Skikkelig premiedryss i Herning

Flere norske sprangryttere gjestet hallen til Dansk Hesteforsikring ved det internasjonale stevnet under Dansk Varmblods hingstekåring i Herning og tok del i premiehøsten også denne søndagen, mens fabelaktige Hesselhøj Donkey Boy vel fortjent strøk av gårde med den største utmerkelsen av alle. Den 11 år gamle avlshingsten fikk nemlig tittelen "Årets hingst"..

av
Sille Kasin
To lykkelige representanter for Equi Stallion ApS, Alexandra og Kristin Andresen, med synlige bevis på at Hesselhøj Donkey Boy er skrevet inn i avlshistorien med Dansk Varmblods utmerkelse "Årets hingst". (Foto: Per Torp/www.aafoto.dk)

Et flott punktum ble satt i Herning for årets Dansk Varmblods Hingstkåring med innlagte internasjonale dressur- og sprangstevner ved MCH Messecenter Herning på søndag. Mens dressurdelen av stevnet ble avsluttet lørdag, stod fire ulike sprangklasser avslutningsvis på programmet søndag. Arrangøren opplyser at hele 60.847 hesteentusiaster fra inn- og utland besøkte arrangementet der det også dette året ble invitert til avl og sport i skjønn forening, helt fra portene åpnet den 8. mars og frem til og med søndagen. Og til sist fikk vi oppleve et ikonisk øyeblikk da den 11 år gamle elite- og gullmedaljehingsten i norsk eie, Hesselhøj Donkey Boy, vel fortjentble utropt til Årets hingst.

Lovende fremtidshåp

Årets finale for de seks og syv år unge spranghestene i CSIYH1* presentert av Easy-AgriCare rommet 49 ekvipasjer. Blant disse var fem norske. Haavard Haldorsen Dragset satte dagens første norske og også klassens første null i grunnomgangen med den seks år gamle belgiske varmblodsvallaken Roundup van het Lentamel (Bamako e Muze x Kannan) oppdrettet av Hulde Aad De Bok og eid av familien Høidal. Duoen fikk deretter følge av dem øvrige seksåringer i omhoppingen.

Men team Høidal-rytteren nøyde seg ikke med dette, for også med den syv år gamle irske Clarimo-datteren Ballybawn Evie oppdrettet av Ronan Rothwell og eid av familien Høidal, gikk nullen i grunnomgangen inn - på lik linje med tretten øvrige syvåringer. Med førstnevnte ble det deretter ett riv da det gjaldt som mest, og dermed ingen plassering å ta med hjem til tross for en god runde, mens sistnevnte gikk feilfritt og sikret en sterk syvendeplass i klassen, der nivået på unghestene var svært høyt.

Haavard Haldorsen Dragset og team Høidal kan se tilbake på en svært vellykket unghestfinale, representert ved to lovende unghester. Her er Ballybawn Evie. (Foto: NRYF)

De tre øvrige norske utøverne i årets unghestfinale, den syv år gamle zangersheidehoppa Dirty Touch De Tiji Z (Don't Touch Tiji Hero x Cadeau de Muze) med rytter og eier Mathilde Kalland i salen, den like gamle belgiske varmblodshoppa Quandi M (Karmel van de Watering x Bon Ami B) med rytter Carmen Viskjer-Rød og den syv år gamle svenskfødte hoppa Cortina SB (Casallco x Cardento 933) under sin rytter Ylva Høidal endte uplassert. Kun én bom ned skilte de to førstnevnte ekvipasjene fra plass i omhoppingen, der til sist den syv å gamle dansk varmblodshingsten Jo's Roberto (Rockland x Earl) som er oppdrettet og eid av Mia og Claus Kovdal Jørgensen, toppet listen med rytter Kamilla Grauff Albrektsen.

Carmen Viskjer-Rød og syv år gamle Quandi M stod for en flott prestasjon i årets unghestfinale i Herning. (Foto: NRYF)

Sprang på trestjerners nivå

I CSI3* Medium Tour 1.45m presentert av Fendt gikk 18 av de i alt 47 startende videre til omhopping, og blant disse var Ylva Høidal og Havanna Heart (Heartbeat x Dutch Capital). Ett lite riv gjorde at de to akkurat endte utenfor premielisten som nummer 13. Klassen ble for øvrig vunnet av Rolf-Göran Bengtsson med Lynjair (Lyjanero x Coriano). Det svenske rytterikonet var for anledningen hentet inn som testrytter på spranghestene i unghestchampionatet.

I CSI3* Small Tour 1.35m presentert av Ifor Williams var det på sin side Mathilde Kalland og Cashgraf (Chacas x Legolas) som endte som første uplasserte etter en god nullrunde. Klassen ble vunnet av danske Line Busk Haltborg og Gaville (Chlltago x Animo).

Den internasjonale sprangdelen av årets store hestefest i Herning ble avsluttet med MCH CSI1* Big Tour Grand Prix 1.40m. Her stod igjen Siri Endresen for en sterk prestasjon, da hun kun fikk én bom ned i grunnomgangen med Très Chique Van Vise Vera Z (Thunder van de Zuuthoeve x NonStop). Dermed kunne hun innkassere en flott tiendeplass me den ti år gamle zangersheidehoppa, mens danske Adam Sparlund Olesen som også hadde et riktig godt stevne, sikret seier med Untouchable Olympic (Untouchable 27 x Akan 4).

Siri Endresen er også blant dem som kan se tilbake på vellykte dager med hestene sine i Herning. Her er hun i aksjon med Quapo di Tutti Z på lørdag. (Foto: NRYF)

Stående applaus for Hesselhøj Donkey Boy

Med unntak av det forsmedelige koronaåret 2021, har Årets hingst vært kåret i Dansk Varmblod siden helt tilbake til 1998. Den gang falt valget på elitehingsten Lucky Light (Lugano Marmor) som også ble tildelt VM-gull for avlshingster på Zangersheide i 1995. I årene etter dette har både sprang- og dressurhingster mottatt den gjeve utmerkelsen som tildeles hingster som har gjort seg spesielt bemerket i avl. I 2023 var det en norskeid hingst som fikk denne utmerkelsen, og det til stående applaus fra det internasjonale publikummet til stede i Jyske Boxen i Herning. Årets hingst ble nemlig den nå 11 år gamle Hesselhøj Donkey Boy fra Equi Stallions ApS ved Kristin G. Andresen.

Karismatiske Hesselhøj Donkey Boy (ERA Dancing Hit x Milan) som Equi Stallion ApS kjøpte som treåring av oppretterne Dorthe Sjøbeck og Hans Jørgen Hoeck, var i utgangspunktet tenkt som Alexandra Andresens fremtidige konkurransehest . På dette tidspunktet var Alexandra fremdeles juniorrytter, og Kristin G. Andresen har flere ganger uttalt at møtet med Donkey Boy, ja det var virkelig kjærlighet ved første blikk.

Det ble stående applaus da Ib Kirk viste frem Årets hingst i Dansk Varmblod, Hesselhøj Donkey Boy som eies av Equi Stallion ApS ved Kristin G. Andresen, i Jyske Boxen søndag ettermiddag. (Foto: NRYF)

Donkey Boy utmerket seg allerede tidlig som premiehingst og materialprøvevinner, og har derfor alltid vært en hingst å regne med. Hingsten, som ble utnevnt til Elitehingst allerede som åtteåring, har blant annet blitt tildelt oppdrettermedalje i gull, og han har også markert seg helt i toppen under unghest-VM i Ermelo alle tre år på rad. Som den eneste hingsten noensinne vant også Donkey Boy DRFs championatfinaler både som fire-, fem-, seks- og syvåring. Inntil en alvorlig skade satte en stopper for den videre sportskarrieren hans i fjor, viste han også åpenbare kvaliteter under rytter, blant annet gjennom nasjonal debut i Grand Prix i Danmark til gode 75 prosentpoeng.

Donkey Boy satte også tidlig sine spor i avlsboksen og er far til en rekke medaljevinnere av begge kjønn. Den topp moderne hingsten med mankehøyde 1.70 cm er både vakker, høyreist og utrolig elastisk. Gjennom sin gullkantete avstamming, mange egenmeritter og avkom som oser av kvalitet, betegner mange ham som selve flaggskipet innenfor dansk dressuravl.

Da Donkey Boy nylig var vel tilbake i Danmark, uttalte en lykkelig Kristin G. Andresen, som selv var på plass i Herning sammen med datteren Alexandra for å motta den gjeve utmerkelsen på vegne av Equi Stallion ApS, følgende til ridehesten.com:

- Jeg er svært glad for å få Donkey Boy tilbake og glad for å kunne stille en så fantastisk avlshingst til rådighet for danske og internasjonale avlere på Katrinelund.

På plass under den høytidelige seremonien i Herning denne søndagen var blant andre også en rørt berider Jan Møller Christensen, som i utgangspunktet stod for utdannelsen av Donkey Boy, og som derfor også har tatt stor del i hingstens suksess. Hingsten står nå ved Katrinelund i Danmark og er tilgjengelig for avl med denne hingstestasjonen som utgangspunkt.

Eier Kristin G. Andresen kunne sammen med datter Alexandra motta utmerkelsen "Årets hingst" på vegne av Hesselhøj Donkey Boy - sammen med blant andre berider Jan Møller Christensen som i mange år stod for hingstens utdannelse og karriere i sporten. (Foto: NRYF)

To norskeide kårede hingster

Dansk Varmblods kåringsnemnd for dressurhester godkjente også 22 av de tre år gamle hingstene som ble presentert under årets arrangement denne søndagen, og av disse ble syv premiert.

Kristin G. Andresen og Equi Stallion kunne glede seg dobbelt, for deres hingst Dubonnet (Hesselhøj Donkey Boy x Wilkens) avlet av Knud Lambek Kristensen, oppnådde ikke bare kåring, men ble også premiehingst.

Dubonnet fra Equi Stallion ApS ved Kristin G. Andresen ble én av syv premierte 3-års dressurhingster. (Foto: NRYF)

Kristin G. Andresen kunne også glede seg over avlsgodkjennelse til sin 3-års hingst Bueno SL (Bonds x Foundations, oppdretter Stefanie Löhmann, Tyskland).

Av de i alt åtte premiehingstene er én avlet i Nederland, to i Tyskland og hele fem avlet i Danmark.

Kristin G. Andresen og Alexandra Andresen kunne også glede seg over at deres 3-årige Bueno SL oppnådde avlsgodkjennelse. (Foto: NRYF)

De seneste fem dagene har også 14 tre år unge spranghingster vært i ilden. Kåringskommisjonen i Dansk Varmblod valgte å kåre ti hingster, og blant disse ble igjen tre premiert, nemlig Cassado II (Casall x Corrado I), oppdrettet og eid av Henrik Hansen inntil denne søndagen, da det ble kjent at Ludger Beerbaum overtar eierskapet, Cartoon Hero RV (Chacoon Blue x Le Champ Ask), oppdrettet av Søren Riis Vester og eid av Frandsbjerg Horses A/S, og Vassini Ask (Van Gogh x Cassini I), oppdrettet av Angelq Pütz i Tyskland og eid av Stutteri Ask A/S.

Tyskfødte Vassini Ask fra Stutteri Ask var en av årets tre kårede hingster som nådde til premiering. (Foto: NRYF)

Sterke norske innslag i unghestchampionatet dressur

47 unge dressurhester deltok i årets Blue Hors Unghestchampionat for unghester, et championat for de fem år gamle hestene. Her var det flere norske innslag, både i salen og på eiersiden, og de gjorde seg gledelig sterkt bemerket blant de premierte.

Championatet ble vunnet av danskeide Quinn G (Quaterhit x Fassbinder), en hoppe oppdrettet av Helene Geervliet og eid av Helgstrand Dressage. Med Betina Jæger som egenrytter vant denne hoppen med en poengsum totalt på 973.

