Sett deg inn i reglene: Flere typer forbud mot å klippe hesten ved internasjonale stevner

Skal du delta ved internasjonale stevner – eller ri i nasjonale klasser i andre land? Da må du sette deg godt inn i reglene som gjelder disse stevnene. Klipper du for eksempel hestens bein mens du er på et internasjonalt stevne, vil det bety stevnestopp for denne hesten.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Barberer man hestens bein mens man er på et internasjonalt stevne, vil hesten ikke tillates videre start. (Foto: NRYF)

Kanskje gjør en høyere temperatur enn forventet på stevneplassen at man ser et behov for å gjøre pelsen mindre. Eller kanskje rakk man ikke gjøre den siste finpussen før man måtte dra og synes hesten ser litt for lurvete ut. Men, det er ikke bare å finne frem barbermaskinen fra stevneskapet og dure i vei.

Klippeforbud av hensyn til hesten

-Kroppen kan du klippe, men å klippe hestens bein er ikke lov under et FEI-stevne. Da vil hesten ikke få lov til å starte ved stevnet, fastslår Maja Kjærnes, internasjonal steward og leder i den norske stewardkomitéen.

Reglene om dette finner du i FEI Veterinary Regulations, artikkel 1004 om forbudte metoder, bokstav h. Her slås det fast at hesten vil utelukkes fra stevnet dersom pelsen på beina har blitt klippet og/eller barbert på et eller annet tidspunkt under stevnet. Dersom det skulle være behov for å barbere av veterinære årsaker, må det gis tillatelse på forhånd.

Årsaken til forbudet ligger i hensynet til hestevelferd.

-Barbering av hestebeina kan gjøre dem ømme. Forbudet er der for at man ikke skal klippe for å gjøre hesten ekstra sensitiv, sier Maja.

-Kroppen kan du klippe, men å klippe hestens bein er ikke lov under et FEI-stevne. Da vil hesten ikke få lov til å starte ved stevnet, sier steward Maja Kjærnes. (Foto: FEI)

Barbering av hestens bein må gjøres senest 3 dager før veterinærsjekk

Barberer du hestens bein før stevnet, må du gjøre det senest 3 dager før det er veterinærsjekk på stevnet.

Da må du også passe på at skjærene du bruker klipper pelsen i en lovlig lengde - det må ikke brukes klippeskjær som klipper pelsen kortere enn 2 mm.

På et klippeskjær er det angitt et tall, og generelt er det slik at jo lavere tall det står, jo lenger er den pelsen som blir igjen. Jo høyere tall det står, jo kortere blir pelsen.

De fleste regelbrudd skyldes mangel på kunnskap

Forbudet mot å klippe hestebeina på denne måten kom hos FEI for noen år siden.

-Ved stevner kontrolleres hestene ofte og grundig av stewardene. Når vi kontrollerer hestene og beleggene deres, så sjekker vi om hestene viser ømhet i noen form, sier Geir Madland, FEI General steward.

– Mye av det som er brudd på reglementene grunner i mangel på kunnskap. Vi ser mye rar bruk av utstyr, rett og slett fordi rytteren ikke vet hvorfor og hvordan. Mange gjør ting bare fordi de har sett andre gjøre det.

FEIs forbud om å barbere hestens bein under konkurranse eller i løpet av de tre siste dagene før veterinærsjekk, gjelder ikke i Norge.

– Vi har ikke innført et spesifikt forbud mot barbering av beina under eller rett før stevner i vårt nasjonale reglement her i Norge, men vi har våre generelle regler om hestevelferd, som KR 1 § 114, som fanger opp denne problematikken, sier Geir.

La følehårene være

FEI Veterinary Regulation artikkel 1004 inneholder ytterligere et forbud som går på det å klippe. Dersom hestens følehår har blitt klippet eller barbert eller på noen måte fjernet, vil hesten ikke tillates å starte ved stevnet. Unntak gjelder kun hvis det er nødvendig å fjerne disse for en veterinærmedisinsk behandling eller hvis en veterinær har fjernet dem for å forhindre smerte eller ubehag hos hesten.

Det er ditt ansvar å være klar over regler

Akkurat som det er ved nasjonale stevner her hjemme i Norge, har rytteren/ansvarlig person ansvar for å være klar over og følge reglene ved FEI-stevnene.

Alle FEI-regler finner man via appen FEI Rule App. (Skjermdump)

-Vi anbefaler å laste ned FEI appen, og i den er det en egen FEI Rule-app. Da har du enkel tilgang til alle reglene. I tillegg finner du i appen FEI Steward Manual Annex, der finner man egentlig svaret på det meste rundt regler, sier Maja.

Stewarden understreker at når man er til start ved nasjonale stevner i andre land, må man sette seg inn i de reglene som gjelder der også. I Tyskland har for eksempel klipping av værhår og pels i ørene vært forbudt siden 1988, og overtredelse kan medføre bøter.