Plasseringer, bronse og gull når Norge var representert i Special Olympics Spiele i Berlin

Om et år er Berlin vertsby for Special Olympics med deltagere fra hele verden – som en opptakt til sto den kommende arrangøren i i slutten av juni det tyske nasjonale arrangementet Special Olympics Spiele. Der deltok de tre norske utøverne Maria Nyborg Frøysok, Pernille C. Aas og Kristoffer Hadland Paulsen (bildet) i klassene working trail og dressur med gode resultater – i form av både plasseringer og medaljer.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Vi håper Norge får delta med minimum 3 ryttere i SO Berlin International 2023. Foto: Arne Handland

Noen få nasjoner fra forskjellige steder i verden fikk i invitasjon til dette nasjonale arrangementet i Olympia Parken i Berlin - nokså nøyaktig ett år før de internasjonale Special Olympics-lekene i Berlin finner sted.

Tre ulike nivåer

Special Olympics er en internasjonal organisasjon og en verdensomspennende idrettsbevegelse for personer med utviklingshemning.

De tre norske rytterne i Berlin red i hvert sitt nivå (Level): A, B, og C i dressur og working trail (løype). På nivå A rir i rytterne skritt, trav og galopp. På nivå B i rir rytterne i skritt og trav og nivå C i skritt. På alle nivåer rir de selvstendig, det vil si uten leier.

Rir på lånte hester

-Det rides nesten alltid bare på lånte hester, men en del av de nasjonale deltagerne i Berlin hadde med egne hester. Dette var nytt for oss, forteller ridefysioterapeut Kari Dahl Liavåg som var med utøverne til Berlin.

De som rir på lånte hester, får tildelt hest etter en beskrivelse rytterens trener sender inn i en rytterprofil noen måneder på forhånd.

-Rytterne får omtrent 20 minutter til å prøve hesten. Dersom den overhodet ikke passer, kan man få bytte en gang til en alternativ hest, men uten at prøvetiden forlenges. Den hesten man da får, kan man ikke bytte fra. Man kan heller ikke få tilbake den man først fikk prøve, fortsetter Liavåg.

Etter prøving og fordeling av hester gjøres det en divisjonering dagen etter. Dersom det er et lite, nasjonalt stevne gjøres dette rett etter prøving.

- Man rir den hesten man har fått utdelt og dommeren(e) vurderer rideferdighetene og man blir satt i en divisjon, forklarer Liavåg. - Hver divisjon skal maks bestå av 6 ryttere, det vil si at hvis det for eksempel er tilmeldt 18 ryttere i Level B (skritt og trav selvstendig ridning) blir det 3 divisjoner á 6 ryttere med mindre det er så stor forskjell på rytterferdighetene at de må deles opp i enda flere. Er det 19 ryttere blir det som regel en divisjon med 7 ryttere.

Se bilder av alle rytterne her:

Her er Maria Nyborg Frøysok med hesten Querida Quemera og eieren. Han kjørte vel 1 time til og fra Olympia Park hver dag for å gjøre klar hesten og varme den opp før Maria og Kristoffer Paulsen skulle ri den. Foto: Kari Dahl Liavåg
Pernille C Aas – Bærum Rideklubb - fikk 4. plass i dressur og 6. Plass i Working Trail . Hun red i øverste divisjon på sitt nivå B I. Foto: Kari Dahl Liavåg
Kristoffer Hadland Paulsen - Egersund og Dalane Rideklubb - fikk gull i dressur og bronse i Woking Trail på nivå A. Foto: Kari Dahl Liavåg
Vi ventet tålmodig under trærne og oppnådde meget gode resultater. Foto: Kari Dahl Liavåg

Varme og venting

I Berlin var det ikke bare nye ukjente hester og oppgaver ute på ridebanen som måtte håndteres av utøverne. Varmen var også ganske påtagelig.

-Dressur og Working Trail foregikk utendørs i opp mot 30 grader på det varmeste. Litt ut på formiddagen da solen stekte som verst, tillot de 2 dommeren at rytterne fikk ri uten mørk jakke. En stor glede for de som hadde ventet lenge allerede, men som skulle ut på banen enda senere, sier fysioterapeuten.

Dagene kan ble lange under stevner som dette forteller hun videre.

-Både under dette stevnet og ellers er det mye venting i SO ridning. Det tar tid før arrangementet kommer i gang, noe endres ofte når det gjelder starttidspunktet for hver gruppe og det oppstår tekniske problemer som at internett faller ut for å nevne noe. Rideanlegget ligger jo også ofte utenfor allfarvei der dekningen er varierende. Som deltagere med støtteapparat må vi være der i god tid og være parat til å starte tidligere enn det som skrevet stod da vi la oss kvelden før.

Gode resultater

De tre norske utøverne tok imidlertid både ukjente hester, varme og venting på strak arm. Godt rustet med gode rideferdigheter og tålmodighet presterte alle tre meget godt.

Maria Nyborg Frøysok, som representerer Bærum Rideklubb, gikk like godt hen og vant gull i begge disipliner i Level C. Pernille C. Aas, også hun fra Bærum Rideklubb red inn en god fjerdeplass i dressur og en sjetteplass i Working Trail. Pernille deltok i øverste divisjon på sitt nivå, Level B.

Kristoffer Hadland Paulsen var den av disse tre som hadde rutine fra Special Olympics fra før – han deltok ved Special Olympics i Abu Dhabi i 2019 der han like godt tok både gull og sølv. Det var for øvrig første gang norske deltagere deltok innen ridning ved Special Olympics. Kristoffer, som rir for Egersund og Dalane Rideklubb, viste sine ferdigheter på beste måte og tok gull i dressur og bronse i Working Trail på nivået Level A.

-Det var tre utrolig flinke utøvere som representerte Norge på en veldig god måte, vi håper at Norge får delta med minimum tre ryttere når Special Olympics Berlin International arrangeres i 2023, sier Kari.