Nyttig erfaring og godt kjempet

Lørdag kveld var den norske kvartetten med kvinnelige sprangryttere som er på plass under CSIO Barcelona igjen i aksjon – i den andre konkurransen av årets finale i LONGINES FEI Jumping Nations Cup™. Mexico viste seg fra sin aller sterkeste side, mens Norge endte som nummer fem etter å ha kjempet på.

av
Sille Kasin
Tidspunktet for selve årets finale i LONGINES FEI Jumping Nations Cup™ nærmer seg - med oppkjøring med fem lag i Challenge Cup i forkant. Her er Norges Therese Søhol Henriksen med Cyclone l'Epivent i svevet. Foto: FEI/ Richard Juilliart

Den tradisjonsrike finalen i sprang for nasjonslag består av tre konkurranser, og denne langhelgen møtes i alt 14 lag fra tre av de i alt syv regionene i den verdensomspennende serien til finaleoppgjør for niende gang i Barcelona. Alle lag rir to av de tre konkurransene, og etter første konkurransedag torsdag er de åtte lagene fra Frankrike, Irland, Nederland, Spania, Belgia, Sveits, Tyskland og Storbritannia klare for morgendagens finale. Og her står det ikke bare om prestisjetung finaleseier i hestesportens eldste sprangserie, men også om OL-kvalifisering til Paris i 2024. Denne kampen vil stå mellom Belgia og Sveits, da de øvrige finalelagene allerede er kvalifisert, og Spania kun er med som vertsnasjon for finalen.

Norsk mulighet

Tatt i betraktning at ingen av lagene fra Midtøsten-regionen stiller til start under årets finalearrangement under CSIO Barcelona, fikk både Norge og Sverige muligheten til å stille lag. For som NRYFs landslagsleder for seniorene og helgens chef d’equipe, danske Mikael Kolind, påpeker : - Når vi får en slik mulighet, så må vi bare gripe den. Det er verdifullt for våre ryttere å ri med på et stevne av dette kaliberet.

I kveldens Challenge Cup, der fem av de lagene som ikke var innenfor topp åtte første konkurransedag igjen møttes, fikk vi i tillegg til Norge ved Maire Valdar Longem/ Echo de Virton (Vagabond de la Pomme/ Grignoteur de la Fontaine), Marit Haarr Skollerud/ Nelson van’t Roosakker (Zandor/Kashmir van Schuttershof), Therese Søhol Henriksen/Cyclone l’Epivent (Ulixe/Arpege Pierreville) og Cecilie Hatteland/ Missy (Gelha’s VDL Emilion/Heartbreaker) et gjensyn med nasjonslagene fra Mexico, Sverige, Brasil og Argentina. Norge ble sendt ut som nummer tre av de fem lagene til start.

Både hinderfeil og tidsfeil

Spanske Santiago Varela, som vi blant annet husker som mannen bak de praktfulle banene i OL Tokyo 2021, og som har mer enn 35 års erfaring som banebygger, inviterte til 13 hindre og 16 sprang som kveldens utfordring. Hinderhøyden var 1,60 m, alle fem lag startet med blanke ark uten feil i protokollene, og da feilene tikket inn, kom de spredt gjennom hele banen. Tidlig i banen stod en helhvit mur med fnugglette elementer på toppen og skygger på bakken som felte flere, og trekombinasjonen 5a – b – c, okser - rekk – okser, ble som forventet også en utfordring for enkelte. Hinder nummer ni - den store, åpne vanngraven på hele 3,9 m felte også flere, og en del måtte også se topp-planken på hinder nummer ti, en rød og hvit rekk, falle.

Maksimaltiden på 85.0 sekunder skulle også vise seg å bli en faktor i seg selv. Flere lag pådro seg tidsfeil som kostet dyrt i sammendraget, ikke minst nå som reglene med ett feilpoeng pr. sekund er regelen i internasjonale FEI-klasser.

