Rekordstor norsk tropp til Special Olympics 2023

44 utøvere skal representere Norge i Special Olympics World Games i Berlin i juni 2023. Dette er den største troppen Norge har sendt til et Special Olympics noen gang – og to av disse er ryttere – Kristoffer Hadland Paulsen og Maria Nyborg Frøysok.

av
Rebecca Ballestad-Mender
(Illustrasjon: Special Olympics World Games Berlin 2023)

Begge disse to rytterne har allerede markert seg sterkt internasjonalt og i utlandet. Kristoffer Hadland Paulsen, som representerer Egersund og Dalane Rideklubb, deltok i Special Olympics i Abu Dhabi i 2019 der han tok både gull og sølv – det var første gang det var norsk deltagelse innen ridning ved et Special Olympics.

I fjor sommer deltok både Kristoffer og Maria Nyborg Frøysok fra Bærum Rideklubb i det nasjonale arrangementet Special Olympics Spiele i Berlin, som en opptakt for utøverne et år før Special Olympics World Games. Maria deltok i dressur og Working trails på Level C i Berlin, og tok like godt gull i begge disiplinene – og dobbelt gull i disse to disiplinene ble det også på Kristoffer på nivået Level A.

Når årets tur går til Berlin, har disse to utøverne med seg trenerne Kari Elisabeth Dahl Liavåg (Bærum Rideklubb) og Susan Maun (Egersund og Dalane Rideklubb.

Kristoffer Hadland Paulsen tok gull og sølv da han deltok i Special Olympics World Games i 2019 - det var første gang det var norsk deltagelse innen ridning i dette mesterskapet. (Foto: NIF/Sofie Torlei Olsen
Maria Nyborg Frøysok fra Bærum Rideklubb deltok i det nasjonale arrangementet Special Olympics Spiele i Berlin i fjor, med to gull sammen med lånehesten Querida Quemera som resultat - her sammen med hestens eier. (Foto: Kari Dahl Liavåg)

Én idrett – like muligheter

Special Olympics World Games (SOWG2023) er et internasjonalt idrettsarrangement som gir mennesker med utviklingshemming mulighet til å konkurrere uansett ferdighetsnivå. I 2023 går dette mesterskapet i Berlin fra 17. til 25. juni.

NIF har i samarbeid med de aktuelle særforbundene tatt ut troppen som består av 44 utøvere og 23 ledere fra ti idretter. Aldri før har Norge sendt en så stor tropp til World Games. Utøverne kommer fra idrettene badminton, bowling, friidrett, golf, håndball, rytmisk gymnastikk, svømming, turn – og ridning.

-Vi gratulerer utøverne og støtte apparatet med uttaket til Special Olympics World Games 2023. Vi gleder oss til å følge med og ønsker alle lykke til. Med den satsingen norsk idrett har når det kommer til «Én idrett – like muligheter», er det godt og gledelig å se hvordan flere og flere særforbund jobber med å støtte sine klubber for å fremme miljøer innen idrett for utviklingshemmede, sier idrettspresident Berit Kjøll.

Lekene i Berlin i juni 2023 blir de 16. lekene i rekken i Special Olympics World Games. Over 7000 utøvere fra 190 land skal konkurrere i 26 ulike idretter i løpet av ni dager – og disse følges opp av 20 000 frivillige.

Special Olympics World Games er verdens største idrettsarrangement for mennesker med utviklingshemming. Det første arrangementet fant sted i Chicago i 1968, med deltagere fra USA og Canada. Grunnleggeren av Special Olympics var amerikanske Eunice Kennedy Shriver, søster av John F. Kennedy.

I Berlin vil ridekonkurransene gå ved Reitclub am Olympiapark eV, som er lokalisert i den vestre delen av Berlin. Hovedarenaen her, Olympiastadion, ble bygget for OL i 1936. Olympiastadion er i dag en av de mest moderne stadioner i verden og benyttes daglig av ulike klubber og foreninger i Berlin.

Special Olympics World Games er verdens største idrettsarrangement for mennesker med utviklingshemming - i Berlin vil over 7000 utøvere delta innen 26 ulike idretter. (Foto: Special Olympics World Games Berlin 2023)

Ryttersporten under Special Olympics World Summer Games

Ryttersport har vært en del SOWG siden 1987, og sommerens mesterskap beregnes å romme 141 deltagere. Ryttersporten går i fire ulike disipliner; sprang, dressur, «English equitation» og Working trails.

På sprangbanen rir utøverne en sprangbane der ridning og sits også blir vurdert. I dressur rir utøverne et program, mens de i English equitation rir etter anvisninger som gis fra dommere der og da. Dommerne vurderer sits og rytterens påvirkning i de ulike gangartene. I Working trails rir utøverne hesten gjennom en løype med ulike type «hinder», som for eksempel slalom eller en labyrint. Korrekt gjennomføring av banen og rytters sits og påvirkning på hesten vurderes.

Totalt arrangeres det 15 konkurranser innen fire disipliner på totalt fem ulike nivåer:

  1. Sprang (A, BI)
  2. Dressur (A, BI, CI)
  3. English equitation (A, BI, BS, CI, CS)
  4. Working trails (A, BI, BS, CI, CS)

De tre hovednivåene er Level A (skritt, trav og galopp), Level B (skritt og trav, Level C (skritt). Disse igjen kan utføres på to ulike måter, angitt ved bokstavene I og S, der «I» står for «independent riding», det vil si at rytteren rir på egen hånd uten leier eller annen hjelp, mens S står for «assistance in riding», det vil si med assistanse.

Utøverne rir på lånte hester og får tildelt hester etter en beskrivelse som rytterens trener sender inn som en rytterprofil i forkant. Ved stevnet fordeles hestene og utøverne prøver disse før konkurransene starter. Da vurderer dommerne også utøvernes rideferdigheter og plasserer dem i de ulike divisjonene.

Se mer om Special Olympics World Games 2023 her

Hjemmesiden til organisasjonen Special Olympics