Storeslem for Bahrain

Til sist stod kampen om VM-medaljene individuelt og for lag i distanse ved Butheeb International Endurance Village i De forente arabiske emirater mellom et lite knippe utøvere denne lørdagen. For de to norske deltakerne tok dessverre mesterskapet slutt allerede tidlig i rittet. - Når vi først skulle bli eliminert, så er jeg glad for at det var så tidlig i løpet, og at jeg har en frisk og opplagt hest, forteller Olaug Espeli Carstensen.

av
Sille Kasin
Bahreins distenseryttere tok storeslem ved årets VM i De forente arabiske emirate og kapret både individuelt gull og laggull. Foto: Arrangøren

Hele 122 ekvipasjer fra i alt 36 nasjoner måtte opp før hanegal i Abu Dhabi i De forente arabiske emirater denne lørdagen, der verdensmesterskapene i distanse skulle avgjøres både individuelt og for lag. Og rittet var ikke over og medaljefordelingen klar, før mange timer og 160 km var tilbakelagt. Årets startfelt bestod av et omtrentlig likt antall kvinnelige og mannlige ryttere med stor spredning i alder. Her var nemlig yngste utøver, Constanze Pacheco Diaz fra Argentina, kun 18, mens rittets eldste utøver, kanadiske Robert Gielen som deltok i VM for fjerde gang, er 73. De to norske deltakerne, Olaug Espeli Carstensen og Tonje Danielson og teamene deres, var ekstra tidlig på bena, da hotellet deres lå en times kjøretur fra stallen, og starten for rittet gikk klokken 05:45 lokal tid.

Dessverre gikk det ikke helt veien under årets VM-ritt, verken for Olaug Espeli Carstensen med den 19 år gamle vallaken Yassir II (Nemes x Oquendo) og Tonje Danielson med sin 16 år gamle spanskfødte hoppe Luna. For de to norske utøverne tok dessverre rittet slutt i forbindelse med veterinærsjekken i gate to – etter om lag seksti tilbakelagte kilometer. Men de to norske ekvipasjene var ikke alene om å støte på utfordringer underveis, og det er uansett både flott og viktig at hestevelferden ivaretas. Årets mesterskapsløype var lagt i seks sløyfer, og til sist skulle det vise seg at kun 44 ekvipasjer fullførte rittet.

- Yassir gikk som en drøm, forteller Olaug Espeli Carstensen. – Jeg lot han gå i relativ høy fart fra morgenen av, da jeg fryktet for intens varme når solen skulle stå opp. Yassir brukte lite krefter og bare rullet av gårde. Jeg ble derfor litt overrasket da vi ble eliminert, da jeg ikke kjente noe, sier den erfarne rytteren. – Og jeg synes nok at et var litt kjedelig at de eliminerte oss, uten å gi oss en sjanse til å rette det opp. I sånne tilfeller er det vanlig å heller kalle inn til re-inspection, slik at du får mulighet til å massere, bøye og tøye i pausen før ny kontroll og eventuell start.

Olaug forteller at den obligatoriske turen inn til FEI-veterinæren som hadde hovedoppsynet som behandlende veterinær under stevnet umiddelbart etterpå, styrker henne i troen på at eliminasjonen ble fattet på vel hastig grunnlag.

- Etter eliminasjon må alle hester direkte inn til treating vet, og hestene blir sjekket på nytt. Da var Yassir haltfri. Dette styrker meg i troen på at det hadde ordnet seg i løpet av pausen. Men selvfølgelig kan det ha vært starten på noe. Det får vi aldri vite, og når vi først skulle bli eliminert, så er jeg glad for at det var så tidlig i løpet, og at jeg har en frisk og opplagt hest, påpeker hun.

For at hestevelferden i det norske distanemiljøet og nå også generelt i det internasjonale distansemiljøet trumfer alt, levnes liten tvil. Her er det hensynet til de firbente som står i fokus. Og at arrangementet som ble avsluttet på en like spektakulær måte som det begynte, og derfor uansett har vært en stor opplevelse, kan også Olaug Espeli Carstensen bekrefte.

-Nå skal vi bare fortsette å nyte dette fantastiske arrangementet. Closing ceremony ble avholdt i emiratpalsset. Solen skinner, og alle er glade. Vi er super takknemlige for at De forente arabiske emirater har organisert et så fantastisk ritt til oss, avslutter hun smilende.

Olaug Espeli Carstensen og Yassir II var den ene av de to norske ekvipasjene på plass under helgens mesterskap i De forente arabiske emirater. Foto: Privat
Tonje Danielson og Luna var den andre norske ekvipasjen til start under årets VM i Abu Dhabi. Arkivfoto: Privat

I forkant av mesterskapet holdt mange en knapp på at kampen om de individuelle medaljene ville stå mellom utøvere fra Spania og De forente arabiske emirater, da disse har dominert distansesporten over tid helt tilbake til 2006. Og forhåndstipsene skulle langt på vei vise seg å holde stikk. Sølvmedaljen gikk nemlig til tittelforsvareren fra Pisa, Italia i 2021, vertsnasjonens Salem Hamar Saeed Malhoof Al Kitbi på Haleh. Individuell bronse gikk til spanske Jaume Punti Dachs på Echo Falls, mens HH Shaik Nasser Bin Hamad Al Khalifa og Darco La Majorie fra Bahrein kapret årets VM-trone etter å ha blitt klokket inn med 7 timer, 36 minutter og 39 sekunder, og med en gjennomsnittshastighet på 21 kilometer i timen – etter også å ha gått til topps i VM for unghest distanse i 2022 med Lola de Jalima.

Ved lagdelen av mesterskapet var de spanske rytterne på gulljakt under VM for fjerde gang på rad, men laget endte medaljeløse, da laget ikke fullførte årets ritt. Denne gangen ble lagrytterne fra Bahrein der den individuelle verdensmesteren var lagkaptein, for sterke og kapret prestisjetungt gull foran Frankrike og Portugal. For vertsnasjonens lag ble mesterskapet en skuffelse, da laget var blant de mange som ikke fullførte rittet, og dermed var ute av medaljekampen.

Distanse har en lang internasjonal mesterskapshistorie bak seg, og er ifølge FEI den grenen som prosentvis har økt mest disse seneste årene. Dette året ble VM i distanse avholdt for attende gang, og FEI roser årets arrangør for et på alle måter flott gjennomført arrangement der hestevelferd .ble satt i høysetet i tråd med gjeldende forskrifter. 44 ekvipasjer fullførte 2022 FEI Endurance World Championship ved Butheeb International Endurance Village i De forente arabiske emirater, mens 78 ble eliminert.

Last ned og sjekk appen Yamamah for resultater og annen informasjon fra årets VM i distanse. .