Lykkelig vinner

Mexico var denne kvelden i en klasse for seg selv og vant årets Challenge Cup gjennom strålende laginnsats og med kun én tidsfeil totalt – etter virkelig å ha forbedret seg siden første runde på torsdag.

-Vi dro til havet og fant tilbake til oss selv på hviledagen vår i går, lo de fire rytterne, mens lagets chef d’equipe, canadieren Mark Laskin hadde en ganske annen forklaring på den formidable forbedringen siden første konkurransedag: - Torsdagens resultat er unntaket, for det er dette vi har sett nå i kveld, jeg vanligvis forventer av dette laget, smilte han.

Og aller lykkeligst på laget, det var nok likevel fjerderytter Manuel Gonzalez Dufrane som fikk det hele til å se lekende lett ut bak tøylene på 15 år gamle Hortensia van de Leeuwerk (Corland x Argentinus). Ankermannen var nemlig den eneste som både satte nullen på torsdag og også denne lørdagen, og han vant dermed også ekstrapotten på hele 50.000 blanke euro.

Marie Valdar Longem og Echo de Virton åpnet godt for Norge, men opplevde dessverre et kjedelig tramp i vannet. Arkivbilde: NRYF
Marit Haarr Skollerud og Nelson van't Roosakker leverte også en god firefeilsrunde, men tapte kampen mot klokken med fire små sekunder. Arkivbilde: NRYF

Godt kjempet

For det norske lagets del var håpet selvsagt at de fire ekvipasjene våre hadde marginene på sin side denne kvelden, og de kjempet alle godt og kunne lett ha endt opp med færre feil. Dessverre ville det seg likevel ikke helt slik, da ti feilpoeng totalt og femteplassen ble resultatet. Marie fikk et kjedelig tramp i vannet i en ellers feilfri runde med sin fabelaktige Echde Virton, mens Marit måtte se én bom falle underveis i runden sin med forholdsvis ferske Nelson van’t Roosakker - samtidig som fire feilpoeng for overskreden tid også ble plusset på i protokollene.

Tredjerytter på laget, Therese Søhol Henriksen med Cyclone l'Epivent, har hatt et meget godt stevne i Barcelona - og så også i kveldens laghopping. Foto: FEI/ Richard Juilliart

Tredjerytter Therese med Cyclone l’Epivent leverte også en god firefeilsrunde, men greide heller ikke tiden og ble derfor stående på fem feilpoeng. Cecilie og Missy avsluttet for det norske laget, og løftet seg fantastisk fra torsdag med en god nullrunde, kun én tidsfeil og kveldens bredeste smil.

Cecilie Hatteland og Missy avsluttet som norsk anker med stil - denne lørdagen helt uten feil. Foto: FEI/ Richard Juilliart

Vellykket format

Formatet på finalen i LONGINES FEI Jumping Nations Cup™, der alle lag rir to dager hver etter å ha kjempet seg frem gjennom sesongen til nettopp den prestisjetunge finalen, er utvilsomt vellykket. For etter en for mange krevende førstedag var det flott å se at mange enkeltutøvere fikk mye mer til å stemme denne andre, og også at hele lag maktet å løfte seg slik de gjorde. Mexico inntok kveldens pall med én tidsfeil, etterfulgt av et styrket Sverige som nummer to med totalt fire feil. Den siste pallplassen tilfalt Brasil med syv feilpoeng i alt – etter tre forsmedelige for tid i en ellers feilfri tredjerunde.

Og fortsatt er det mye å glede seg til ved CSIO Barcelona - med søndagens finale i LONGINES FEI Jumping Nations Cup™ med sesongens aller beste åtte lag til start. Starten går klokken 15:00, og finalen streames live på ClipMyHorse. Og Eurosports Heidi Skar, hun er klar til å gi oss alle en oppdatering fra årets nasjonshoppingsfinale gjennom sending på Eurosport NORGE, søndag den 2. oktober klokken 20:05.

Lykken er en godt hoppende hest i finalen i LONGINES FEI Jumping Nations Cup™ under CSIO Barcelona. Foto: FEI/ Richard Juilliart

Resultater: