Slik kan belastningsskader forebygges

Variert trening på variert underlag er nøkkelen til en sunn og frisk hest, mens ensidighet er den største årsaken til belastningsskader.

av
Mette Sattrup
Variert trening på variert underlag er nøkkelen til en sunn og frisk hest. (Illustrasjonsfoto: Mette Sattrup)

Det sier veterinær Espen Guriby. Han er ikke i tvil om at de fleste har gode intensjoner med treningen, men en del mangler kunnskap:

Kondisjon, styrke og smidighet

– Alle kjenner ikke til viktigheten av å variere treningen og underlaget. Naturlig nok gjør de mest av det de synes er gøy. Har de spranghest, så hopper de, og tenker ikke på at det er den generelle grunntreningen som er viktig. Kondisjon, styrke og smidighet er viktig for alle grener, sier veterinæren.

Underlaget er også noe rytteren må ha et bevisst forhold til. Mange har investert i kostbare underlag, for eksempel filtbunn, og det er vel og bra å bruke dette. Men variasjon av underlag er like viktig som variert trening.

Når treningen blir ensidig, er det typisk at belastningsskader oppstår:

– Om du for eksempel terper og terper på samling i dressur, blir det fort for mye belastning på de samme musklene, de får ikke oksygentilstrømming. Et annet eksempel som illustrerer denne typen belastningsskade, er trav- og galoppløp. Skaden oppstår på siste del av løpet når melkesyren hemmer muskulaturen, og sener og ledd blir overbelastet i stedet. Du må tenke både kondisjon, styrke og smidighet, påpeker Guriby.

Variasjon av underlag er like viktig som variert trening


Begrense treningsøktene

Et annet tips fra veterinæren, er å begrense treningsøktene, ikke ta ut maksimalt på hver økt:

– Alt trenger ikke gjøres i hver økt. Skritt gjerne på tur og løsgjør muskulaturen for å holde kroppen ved like. Noen dager trener du kondisjon, andre dager styrke. Hva treningsøktene kan inneholde, er forskjellig. En feltritthest har en annen type kondisjon enn en dressurhest. Kondisjon er utholdenhet, aeroutholdenhet (pust) og muskelutholdenhet. Jeg sier til travtrenere at de trenger ikke kjøre fort hver økt. Det er fart og høyde som gir skade på sener og ledd. Jo mer du nærmer deg den maksimale grensen for hva hesten kan prestere, jo større er sjansen for å få skader.

Ridningens betydning

Rytterens innvirkning på hesten, ridningen, er også viktig for å forebygge belastningsskader:

– I tillegg til å ri variert, du må også prøve å ri hesten så korrekt som mulig, ri hesten i balanse. Rir du for mye på framparten, får hesten feilbelastning på forbein - knær og koder. Blant rideskolehester, som ofte drar seg fram på framparten, er det mye behandling i kodeleddene på grunn av feilbelastning.

Guriby har flere eksempler på ridningens betydning for hestens helse:

– Kissing spines er en skjelettlidelse hvor torntappene i ryggsøylen ligger for tett og kan forårsake betennelse. Noen hester med Kissing spines fungerer kjempefint med en profesjonell rytter som kan ri den perfekt, slik at den hever ryggen sin og unngår smerte. Men kommer den samme hesten til en rytter som ikke har kunnskap om å ri hesten korrekt, da oppstår problemene.

– God oppvarming og god nedskritting er viktig, mens hestens alder ikke trenger være en begrensende faktor, avslutter veterinær Espen Guriby.

I tillegg til å ri variert, du må også prøve å ri hesten så korrekt som mulig, ri hesten i balanse


– God oppvarming og god nedskritting er viktig, sier veterinær Espen Guriby. (Foto: Mette Sattrup)

Kan belastningsskader forebygges?

Hva gjør vi feil, som fører til belastnings-skader, og hvordan kan vi forebygge disse skadene? Hva slags trening er smart på ridebanen - og hvor ofte? Hvilken betydning har underlaget? Hva skal man gjøre mer og mindre av?

Disse spørsmålene stilte vi en veterinær, samt tre trenere innen sprang, dressur, feltritt og distanse.

Artikkelen har tidligere stått på trykk i Hestesport.

Relaterte artikler