Quinn G fra Helgstrand Dressage vant Blue Hors Unghestchampionat i dressur. (Foto: NRYF)

På fjerdeplass med 874 poeng kom norskavlede og norskeide Ravinas Sebastian (Secret x De Niro) som ble vist godt frem av danske Andreas Hoeck. Denne velgående DV-vallaken har Cathrine Rasmussen, en av våre norske satsingsgrupperyttere på seniorsiden, som eier. Hun kunne konstatere at testrytter Dufour, som er regjerende verdensmester for lag, ga det unge talentet 9,5 for ridbarhet og 9 i kapasitet. Oppdretter av Ravinas Sebastian er Evy Lund Kvernes fra Trøgstad. Mor til denne hoppen er Vinaya, som eies av JJ Horses.

Beriderutdannede Silje Bakken, opprinnelig fra Stange, hadde med seg hele fire hester til Herning. Torsdag ble hun nummer fem i egenryttertesten med Lille Kærgårds Sisco DWB (Blue Hors Don Olymbrio x Stedinger, oppdretter Louise Lundgaard Nissen) og kom med dette med i startfeltet lørdag, da testrytter Cathrine Dufour tok fatt på første halvdel av testrytteroppgaven sin . Sisco var imidlertid uheldig da det strømmet publikum inn idet Cathrine skulle opp på hesten. Dette gjorde ham urolig, og i tillegg ble han redd da det ble mye støy da Cathrine begynte å ri ham som følge av at mikrofonen ikke satt ordentlig fast.

Dette gjorde at Sisco fikk et nytt forsøk søndag. – Jeg synes det var synd at han fikk en slik dårlig opplevelse som var skapt av oss. Om jeg skulle ri 13 eller 14 hester i dag, det var det samme. Jeg syntes at han skulle få lov til å avslutte med en bedre opplevelse, for hestene skal alle sammen ha gode forutsetninger for å bli testet, sa Cathrine Dufour til Ridehesten.com.

Dermed bar det ut i Jyske Bank Boxen en gang til, og nå fikk Sisco både en mye bedre opplevelse, og han fikk vist seg bedre. Dette resulterte i 8,5 for ridbarhet og 9 på kapasitet og en niendeplass totalt.

Silje Bakken, opprinnelig fra Stange, ble nummer fem sammenlagt med Lille Kærgårds Sisco DWB. (Foto: NRYF)

På tolvteplass fulgte ytterligere en norskavlet DV-hest, hingsten JJ Spencer (Secret x Deemster) fra JJ Horses. Mor til denne velgående hingsten er en hoppe som har gjort seg bemerket på de norske dressurbanene, nemlig JJ Dolche Gabbana som vant landschampionatsfinalene både som 4-, 5- og 6-års. JJ Spencer ble vist av Jessica Lynn Thomas og samlet resultat ble 839 poeng.

Norskavlede og norskeide JJ Spencer fra JJ Horses ble plassert som nummer 12. (Foto: NRYF)

Norske Selina Vittinghus Solberg hadde med seg to hester fra Stutteri Atterupgaard der hun er førsterytter, henholdsvis Atterupgaards Mahalia (Foundation x Lord Sinclair) og Atterupgaards Dolly (Asgard’s Ibiza x Caprimond E.H.). Med sistnevnte ble det plassering som nummer 13 i finalen med 833 poeng totalt.

Norske Selina Vittinghus Solberg red Atterupgards Dolly sikret plassering som nummer 13 i championatet. (Foto: NRYF)

Silje Bakken ble for øvrig første uplasserte som nummer 14 med den store og imponerende Grevens Sirius (Secret x Johnson, oppdretter Stutteri Greven).

Championatvinneren blant de 38 unge spranghestene ble MB Rockvaro DWB (Rockvaro x Calvaro Z). Hingsten er oppdrettet av Rudie Telgenhof, eies av Bennetsen og ble meget godt ridd av Adam Sparlund Olesen.

Resultater: