Nye landsmestere og medaljører i ett helt år fremover

For mange sprangekvipasjer som ikke er helt klare for NM eller er kvalifiserte, er landsmesterskapene et hovedmål. - Det er helt sjokkerende at jeg klarte det, jubler blant andre ponnirytter Julie Torvanger Hannevig, som hadde tatt veien helt fra Tromsø Rideklubb.

av
Sille Kasin
Emelie Lindkvist-Fløtten og Lex Luthor fra Trondheim Rideklubb er årets landsmestere i LB ponni kategori 2. Foto: Une Susrud/ NRYF

Fra første gang NRYF landsmesterskapene i sprang ble gjennomført ved Drammen Ridesenter i 2015, har arrangementet blitt en kjempesuksess. Under helgens storsamling for bredden for syvende gang har hele 69 av Norges rideklubber fra absolutt hele vidstrakte Norge vært representert. Tolv nye mestere på ponni og hest er nå kåret, og felles for dem alle er ridegleden og lykken over å ha behersket det krevende mesterskapsformatet der gode runder skal ris, dag etter dag.

Vellykkket samarbeidsprosjekt

Og dette breddetiltaket over flere dager der det ris to individuelle avdelinger og påfølgende finaler for de beste, er blitt akkurat så populært som initiativtakerne i sin tid håpet det skulle bli. Siden oppstarten i 2015 har tiltaket gledet utallige utøvere i sporten – og også støtteapparat rundt, så som trenere, foreldre, småsøsken, besteforeldre og stallvenner.

Blir dette landets største stevne, undret den egentlige initiativtakeren til landsmesterskapene i sprang, Jan Auen Hafskjold, lenge i forkant av oppstarten. I 2015 ble omsider tanken hans om å arrangere et stevne for alle sprangryttere som ikke helt følte seg klare eller var kvalifiserte til å satse NM, en realitet. Da ble nemlig hjertebarnet hans satt ut i livet som et samarbeidsprosjekt mellom Norges Rytterforbund og Eirik Berentesen ved Drammen Ridesenter.

Første vinnergleder

Gjennom fire hele stevnedager under denne syvende utgaven av kjempearrangementet har i alt 1512 startsignaler blitt gitt på Gjelsten og Kingsland Arena – etter at arrangøren først åpnet for oppvarmingsklasser på onsdag.

Årets første mester på Kingsland ble vinneren av Rabondi Z Trophy – oppkalt etter Jan Auen Hafskjolds egen førstehesten i toppsporten gjennom en årrekke. Sammenlagtvinner 2022, der 62 ryttere satset alt mot klokken for å komme til den avsluttende finalen for de 52 beste på lørdag, ble Emma Bukaasen Øversveen med Porto Alegre. Ekvipasjen hadde tatt veien for å representere Soma Ryttersportsklubb, og var eneste feilfrie gjennom begge innledende avdelinger, samt den avsluttende finalen.

Og deretter gikk det altså slag i slag med massevis av finaler, båe for hest og ponni på begge arenaer.

Emma Bukaasen Øversveen med Porto Alegre ble årets finalevinner av Rabondi Z Trophy med bare nullrunder i protokollene. Foto: Une Susrud/ NRYF

Matlysten avgjorde

Ingrid Lysdahl Olsnes på treerponnien Ponnyhaugens Mike fra Jarlsberg og Melsom Rideklubb var også én av mange som hadde grunn til å glede seg - sammen med resten av familien fra Vinje i Telemark. De reiser nemlig flittig på stevner og kjører gjerne av gårde fra stallen sin, Stall Mule, klokken fire om morgenen, om det så er, og denne gangen resulterte altså reisen i gull.

Og den som viste størst glede - ved siden av Ingrid selv, det var nok storesøster Annveig som trente gullponnien opp helt fra han kom til gården som nykastrert, temmelig uerfaren femåring, og som altså nå hoppet inn til toppen av pallen i LB ponni kategori 3. Snakk om hyggelig samarbeidsprosjekt, de to søstrene imellom!

- Det føles veldig bra, jubler årets ferske landsmester. - Det jeg gikk for, var å gå null. Mike er veldig snill, og det var veldig gøy å være med i landsmesterskapet.

Men reisen med tolv år gamle Mike har ikke alltid vært like lett, innrømmer Ingrid, for det har også blitt ganske mye stang ut. Den lille ponnien var nemlig ikke særlig glad i fyll i hindrene, så det ble lenge mange stopp på grunn av det. Men Ingrid var lur og visste råd. For bortover på gårdsveien hjemme satte hun opp hinder med masse rart fyll i, og ved slutten av løypa ventet godis som belønning på den matglade ponnien. Og dermed hopper lille Mike nå hinder med fyll som bare det, og med stort pågangsmot – akkurat som på Gjelsten Arena denne lørdagen.

