Sjekk over hestebena daglig

- Kjøling av hestens ben med kaldt vann er alltid bra og i noen tilfeller både lindrende og forebyggende. Men den viktigste innsatsen du kan gjøre som hesteeier er å bruke hendene og daglig kjenne over hestebena, fastslår veterinær Lars Moen ved EMPET Romerike Hesteklinikk.

Spyle 1 of 3
Det er flere måter å kjøle ned hestebeina på - noen gjør det rutinemessig, andre bruker det ved akutte skader.

Rennende vann, kjølebelegg, liniment eller leire. Det er mange produkter og metoder som har nedkjøling av hesteben som mål. For noen er nedkjøling etter trening en rutine, andre bruker det først og fremst ved akutte skader. Veterinær Lars Moen gir deg noen tips.

Ulike metoder

-Å spyle hestens ben i 15-20 minutter med kaldt vann er alltid bra. Man får ikke gjort noe galt med det, sier Moen. – Bandasjerer du derimot stramt rundt isposer, kan de stramme bandasjene medføre trykkskade samt at hesten kan få kjøleskade hvis omslaget er på for lenge. Hvis hesten har et sår, kan kjølende gelé eller leire føre til at hesten reagerer negativt.

Isvann er gunstig spesielt ved en akutt hovskade, men å bruke isvann som preventiv kjølemetode er veterinæren skeptisk til. – Vi vet selv hvor ubehagelig det er å stå i iskaldt vann. En hest vil også oppfatte det som ubehagelig, og vil kunne reagere med flukt. Men dersom hesten har en akutt skade, som forfangenhet, vil vannet ha en bedøvende og lindrende effekt slik at hesten rent faktisk gjerne vil stå i det i tillegg til at det har en god effekt på skaden.

Lars moen 1
-Kjøling av hestens ben med kaldt vann er alltid bra og i noen tilfeller både lindrende og forebyggende. Men den viktigste innsatsen du kan gjøre som hesteeier er å bruke hendene og daglig kjenne over hestebena, fastslår veterinær Lars Moen ved EMPET Romerike Hesteklinikk.

Husk at hestepelsen isolerer

Bruker man kjølegelé eller leire, bør man også tenke over hestens pels. – Når man smører noe på hestens pels må man huske på at hestens pels virker både virker isolerende og vannavstøtende. Den nedkjølende effekten vil være minimal selv på en hest med en normal norsk sommerpels. Tvert imot vil det du har på kunne ha en varmeeffekt. Dersom du ønsker en effekt ut av slike produkter, må du barbere hesten og ha det rett på huden, forklarer veterinæren.

Ting vi smører på, endrer også sine egenskaper underveis. Det er fuktigheten som innebærer at kjøleleire kan ha en avkjølende effekt. Når leiren derimot tørker, vil det være motsatt – den vil ha en isolerende og varmende effekt.

Skeptisk til forebyggende effekt på frisk hest

Om regelmessig nedkjøling har en forebyggende effekt stiller Moen spørsmål ved. – Ved akutte skader eller om hesten har en historie med et problem, da kan nedkjøling være både lindrende og forebyggende, men på en frisk hest har jeg til gode å se noe effekt. Jeg har heller ikke sett at noen slik effekt er bekreftet vitenskapelig.

For noen er nedkjøling en del av det hele, en vane man har etablert. – Forskjellige miljøer har forskjellige tradisjoner, man ser for eksempel mye bruk av leire i trav- og galoppmiljøet. Det kan også være tradisjoner fra stall til stall.
Veterinæren trekker frem placeboeffekten. – Den er faktisk viktig. Hvis du føler at det du gjør har en effekt, så gjør det. Føler du at det du gjør fungerer med din hest, så fortsett med det. Rutiner er viktig – «never change a winning team».

Daglig sjekk er det viktigste

-Kjøl ned hesten din hvis det er din rutine, rutiner er gode å ha. Men oppstår det noen problemer eller skade med din hest, så kontakt alltid veterinær for råd eller eventuell behandling. Kjøling med rennende vann er en trygg og god metode, her kan man ikke få gjort noe galt. Men det aller viktigste du kan gjøre, det er å daglig bruke dine hender og kjenne over den fremfor å sette på den vannslangen, sier veterinæren.

Det er bare dine hender som kan kjenne den lille hevelsen, den lille endringen, i forhold til hva som er normalt. Oppdager man en skade tidlig, er prognosene så mye bedre. Man kan også oppdage ting før det i det hele tatt har blitt et problem.

Regelmessig veterinærsjekk er en viktig del av hesteholdet, gjerne to til tre ganger i året. Oppdager du noe med hesten under den daglige visiteringen, så nøl ikke med å kontakte veterinær. - Jo tidligere man får diagnostisert en skade, jo lettere er det stort sett å behandle den – og rekonvalesensen blir kortere, sier Lars Moen.

Artikkelen har tidligere stått på trykk i Hestesport

Visitering 3 of 7
Det er bare dine hender som kan kjenne den lille hevelsen, den lille endringen, i forhold til hva som er normalt.

Mer om

Les også:

1barfot Agria
26.02.2023

Barfotstudiens viktigste konklusjoner

Hva er det som skjer i hoven når hesten går uskodd? Professor Lars Roepstorff og teamet bak barfotstudien kan konstatere fire områder som kan ha en direkte effekt på hestens holdbarhet og prestasjon. Et viktig spørsmål er om, når og hvordan det kan være hensiktsmessig å trene hesten skodd eller uskodd. Barfotstudiet er et samarbeid mellom SLU og Agria Dyreforsikring.

332072653 731216541925470 624794826346295004 n
23.02.2023

- Min opplevelse er at folk er blitt flinkere til å ta ansvar

Minnene fra det fatale utbruddet av ekvint herpesvirus i Valencia i 2021 vekkes unektelig til live når det nå er påvist EHV-1 smitte ved to stevner i Europa. Men siden da har det blitt innført strenge biosikkerhetsregler og rutiner som riktig fulgt opp skal kunne begrense følgene av utbrudd. – Jeg opplever at folk generelt er blitt flinkere til å ta ansvar og at man skjønner at dette er viktig for alle, sier NRYFs kontaktveterinær til FEI, Guri Haarr.

Tannbehandling 15 of 20
15.02.2023

Tordos tenner var ikke helt som alle andres tenner

I fjor sommer ble Tordo en av rideskolehestene ved rideskolen til Geilo Ride og Kjøreklubb. Da deres egen veterinær sjekket tennene til Tordo, var de bakerste tennene så høye at hun ikke kunne se ordentlig hvordan det egentlig sto til der inne lengst i munnen. Derfor anbefalte hun en tur Bjerke Dyrehospital og veterinær og spesialistkandidat Johanna Schneider for å få gjort en grundig sjekk med spesialutstyr. Det Johanna fant ut var ganske overraskende. . Video i artikkelen