Sterke prestasjoner i verdenscupen

For akkurat én uke siden jublet Richard Howley over karrierens første verdenscupseier under Agria Oslo Horse Show. Denne søndagen kunne den velridende iren på ny slippe jubelen løs etter sensasjonell seier også i Helsinki. Victoria Gulliksen og Pål Flam var Norges representanter, og førstnevnte kan se tilbake på en virkelig god firefeilsrunde, denne gangen med en spennende, ny firbent makker i verdenscupsammenheng.

av
Sille Kasin
Richard Howley og Consulent de Prelet Z viste seg igjen å være uslåelige i verdenscupen. Etter sesongens to første kvalifiseringer topper den lynraske irske rytteren nå sammendraget med over dobbelt så mange poeng som andremann. Foto: ©FEIHanna M Heinonen photography


37 ekvipasjer stilte til start i den andre av de i alt 14 verdenscupkvalifiseringene i den vesteuropeiske ligaen under Helsinki International Horse Show denne søndagen. Startfeltet rommet 24 av de samme ekvipasjene som gjestet Agria Oslo Horse Show forrige helg under åpningen av verdenscupen. De norske utøverne denne gangen var Victoria Gulliksen med den 11 år gamle vallaken Mistral van de Vogelzang (Elvis ter Putte x Clinton) og Pål Flam med den kun 9 år gamle hoppa Omonza DC (Elvis ter Puttte x Landadel). Sistnevnte duo imponerte for øvrig også stort i gårsdagens hovedklasse, Helsinki Grand Trophy 1.60 m, der de ble plassert som nummer 12. Her viste også Victoria Gulliksen storform i salen på Equine America Papa Roach (Roach (Perigueux x Zeus) og sikret 11. plass.

På sosiale medier hadde Victoria følgende å fortelle i etterkant av dagens runde - og altså denne søndagen med en helt ny makker i verdenscupsammenheng:

- Jeg er så stolt over Mistral i verdenscupen i dag! Han hoppet virkelig med hjertet for meg, men vi gjorde en veldig dum og stor feil på aller siste hinder i grunnomgangen. - En stor takk også til hele teamet mitt!

En strålende fornøyd Victoria Gulliksen debuterte med ny hest i verdenscupen i Helsinki denne søndagen. Her ser vi henne dypt konsentrert ved en tidligere anledning. Arkivfoto: NRYF

I forkant uttalte brasilianske Guilherme Jorge som vi blant annet husker som mannen bak OL-banene i Rio 2016, følgende om banen som ventet :

- Som vanlig rommer en verdenscupkvalifisering noen av verdens desidert beste ekvipasjer. Målet er å se den beste vinne uten å kreve for mye av hestene. I toppsporten er det alltid en hårfin balansegang mellom å bygge en bane som er for vanskelig eller også ikke vanskelig nok, så jeg begynner alltid planleggingen i god tid. Slik er det også med dagens bane her i Helsinki. Banen vil kreve full konsentrasjon fra både hest og rytter fra start til mål, pres isjon og også at hestene har scope og er forsiktige nok.

Og banen, den skulle vise seg å være mer enn nok å bite i for flere. Mange ryttere måtte nemlig se bommer falle og ditto feil komme opp på tavlen, og mens hele syv ryttere valgte å trekke seg underveis, ble også én ekvipasje eliminert. Publikum fikk virkelig oppleve topp sport på høyeste nivå – med et stjernespekket startfelt av blant annet både tidligere verdensenere og OL-deltakere.

Åtte ekvipasjer gikk videre til omhopping mot klokken, mens begge våre to norske utøvere måtte avslutte helgens poengjakt og ta det hele inn fra sidelinjen etter henholdsvis å ha pådratt seg fire og tolv feil i grunnomgangen. For syv dager siden gjorde irske irske Richard Howley med Consulent de Prelet Z (Consulent Z x Fuego du Prelet) nærmest det umulige mulig gjennom å slå franske Simon Delestre med Dexter Fontenis Z (Diarado x Voltaire Pref) i omhopping på tid. Denne søndagen viste igjen 31-åringen seg som best når det gjaldt, og kunne dermed innkassere nok en storseier og tangering av karrierebeste. Tyske Philipp Schulze Topphoff og Carla NRW (Comme Il Faut x Potsdam NRW) ble nummer to, slått med godt over to sekunder, mens den svenske verdenseneren Henrik von Echermann og Dzara Dorchival (Qlassic Bois Margot x Raphael) som også var feilfri og plassert i Oslo, ble nummer tre. Tyske Daniel Deusser og Bingo Ste Hermelle (Number One d’Iso x Diamant de Semilly) holdt også alle bommer oppe og sikret fjerde, mens sveitsiske Martin Fuchs fikk fire feil i den avgjørende omhoppingsrunden med Commissar Pezi (Commissario x Böckmann’s Lord Pezi). Han ble dermed plassert som nummer fem.

En strålende fornøyd andreplasserte, Philipp Schulze Topphoff, hilser dommer og publikum med og Carla NRW. Foto: ©FEIHanna M Heinonen photography
Verdensener Henrik von Eckermann og Dzara Dorchival har vært feilfrie både i Oslo og Helsinki. Nå ligger de foreløpig som nummer to i sammendraget. Foto: ©FEIHanna M Heinonen photography

Selv om det så langt kun har vært avholdt to kvalifiseringer i den vesteuropeiske ligaen og hele 12 runder gjenstår, ser Richard Howley allerede nå ut til å være på god vei til å sikre seg finalebillett til Riyadh, Saudi-Arabia i april. I etterkant uttalte den iskalde, lynraske iren som red aller sist ut, følgende:

- Hesten min er i kjempeform, og jeg er bare overlykkelig over å ha en så stabilt god hest som jeg kan konkurrere med på dette nivået. For å være ærlig, så gjør han jobben min veldig enkel, og han blir bare bedre og bedre for hvert nye stevne. Jeg kan ikke forvente mer fra ham, og jeg er veldig, veldig takknemlig for det han gjør for meg. Selv prøver jeg alltid å være så god som jeg kan og vil gjerne vinne, og i dag klarte jeg heldigvis virkelig å gi alt. Men jeg trodde selvsagt ikke at jeg skulle klare å vinne både i Oslo og her i Helsinki, selv om det alltid er et mål å vinne. Jeg håper virkelig at jeg klarer å komme til finalen i verdenscupen, og jeg er derfor super motivert nå.

Helgens banebygger, Guilherme Jorge, var også godt fornøyd med dagen. Utover i klassen skulle det nemlig vise seg at den verdenskjente banebyggeren og tidligere hesteveterinæren fikk det akkurat som han ønsket. -Selv om både han selv og publikum måtte vente en god stund på den første nullen:

- Å få åtte feilfrie videre til omhopping er akkurat det jeg helst håper å se i en klasse som denne, så jeg er kjempefornøyd. -Selv om det tok en god stund før vi fikk den første feilfrie ekvipasjen, la han til. - Dette var en kvalifisering i verdenscupen med gode premiepenger, og jeg var veldig bekvem med hvordan hestene hoppet. Både hester og ryttere var fokuserte og holdt seg til planen, og maksimaltiden på 77 sekunder var med vilje nokså romslig, slik at tiden i seg selv ikke skulle utgjøre en stressfaktor. Det viste seg jo likevel å være mer enn nok å måtte konsentrere seg om, nå som det hoppes innendørs på en forholdsvis trang arena.

Resultater:

Poengoversikt over de to første rundene i Longines FEI Jumping World Cup™ 2023/2024:

Relaterte artikler