Tenk forebyggende

Veterinærtipset er klart når det gjelder hestens helse. Tenk forebyggende. -Veterinærsjekk av hesten når rytter anser hesten for å være frisk er en stor fordel – ta helsesjekk av hesten din, i hvert fall før sesongstart, sier hesteveterinær Jan Olav Berget.

Visitering 3 of 7

Vet man hva som er normalen, ser man endringer lettere.
- Vi bør vite hva som er normalen for hesten når den er på topp. Derfor bør man undersøke hesten når den anses som frisk for å lettere se hva som er avvik og hva de betyr.

Rutinemessig helseundersøkelse

Ved en helseundersøkelse med fokus på halthet, ser veterinærene på hestens bevegelsesmønster på volte, ved mønstring og aller helst også under rytter.
-Det er verdifullt for oss å se hesten under sin daglige rytter. Ridehester kan se flotte ut på et rett spor, men det kan være noe annet på bøyd spor og med rytter.
Videopptak av undersøkelser er praktisk. -Video som en del av journalen er noe som vil komme, mener Jan Olav.
Sensorer på hesten for å vurdere asymmetri er noe veterinærene mener har kommet for å bli. – Å sette det inn i et klinisk bilde og avgjøre hva som påvirker, hva som er naturlig avvik er en tolkning. Grad av avvik og klinisk kompetanse er avgjørende, sier veterinærene.

Forebygge fremfor behandle

Utviklingen innen veterinærmedisinen dreies stadig mer mot forebygging. – Det går mer og mer på å hindre at ting oppstår – at vi skal behandle mindre. På dette området har fagkunnskapen beveget seg langt, og det fokuseres på hva som kan redusere risikoen for tilbakefall. Dette har stor betydning for hestevelferden, og det har også stor betydning for muligheten til en langvarig karriere i sporten.

Vær tidlig ute

Å forebygge innebærer å være tidlig ute. – En avler må sørge for at rette opp skjeve bein hos føllene når de er små. Når hesten er fem, er det ikke mulig lenger. Å ta røntgenbilde tidlig for å oppdage den løse benbiten er også lurt – da kan man gjøre tiltak før hesten blir halt.

Varier treningen

Reflekter over treningen er veterinærenes oppfordring. – De færreste hester er overtrent, det er den ensidige belastningen som gir den største risikoen for skade. Varier treningen, varier underlaget. Å skritte på asfalten er ikke farlig, derimot er mye trening i dypt underlag nærmest en risikosport. Viktigste er variasjonen! Å trene konkurransehesten via ridning på skogsveier er i dag undervurdert. Ri hesten ut i terrenget! Tenk også på forholdene der hesten står ute – at hesten går mye ute i ulendt terreng er et godt forebyggende tiltak kontra det at hesten står noen timer ute i en liten, flat paddock.

Artikkelen har tidligere stått på trykk i Hestesport

Mer om

Les også:

1barfot Agria
26.02.2023

Barfotstudiens viktigste konklusjoner

Hva er det som skjer i hoven når hesten går uskodd? Professor Lars Roepstorff og teamet bak barfotstudien kan konstatere fire områder som kan ha en direkte effekt på hestens holdbarhet og prestasjon. Et viktig spørsmål er om, når og hvordan det kan være hensiktsmessig å trene hesten skodd eller uskodd. Barfotstudiet er et samarbeid mellom SLU og Agria Dyreforsikring.

332072653 731216541925470 624794826346295004 n
23.02.2023

- Min opplevelse er at folk er blitt flinkere til å ta ansvar

Minnene fra det fatale utbruddet av ekvint herpesvirus i Valencia i 2021 vekkes unektelig til live når det nå er påvist EHV-1 smitte ved to stevner i Europa. Men siden da har det blitt innført strenge biosikkerhetsregler og rutiner som riktig fulgt opp skal kunne begrense følgene av utbrudd. – Jeg opplever at folk generelt er blitt flinkere til å ta ansvar og at man skjønner at dette er viktig for alle, sier NRYFs kontaktveterinær til FEI, Guri Haarr.

Tannbehandling 15 of 20
15.02.2023

Tordos tenner var ikke helt som alle andres tenner

I fjor sommer ble Tordo en av rideskolehestene ved rideskolen til Geilo Ride og Kjøreklubb. Da deres egen veterinær sjekket tennene til Tordo, var de bakerste tennene så høye at hun ikke kunne se ordentlig hvordan det egentlig sto til der inne lengst i munnen. Derfor anbefalte hun en tur Bjerke Dyrehospital og veterinær og spesialistkandidat Johanna Schneider for å få gjort en grundig sjekk med spesialutstyr. Det Johanna fant ut var ganske overraskende. . Video i artikkelen