- Det føles veldig bra, jubler Ingrid Lysdahl Olsnes på treerponnien Ponnyhaugens Mike etter årets seier. Foto: Une Susrud/ NRYF

Stang inn etter mye stang ut

En annen som også hentet jubelen frem over å ha lyktes da et gjaldt som mest, er Julie Torvanger Hannevig fra Tromsø Ryttersportsklubb. Etter to innledende avdelinger, samt finale på lørdag, gikk hun nemlig helt til topps med enerponnien sin, Aisling’s Boy, i mesterskapsklassen i LB.

Dermed fikk den langveisfarende rytteren og øvrig familie endelig uttelling for satsningen sin med både hjemmeskole, foreldrependling og sommeropphold sørpå. De seneste to årene har nemlig turen gått til slekten på Tjøme, slik at den ivrige ponnirytteren iblant kan ha base på Stall Bergan i Sandefjord.

- Det er helt sjokkerende at jeg klarte det, jubler Julie opprømt. – Jeg er veldig fornøyd med ponnien, for han har vært helt på topp hele helgen. Han har hoppet hjertet ut at seg og reddet meg mange ganger, så jeg er helt sjokkert, altså!

Julie Torvanger Hannevig og Aisling's Boy har møtt en del motgang i løpet av de tre årene de har vært makkere, men under årets landsmesterkap LB ponni kategori 1 sikret de topplasseringen og er landsmestere ette helt år videre frem i tid. Foto: Rebecca Ballestad-Mender/ NRYF

Men suksessen med Aisling’s Boy har på ingen måte alltid kommet like lett.

- Jeg har hatt ham i tre år, men har altså ikke fått startet så mye, forteller Julie. – Og det har vært mange feil og elimineringer – altså stang ut, og litt stang inn. Men jeg ble klubbmester en gang, legger hun til og fortsetter: - Men jeg hadde altså ikke tenkt meg dette! Ashie er egentlig en veldig sosial, rask og hjelpsom ponni – Ashie the Flash, avslutter hun lykkelig.

Suksess i år igjen

Kort sagt, begeistringen har vært stor også under den syvende utgaven av landsmesterskapene i sprang i regi av Drammen og Omegn Rideklubb. I løpet av lørdag og søndag ble det i tillegg til å gjøre ekstra stas på vinneren av Rabondi Speed Trophy og øvrige plasserte, til sammen også delt ut pokaler og medaljer til utøvere fra hele 29 klubber spredt over hele Norge. Så ja, basert på antall starter disse seneste dagene alene, kan vi vel gi initiativtakerne av arrangementet rett. Landsmesterskapene i sprang er nok nå i hvert fall ett av landets største stevner - om ikke det aller største, og har nok også kommet for å bli et fast årvisst innslag i stevnekalenderen.

At det er stas å kapre pallplassene under landsmesterskapene i sprang, levnes liten tvil. Her slipper 1,30 m-medaljørene jubelen løs - Sandra Sunde Lian (gull) flankert av Mathea Omberg Christiansen (sølv) og Cirsten Greta Cecilie Dohrmann (bronse). Foto: Helene Gjerde Aamdal/ NRYF

Landsmestere og medaljører 2022:

Rabondi Z Trophy:

  1. Emma Bukaasen Øversveen/ Porto Alegre (Soma Ryttersportsklubb)
  2. Elise Bråten Thompson/ Pokahontas (Hønefoss- og Ringerike Rideklubb)
  3. Brage Østerfeldt Henriksen/ Ciao Calimero (Fana Hestesportsklubb)

Landsmesterskap 1,10 m:

  1. Maja Elise Fjellheim Wiik/ Elise 38 (Tromsø Ryttersportsklubb)
  2. Helene Pilgram Evers/ Cordano 26 (Oslo Ryttersportsklubb)
  3. Filippa Madicken Thon Finne/ Diabolo (Jarlsberg og Melsom Rideklubb)

Landsmesterskap 1,20 m:

  1. Sanne Karstensen/ Fernando (Fredrikstad og Omegn Rideklubb)
  2. Susanne Porskrog Heiestad/ Bon Ton v.h. Hippodroom (Drammen og Omegn Rideklubb)
  3. Eva Krisitne Breistein/ Odon (Bergen Rideklubb)
Tre smilende ryttere på pallen etter topplasseringene i årets landsmesterskap i 1,10 m - Maja Elise Fjellheim Wiik (gull) flankert av Helene Pilgram Evers (sølv) og Filippa Madicken Thon Finne (bronse). Foto: Une Susrud/ NRYF
Stor glede også på pallen i landsmesterskapet 1,20 m - Sanne Karstensen (gull) flankert av Susanne Porskrog Heiestad (sølv) og Eva Krisitne Breistein. Foto: Une Susrud/ NRYF

