trenger kommer an på hvor lang reisevei hesten har hatt, og om hesten er litt stiv.

-Jeg pleier også å mønstre hesten en gang før veterinærkontrollen, så hesten får travet litt.

Hesten bør varmes opp litt før veterinærkontrollen


Tid til oppvarming

Grude har hesten sin ferdig salet og klar omtrent 20 minutter før start.

-Det kan holde at hesten er ferdig salet 15 minutter før start for de laveste klassene. Da kan man bruke en oppvarmingsplass eller skritte litt på den veien man skal ri på. Dersom man har en stressa hest, bør man beregne litt mer tid, så den kan roe seg ned og kikke litt.

Hvordan hesten skal varmes opp kommer litt an på tempo rytteren planlegger.

-Dersom man skal starte i galopp, så bør hesten galopperes litt i oppvarmingen, men om man skal starte i trav, holder det at man skritter i 15 til 20 minutter. Dersom hesten ikke er vant med stevnesituasjonen er det viktig å kjenne på dagsformen. Da kan det være greit å trave litt og kjenne på hesten før start.

Clear Round-klassene går fra fem til 49 kilometer.

-De fleste begynner rittet i trav, men det er lov til å vente i 15 minutter etter start, og begynne i skritt, sier Grude. -Men selv om man venter opptil 15 minutter etter start kan man fortsatt velge gangart, det må nødvendigvis ikke være skritt.

Det kan være en løsning om en hest blir for urolig av å starte i høyere tempo med flere andre hester.

-Generelt er det viktig å komme tidlig til stevneplassen, slik at man kan leie hesten først, og sette av god tid hvis hesten er stresset. Bruk tiden best mulig før start, råder hun.

Man burde alltid ha med hestens vanlige fôr, samt vann til den på stevneplassen. (Illustrasjonsfoto: NRYF)

Det er hjelp å få

Dersom en fersk distanserytter er litt usikker på hesten eller stevnesituasjonen, er det hjelp å få.

-Ofte er det flere erfarne ryttere som rir Clear Round. Det er ikke noe problem å spørre noen andre ryttere eller arrangøren, om noen å ri sammen med for å få en bedre opplevelse, sier Grude.

Hun anbefaler å senke skuldrene og tenke på det som en tur hjemme.

-Det er mange som tror det er høy terskel for å starte distanseritt, men de fleste hester klarer helt fint å delta i Clear Round. Det kan være man må regulere tempo litt om det er mye bakker eller man rir små ponnier.

Hesten trenger ikke særlig forberedelse i dagene før stevnet.

-Uka før konkurransen er det best å gjøre som normalt, og ikke gi fri eller trene mindre. Da kan hesten få ekstra energi og det kan være en negativ faktor. Se på stevnet som trening, råder Grude.

Det er heller ikke nødvendig å tenke spesielt på ekstra tilskudd eller spesialfôr før et stevne i de lave klassene, men man burde alltid ha med hestens vanlige fôr samt vann til den på stevneplassen.

-Så lenge hesten er sunn og glad, så skal man ikke tenke på fôring i Clear Round-klassene, sier Grude.

Det er andre forberedelser som er mer nødvendige.

-Det er viktig å sette seg inn i reglene, men det er mange som er glade i å hjelpe, så man skal ikke være redd for å spørre om man lurer på noe om reglement eller utstyr. Hvis man er usikker, er det lettere å snakke med noen. Clear Round skal være trening, kos og sosialt.

Clear Round skal være trening, kos og sosialt


Det er hyggelig å ri sammen med noen andre. (Illustrasjonsfoto: NRYF)

Oppvarming i høyere klasser

I de litt høyere klassene, fra 50 kilometer, er det fri fart. Der gjelder de samme prinsippene, men det er litt mer individuelle forberedelser, da ryttere som starter der har ofte litt mer erfaring.

-De fleste som starter høyere klasser har startet lavere klasser før, og lært å kjenne hesten. Ofte varmer de mer opp i galopp, fordi det er høyere tempo i høyere klasser. Jeg passer på å varme opp med trav på begge diagonaler, i begge galoppene, og ri volter og åttetall. Det passer for å få en god og varm hest. Etter hvert lærer man hva hesten har behov for, sier Grude.

Løypene kan variere ettersom hvor rittene arrangeres. Det tar hun med i planleggingen, men det er ikke noe som ryttere i de laveste klassene behøver å tenke på.

-Jeg synes det er greit å variere løypene i løpet av sesongen. Noen steder er det mer teknisk med tunge løyper og bakker, andre steder er det mer flatt og høyere tempo.

Jeg passer på å varme opp med trav på begge diagonaler, i begge galoppene, og ri volter og åttetall


Grudes mål i år

Norgesmesteren, som er medlem av Gyland Hestesportslag, har satt seg mål for sesongen som innebærer et nordisk mesterskap i kjente løyper.

-Jeg planlegger å starte juniornordisk i juni på hjemmebane, som vil si at jeg ikke får sjansen til å forsvare norgesmestertittelen siden det er en seniorklasse. Dette er planen foreløpig, men mye kan skje på to måneder, smiler Grude. Hun skal også reise til Euston park i England i august.

Kaspara Grude og Noah. (Foto: privat)