Vintertrøbbel?

Slik får du strømgjerdet til å virke vinterstid

Nesten like sikkert som at vinteren kommer, kommer trøbbelet med strømgjerdene. Hva kan man gjøre for å få strømgjerdet rundt luftegården til å virke bedre om vinteren?

Vintergjerde
Foto: Mette Sattrup

Tekst: Thor Gunnar Mathisen, Stallmestern

Strømgjerdet på vinteren er en utfordring. For å vite hva man skal gjøre er det viktig at man forstår hvordan ett strømgjerdet fungerer. Enkelt forklart kan man si at man har en strømledning som går til et jordspyd i bakken og en ledning som går til strømtrådene. Med andre ord, minus i bakken og pluss på ledningene. Dersom du står på bakken og tar på strømtråden eller hesten gjør det, vil det bli en «kobling» mellom pluss og minus og du vil få et støt til du eller hesten slipper tråden.

Om vinteren med mye snø er det derimot vanskelig å få denne «koblingen» da snøen hindrer at hesten og du kommer ned til minus i bakken. Dermed så kan både du og hesten ta på strømtråden uten å få støt.

For å få strømgjerdet til å fungere på vinteren, kan man ta bort minus i bakken og heller koble den til en av de to eller tre strømtrådene som henger på gjerdet. Dersom en hest kommer borti både den med minus og den med pluss, så vil den få støt.

En annen metode er å bruke strømbånd som har både minus og pluss i båndet, slik at man ikke trenger å tenke på å koble om vinterstid.

Ut over det er det også viktig at man ikke henger løse strømtråder fast i trestolper eller i metallet på isolatorene. Det er også viktig at strømtråden med pluss og den med minus kommer borti hverandre og at man kobler ut strømtråder som blir snødd ned. Alt dette reduserer effekten, slik at man nesten ikke får støt.

Artikkelen har tidligere stått i Hestesport