Pilotprosjekt i Tromsø

Kommende helg innebærer en begivenhet – da gjennomføres en pilot på prosjektet «NRYFs regionalsamling» ut i livet. Tromsø Rytterportsklubb er vertskap, 16 unge sprangryttere er med på det som blir to dager med teori og praksis, formidlet av trenerduoen Cathrine Bjordal Tholo og Andrew Settli: - Hensikten er å gi utøvere over hele landet samme tilbud om kompetanse, sier sportssjef Nina Johnsen.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Illustrasjonsfoto: NRYF

Til grunn for samlingen ligger gjennomarbeidede fagplaner, enn så lenge utviklet for sprang og dressur.

– Helheten er viktig, man skal kunne se og følge den røde tråden hele veien. Den praktiske undervisningen skal følges ad av teori, her handler det om den helhetlige utøveren, fastslår Nina.

Kunnskap, verktøy og verdier

Kriterier for å være med er at man er aktiv rytter i inneværende år og man disponerer en hest på angitt nivå. Alle aldre er i utgangspunktet velkomne, men veiledende alder er 14-17 år.

Når helgens deltagere, som er ryttere både på hest og på ponni, møter opp i Tromsø fredag ettermiddag, blir de møtt av trenerduoen Cathrine Bjordal Tholo og Andrew Settli. – Dette er to av våre trenere som brenner for dette prosjektet, de har begge solid bakgrunn. De har mye de skal igjennom, og de har mye på hjertet, her gjelder det å være klar med penn og papir også, smiler Nina.

Det ligger mange timer bak utarbeidelsen av denne type samling som lanseres til helgen:

-Vi ønsker å gi rytterne kunnskap, verktøy og verdier som også er overførbare senere i livet, med økt kunnskap om for eksempel fysisk og mental trening og ernæring. Vi vil at utøverne skal få verktøy til å planlegge treningen og sette seg motiverende mål – og vi vil at flere skal kunne få muligheten til å tilegne denne kunnskapen. Måten disse samlingene organiseres på, gjør at de har ha en lavere økonomisk terskel. Dette skal ikke være så dyrt, men det skal være godt, fastslår Nina.

VERKTØY: -Vi vil at utøverne skal få verktøy til å planlegge treningen og sette seg motiverende mål – og vi vil at flere skal kunne få muligheten til å tilegne denne kunnskapen, sier Nina Johnsen. (Foto: NRYF/Trine Meiningen)

En hjelp på veien

-Ser man fremover, når utøverne gradvis går igjennom fagplanene og vokser på det, ønsker vi at effekten av dette er økt motivasjon, kompetanse om ridning, planprosesser og hestevelferd som skal hjelpe utøverne på veien mot sin satsing i ridning, sier sportssjefen.

De to dagene i Tromsø er et pilotprosjekt som endelig settes ut i livet, etter lang tids planlegging. Det er en glad sportssjef som gleder seg til denne helgen og at det settes ut i livet.

– Vi har jobbet mye med dette, og er glade for at vi endelig er der at det kan gå i gang. Vi ønsker at det skal resultere i at vi to ganger i året i flere regioner har slike samlinger. Denne helgen blir veldig spennende, vi gleder oss masse og vi takker Tromsø for at de har tatt denne oppgaven på strak arm og med stor entusiasme, sier sportssjefen.