Tid for å styrke hest og rytter

-Jeg gir aldri hestene helt fri. Jeg gir dem heller lettere perioder med mer tur og kortere økter, og en og annen fridag innimellom, sier landslagsleder i dressur for U21, Siril Helljesen.

av
Trine Meiningen
Landslagsleder i dressur for U21, Siril Helljesen, gir gode råd om trening av hesten om vinteren. (Foto: NRYF)

-Jeg tror jevn belastning er med på å holde hestene friske, sunne, glade og holdbare, sier Helljesen. Hun gir gode råd om vintertrening.

Skadeforebyggende trening

-Etter sesongen pleier jeg alltid å ha en veterinærsjekk på konkurransehestene mine. Vi mønstrer, bøyer opp, og er det noe vi må ta hensyn til innen vintertreningen, blir det tid til det da, sier Siril. Hun gjør forøvrig samme type sjekk tidlig vår også, så om det er noe hun har kjent litt på i vintertreningen, er hun ute i god tid innen stevnene starter.

-Forøvrig kontakter jeg alltid min faste veterinær om jeg syns noe er utenom det normale, og noe jeg ikke kan behandle og følge opp selv. Jeg er opptatt av skadeforebyggende arbeid med hestene hver dag, både under trening og før og etter trening. Jeg benytter meg av kjøling etter hardere økter og er nøye med god oppskritting og nedskritting, sier Siril. Hun bruker kiropraktor på hestene omtrent hver sjette uke og hovslageren er, sammen med fôrleverandøren, veterinæren og treneren, viktige støttespillere i teamet rundt hestene.

Tid for forbedring

-Det er kjempefint å bruke vinteren til å tenke litt alternativt også, men først og fremst er vinteren en viktig tid for å forbedre seg frem til neste sesong, og styrke hesten og rytteren. Personlig er jeg veldig glad i å dele vinteren opp i litt kortere perioder. En periode for restitusjon og sjekk, som vaksiner og tannrasp, roligere arbeid, mer tur og lette økter. Jeg rir primært overganger og løsgjørende arbeid da. Så legger jeg inn en mer intensiv periode for å få hestene opp et hakk fra forrige sesong. I denne perioden er det mer stevnerettet trening, og fokus på linjer og programtrening. Innimellom disse øktene er det også økter/dager hestene bare ris runde og fokus er på ettergift, løsgjorthet fysisk og psykisk for hesten. En typisk arbeidsuke for hestene mine er fire til fem dager på banen, og resten tur eller fri.

Sirils tips:

  • Trene godt og fokusert mot neste års mål.
  • Aldri glemme at basisen, og ettergift og balanse mellom hest og rytter, alltid er grunnlaget for videre utvikling av vanskeligere øvelser.
  • Øve program, og linjer fra disse.
  • Hva var gjengangeren på tilbakemeldingene i fjorårets sesong? Hva er hovedårsaken til den (de) tilbakemeldingen? Jobb med å styrke svakhetene så godt det går. Vær ærlig i treningen!
  • Sett deg mål og lag en stevneplan! Husk at hesten må få noen lettere perioder også i sesongen. Prioriter målene dine, hvilke stevner du trenger på veien, og hvilke stevner er unødvendig slitasje?

Artikkelen har tidligere stått på trykk i Hestesport.