Sprangkongepar og dressurdronning i verdenscupen

Longines CHI Classics Basel bød også dette året på toppsport og show i skjønn forening. Lenge så dagens verdenscuprunde i sprang enkel ut for norske Cecilie Hatteland, men til sist var det svenske Henrik von Echermann og lille store King Edward som nok en gang viste hvorfor de nå er sprangsportens kongepar. Og Jessica von Bredow-Werndl, hun viste seg som dronningen av dressurringen.

av
Sille Kasin
Henrik con Eckermann og King Edward beviste nok en gang at de nå er sprangsportens kongepar. Foto:© CHI Classics Basel / Katja Stuppia
Laster annonse...

I løpet av de seneste årene har til sammen mer enn 200.000 hestefans kunnet glede seg over sprangsport på høyeste nivå under tradisjonsrike Longines CHI Classics Basel i Sveits. Allerede året etter oppstarten med sprang på firestjerners nivå i 2010, tok arrangementet et kvantesprang, og har siden dette vært regnet som ett av toppsportens største og mest prestisjetunge stevner – med verdenscup i sprang som et desidert sportslig høydepunkt.

Til stor glede for en fullsatt St. Jakobshalle inviterte arrangøren denne gangen til toppsport i to grener, for nå stod også dressur på programmet for første gang i tillegg til sprang. Det entusiastiske publikummet har også kunnet glede seg over storslått show i regi av Den spanske rideskole i Wien under denne tolvte utgaven av det populære stevnet, og under 2025-utgaven vil Longines CHI Classics Basel huse ikke mindre enn tre FEI verdenscupfinaler i henholdsvis sprang, dressur og voltige.

Krevende bane

Et fantastisk punktum for den tolvte utgaven av Longines CHI Classics Basel ble satt med LONGINES FEI Jumping World Cup™ of Basel presentert av J. Safra Sarasin denne søndagen. 40 ekvipasjer stilte til start i denne tiende etappen i den vesteuropeiske ligaen, der banebyggerduoen Gérard Lachat og Gregory Bodo så absolutt ikke ga ved dørene. For underveis i den store, tekniske banen kom de 13 hindrene og 16 sprangene svært så raskt, og når vi nå i tillegg vet at de to rutinerte franske ringrevene Kvein Staut med Scuderia 1918 Viking d’La Rousserie (Quaprice Bois Margot x Apache d’Adriers) og Penelope Leprevost med Bingo del Tandou (Vigo d’Arsouilles Stx x Querlybet Hero) pådro seg tidsfeil i grunnomgangen, ja, da forstår vi at ingen kom lett til det i Sveits denne søndagen. Trekombinasjonen rekk – okser – rekk kom allerede som hinder nummer fire i banen, og felte blant annet også mange.

Lenge veldig god

Lenge så møtet med den på alle måter krevende 1,60 m-banen grei ut for Cecilie Hatteland. Sammen med 11 år gamle Missy (Ghela's Emilion x Heartbreaker) som vi med glede blant annet husker fra fjorårets VM Herning i Danmark, representerte hun Norge og red ut som nummer 17. Men etter hvert som de to forserte hinder etter hinder i CSI5*-W-banen som krevde både fokus og styrke av samtlige utøvere, måtte den norske rytteren først se hinder nummer ti, en okser, og deretter også et par bommer til falle. Til sist ble ekvipasjen protokollført med 17 feil, da klokken også løp raskt mot slutten – i det som like fullt kan beskrives som en god runde.

Et heltent sveitsisk publikum måtte på sin side vente i spenning helt til nummer 37 før de fikk oppleve sitt første feilfrie hjemmehåp. Men deretter fikk de faktisk to på rappen, så stemningen var høy og forhåpningene store i pausen frem til gjensynet med de i alt syv ekvipasjene i omhopppingsrunden.

Cecilie Hatteland og Missy stod for en riktig god prestasjon under verdenscupkvalifiseringen i Basel denne søndagen. Arkivfoto: NRYF

Fantastisk punktum

Tyske Gerrit Nieberg og Ben 431 (Sylvain x Quincy Jones) var først ut, holdt seg til planen og leverte en rask og feilfri runde. Til sist skulle dette vise seg å holde til fjerdeplass og gode verdencuppoeng med på kjøpet.

Dermed var presset på konkurrentene allerede lagt fra start og økte bare ytterligere, da svenske Henrik von Echermann entret ringen i St. Jakobshalle med selveste King Edward (Edward 28 x Feo) som makker. Blant de syv som møttes for å avgjøre det hele, var verdenseneren den eneste som allerede hadde vunnet en etappe, så spenningen var derfor ekstra stor om den meritterte duoen igjen skulle stile mot nok en triumf.

- Jeg var litt heldig inn til trekombinasjonen, der King Edward touchet både A-elementet inn og C-elementet ut, men deretter var han skikkelig forsiktig. Og han var nesten litt vel sprek i denne grunnomgangsrunden, for han har hatt en skikkelig pause og gikk bare en liten klasse her i Basel tidligere. Men jeg prøver alltid å gjøre det så bra som mulig i omhoppingen, og da vil også hesten være mer avslappet, så jeg håper selvsagt at det går veien, fortalte det svenske rytteresset i pausen.

Og rette veien, det gikk det nok en gang for sprangsportens regjerende kongepar.

- Jeg hadde en god følelse da jeg gikk inn, og distansene var gunstige for oss, fortalte seierherren da det hele var avgjort. Derfor kunne jeg fokusere på ridingen min, og synes selv det var ganske bra i dag. Jeg var litt redd for at jeg hadde spart King Edward litt mye nå, for i deler av grunnomgangen var han vel sprek. Men det ble en fantastisk klasse - og også fra banebyggerteamets perspektiv, akkurat slik toppsporten skal være, avsluttet han smilende.

Henrik von Eckermann rir en vel fortjent æresrunde før han selv haster hjem til morgendagens idrettsgalla i hjemlandet. Her er han nominert til Jerringpriset som årets svenske idrettsutøver. Foto: © CHI Classics Basel / Katja Stuppia

De andre beste

For Marcus Ehning og tolv år gamle Stargold (Staccato Gold x Lord Weingard) holdt det nesten denne gangen, for marginen opp til toppen av pallen ble bare seks fattige hundredeler.

- Jeg er veldig lykkelig, både over hesten som hoppet fantastisk, og også fordi jeg trenger poengene for å nå verdenscupfinalen i USA i april, kunne det tyske rytterikonet fortelle. Så langt har vi gjennomført mange gode runder, men vi har alltid hatt en bom eller to ned, så dette var bra.

Marcus Ehning og Stargold var nær ved å kapre seieren i helgens verdenscupkvalifisering i den vesteuropeiske ligaen, men krysset mållinjen noen hundredeler for sent. Foto: © CHI Classics Basel / Katja Stuppia

Det raske hjemmehåpet Pius Schwitzer satset også alt med Vancouver de Lanlore (Toulon x Le Tot de Semilly) og sikret tredje.

- Følelsen over å gå feilfri på hjemmebane og også å ha vært i omhopping er utrolig, fortalte den rutinerte sveitseren. Jeg har alltid vært en rask rytter, og hesten min er også rask, men denne søndagen holdt det bare nesten, smilte han.

Nederlandske Kevin Jochems og La Costa (Gitano V Berkenbroeck x Calvino Z) valgte på sin side sin egen plan og jaktet primært ikke tiden, da han ennå ikke kjenner hesten sin så godt etter bare et par måneders bekjentskap. Dette skulle vise seg å gi god uttelling, for feilfritt ble det, og dermed ble femteplassen sikret.

Den tyske verdenscupdebutanten Pia Reich red også Pb Chaconie (Chacco-Blue x Kannan) feilfritt og kontrollert og kunne jublende innkassere karrierens største triumf så langt gjennom sjetteplass i klassen.

- Dette var virkelig vanskelig for oss, men hesten min gjorde en fantastisk jobb. Tiden i grunnomgangen var knapp, og banen var teknisk sett veldig krevende, så jeg er kjempefornøyd, kunne hun fortelle.

Den sveitsiske rytteren Edouard Scmitz fikk gleden av å sette punktumet både for denne tiende verdenscupetappen og hele 2023-utgaven Longines CSI Classics Basel med Gamin van't Naastveldhof (Chacco Chacco x Toulon). Det unge 22 år gamle hjemmehåpet gjennomførte omhoppingsbanen raskere enn noen annen, men måtte se A-elementet i kombinasjonen som var nest siste hinder falle, og ble dermed plassert som nummer syv.

Den tyske verdenseneren Jessica von Bredow-Werndl sitter trygt videre på dressurtronen etter storeslem i Basel. Foto: © CHI Classics Basel / Katja Stuppia

Tyske dressurdronninger

Til stor glede for mange inngikk i tillegg til sprang altså også dressur på programmet i Basel dette året, og det til overmål på høyeste nivå og som den syvende verdencupkvalifiseringen i den vesteuropeiske ligaen.

- At vi nå også kan vise dressur på verdensklassenivå, har lenge stått på ønskelisten vår, fastslo en stolt og glad Thomas Straumann, styreleder i CHI Classics Ltd. Og vi er selvsagt også svært takknemlige for at Grand Hotel Les Trois Rois står som sponsor av både Grand Prix på lørdag og kürfinalen på søndag. Med de to tyske dressurdronningene på plass, regjerende verdensener Jessica von Bredow-Werndl, og Isabell Werth som har preget den internasjonale dressursporten over tid med sine syv OL-gull, ni VM-gull og 21 EM-titler i tillegg til hele fem verdenscuptitler, er vi garantert stor sport.

- Med verdenseneren og også dressursportens største ikon med en karriere å se tilbake på som ingen annen til start her i St. Jakobshalle, blir dressurpremieren vår en skikkelig godbit, kunne også Andy Kistler, presidenten i LONGINES CHI Classics Basel bekrefte.

Og stor sport ved to tyske dressurdronnningene i FEI Dressage World Cup™ presentert av Grand Hotel Les Trois Rois, det ble det så absolutt. Lørdag red Jessica von Bredow-Werndl inn til seier i FEI Grand Prix med Tsf Dalera BB (Easy Game x Handryk) til 83.456 prosentpoeng, mens Isabell Werth ble nummer to med Dsp Quantaz (Quarterback x Hohenstein) etter å ha blitt belønnet med en totalscore på 78.261. Søndag gjentok de to bragden, denne gangen som vinner og nummer to av FEI Grand Prix Freestyle med henholdsvis 90.795 og 85.650 prosentpoeng.

Resultater:

Tirsdag 17. januar sender Eurosport Norge en time med høydepunkter fra World Cup-klassen i sprang Basel klokken 18:10.

Laster annonse...