Stress og ubehag hos hester

Forskere er nå positive til at en ny metode, som hittil har vært brukt på mennesker, kan hjelpe oss med å måle stress, smerte og ubehag hos hester.

av
Åse-Berit Jamne
Forskere ved et amerikansk universitet mener de nå har funnet en bedre metode for å dokumentere stress og smerte hos hester (illustrasjonsfoto: NRYF).

Forskere ved Universitetet i Connecticut i USA mener metodene vi har tilgjengelig i dag ikke er gode nok, fordi det ikke er mulig å måle hestens reaksjon over tid. Dette gjelder for eksempel «pain face» eller vurdering av hestens kroppsholdning.

I stedet har de nå testet hestene med elektroder som måler hudens elektriske ledningsevne, som påvirkes av mental belastning. Dette kalles en EDR-test, en test som måler elektrodermal aktivitet.

Hva er EDR?

Elektrodermal aktivitet tilsvarer de elektriske egenskapene i huden. Når et objekt, en person, en situasjon eller en tanke gjør at vi mennesker får en emosjonell reaksjon, aktiveres svettekjertlene i kroppen og skiller ut svette. Denne svetten er ikke alltid synlig på overflaten av huden, men den bidrar til en plutselig endring i elektrodermal aktivitet fordi svetten er god til å lede strøm. Dette betyr at jo større mengde svette som skilles ut, desto større blir endringen i den elektrodermale aktiviteten. Denne testen utføres blant annet på deprimerte personer, og mennesker med demens.

Dette instrumentet måler elektrodermal aktivitet.

Testen

Selve testen i forskningsprosjektet ble utført på 15 friske hester med en gjennomsnittsalder på 13 år - seks vallaker og ni hopper. De fikk alle en elastisk gjord med måleinstrumentet på i et barbert område nær hjertet.

Testen var todelt. Mens den første testen målte generelt stressnivå, hadde den andre testen som hensikt å måle akutt stress. Den langvarige fôrtesten ble utført ved hestenes normale fôringstid i deres egen stall.

I en andre delen av testen ble hesten ført til et inngjerdet område av en erfaren og kjent person. Stedet var inngjerdet av en mur, og det var rolig og stille omgivelser som hesten var trygg på fra før. Deretter ble de utsatt for en plutselig hendelse, hvor en stor regnbueparaply ble slått opp utenfor muren og svingte frem og tilbake i c.a ett minutt, før paraplyen ble plassert foran hesten. Hestenes reaksjoner ble målt før, under og etter hendelsen, i totalt fem minutter.

Lovende resultater

Forskningsteamet, som ledes av Kia Golzari, mener at overvåkningen av stress hos hester kan hjelpe til med å bedre livskvaliteten deres. Han synes resultatet av testen de gjorde var lovende, og påpeker at det vil utvikles et verktøy og en egen test for hester i fremtidige studier.

Kilde: Sympathetic arousal detection in horses using electrodermal activity. Kia Golzari et al, Animals 2023.