Slik trener Ina og Glitur

En frisk og holdbar hest er en forutsetning for en karriere og gode år i sporten. Ina Steiro Herstad – gullvinner i NM kjøring ponni 2020, er opptatt av treningsprinsipper som både fremmer prestasjonen og som tar vare på hestevelferden. Målet er en frisk og glad Glitur frå Herstad og mange år sammen, både på konkurransebanene og ellers.

Ina steiro herstad glitur av herstad 9323
- Stevnene er som en statuskontroll på treningen. Er man der man burde være, hva er bra, hva trenger man forbedre? (Foto: Rebecca Ballestad-Mender)

Ina understreker det ansvaret vi har overfor hesten.
-Vi har gitt hesten en rolle som en idrettsutøver og vi har samtidig ansvaret for å ta hensyn til det faktum at hester alltid vil være hester, med grunnleggende behov, uansett hvilke oppgaver vi har gitt den, sier Ina.
Ina er opptatt av å gi Glitur en variert hverdag, der han både følger et treningsopplegg i forhold til konkurranser på toppnivå og samtidig får være hest. Variasjonen er viktig både for den fysiske og mentale helsen påpeker hun. – Jeg gjør aldri det samme to dager på rad!

Ina portrett 2
Ina Steiro Herstad tok gull i NM kjøring ponni 2020 med Glitur frå Herstad - som nylig ble utnevnt til Årets hest innen kjøring.

Tar med seg kunnskap fra annen idrett

Gjennom mange år i sporten har Ina opparbeidet seg kompetanse og erfaring. Samtidig har hun også et solid bibliotek av kunnskap fra egen idrettskarriere. Hun har i mange år spilt volleyball i 1. divisjon og hun har flere NM-medaljer innen denne idretten. – Jeg har tatt med meg en del erfaringer med trening av meg selv i trening av hest. Mange av prinsippene er helt like, det er ingen grunn til å glemme det man har lært for egen del, de bør man ta med seg i treningen av hesten også.

8 1
Variert trening er viktig. Her er det Inas søster som hopper Glitur. - Han elsker å hoppe også, og det er fin variasjon for ham. Foto: Ina Steiro Herstad

Stevnene - en statuskontroll på treningen

For kuskene kom mesterskapet sent på året i 2020. De hadde få stevner å bruke som en oppkjøring. For Ida ble det nasjonale mesterskapet årets første stevne.
– Ikke ideelt, sier Ina. - Stevnene er som en statuskontroll på treningen. Er man der man burde være, hva er bra, hva trenger man forbedre? Uten stevner har man ikke dette sammenligningsgrunnlaget. Man mister en viktig pekepinn på hvordan man ligger an, sier kusken.

Den kunnskap Ina hadde fra alle årene i sporten kom derfor ekstra godt med.
– Med den erfaring og rutine jeg har opparbeidet meg gjennom årene, klarte jeg å legge opp et løp som ga jevn, god og variert trening og dermed en hest som var klar for den påkjenningen som et mesterskap innebærer. Det er viktig at man er bevisst på at man tilegner seg kunnskap, at man reflekterer over hvorfor og hvordan og ikke bare trener litt tankeløst frem mot neste stevne.

Artikkelen har tidligere stått på trykk i Hestesport.

Mer om

Les også:

1barfot Agria
26.02.2023

Barfotstudiens viktigste konklusjoner

Hva er det som skjer i hoven når hesten går uskodd? Professor Lars Roepstorff og teamet bak barfotstudien kan konstatere fire områder som kan ha en direkte effekt på hestens holdbarhet og prestasjon. Et viktig spørsmål er om, når og hvordan det kan være hensiktsmessig å trene hesten skodd eller uskodd. Barfotstudiet er et samarbeid mellom SLU og Agria Dyreforsikring.

332072653 731216541925470 624794826346295004 n
23.02.2023

- Min opplevelse er at folk er blitt flinkere til å ta ansvar

Minnene fra det fatale utbruddet av ekvint herpesvirus i Valencia i 2021 vekkes unektelig til live når det nå er påvist EHV-1 smitte ved to stevner i Europa. Men siden da har det blitt innført strenge biosikkerhetsregler og rutiner som riktig fulgt opp skal kunne begrense følgene av utbrudd. – Jeg opplever at folk generelt er blitt flinkere til å ta ansvar og at man skjønner at dette er viktig for alle, sier NRYFs kontaktveterinær til FEI, Guri Haarr.

Tannbehandling 15 of 20
15.02.2023

Tordos tenner var ikke helt som alle andres tenner

I fjor sommer ble Tordo en av rideskolehestene ved rideskolen til Geilo Ride og Kjøreklubb. Da deres egen veterinær sjekket tennene til Tordo, var de bakerste tennene så høye at hun ikke kunne se ordentlig hvordan det egentlig sto til der inne lengst i munnen. Derfor anbefalte hun en tur Bjerke Dyrehospital og veterinær og spesialistkandidat Johanna Schneider for å få gjort en grundig sjekk med spesialutstyr. Det Johanna fant ut var ganske overraskende. . Video i artikkelen