Landsmesterskap 1,30 m:

  1. Sandra Sunde Lian/ Belo Horizonte (Bærum Rideklubb)
  2. Mathea Omberg Christiansen/ Wodka (Drøbak Rideklubb)
  3. Cirsten Greta Cecilie Dohrmann/ Helazia (Follo Hestesportsklubb)

Landsmesterskap LB ponni kat. 3:

  1. Ingrid Lysdahl Olsnes/ Ponnihaugens Mike (Jarlsberg om Melsom Rideklubb)
  2. Lotte Evenmo/ Orlando XIII (Midt-Troms og Omegn Hestesportsklubb)
  3. Linnea Johannessen Pedersen/ Bella Bonita (Sylling Rideklubb)

Landsmesterskap ponni LB kat. 2:

  1. Emelie Lindkvist-Fløtten/ Lex Luthor (Trondheim Rideklubb)
  2. Adelin Wulff-Pedersen/ Armani J (Follo Hestesportsklubb)
  3. Hedda Solberg Jacobsen/ Önnarps Race (Malvik Rideklubb)

Landsmesterskap LB ponni kat. 1:

  1. Julie Hannevig Torvanger/ Aisling’s Boy (Tromsø Ryttersportsklubb)
  2. Emelie Lindkvist-Fløtten/ Battlestown Beauty (Trondheim Rideklubb)
  3. Eline Werner Stenberg/ Lakeview Will He Be (Drammen og Omegn Rideklubb)

Landsmesterskap LA ponni kat. 3:

  1. Adelin Wulff-Pedersen/ Amesbury Birthday Time (Follo Hestesportsklubb)
  2. Linnea Halstensen/ Tempers Ruby Rose (Larvik og Sandefjord Rytterklubb)
  3. Amalie Margrethe Rieber-Mohn/ Whiskey (Drammen og Omegn Rideklubb)

Landsmesterskap LA ponni kat. 2:

  1. Linnea Myrstad Vik/ Vognmandsgårdens Sunshine (Arendal og Grimstad Rideklubb)
  2. Hanna Elisabeth Jackhelln/ Golden Spirit (Skedsmo Rideklubb)
  3. Siri Løvheiden Klemmestad/ Tullaree Spirit (Hønefoss og Ringerike Rideklubb)

Landsmesterskap LA ponni kat. 1:

  1. Aileen Voss Donato/ Day Lights De Luxe (Hønefoss og Ringerike Rideklubb)
  2. Sofie Hallager Berg/ Olympus Star (Steinkjer Rideklubb)
  3. Siri Farstad Liaskar/ Glencroft Rock’n Roll (Molde og Hustadvika Rideklubb)

Klikk pilen på bildene nedenfor, for å ta en nærmere titt på medaljørene i landsmesterskapene for ponni i La kategori 3, 2 og 1.

Adelin Wulff-Pedersen, Linnea Halstensen og Amalie Margrethe Rieber-Mohn - topp tre i LA ponni kategori 3. Foto: Helene Gjerde Aamdal/ NRYF
Linnea Myrstad Vik, Hanna Elisabeth Jackhelln og Siri Løvheiden Klemmestad - topp tre i LA ponni kategori 2. Foto: Helene Gjerde Aamdal/ NRYF
Aileen Voss Donato, Sofie Hallager Berg og Siri Farstad Liaskar, topp tre i LA ponni kategori 1. Foto: Helene Gjerde Aamdal/ NRYF

Landsmesterskap MB ponni kat. 2:

  1. Sofie Bjerkan Knoff/ Keegan’s Duffy (Tønsberg og Omegn Rideklubb)
  2. Amalie Margrethe Rieber-Mohn/ Mayfield Welfenkrone (Drammen og Omegn Rideklubb)
  3. Ella Homme Claussen/ Kantje’s Wilson (Grenland Ryttersportsklubb)

Landsmesterskap MB ponni kat. 1:

  1. Amalie Bjordahl Schau/ Sparkling Mr Boombastic (Sørkedalen Rideklubb)
  2. Isabelle Yasmin Neuhaus Khatami/ SR Esker April Melody (Søndre Nordstrand Rideklubb)
  3. Frøydis Aker/ Keady Girl (Dikemark Rideklubb)
Et stort øyeblikk or unge ponnimedaljører i landsmesterskapet MB ponni kat. 2 - Sofie Bjerkan Knoff (gull), Amalie Margrethe Rieber-Mohn (sølv) og Frøydis Aker (bronse). Foto: Une Susrud/ NRYF
Tre glade ponniryttere kan slippe jubelen ette et flott landsmesterskap i MB kat. 1 - Amalie Bjordahl Schau (gull), Isabelle Yasmin Neuhaus Khatami (sølv) og Frøydis Aker (bronse). Foto: Une Susrud/ NRYF

Resultater: