For mange sprangekvipasjer som ikke er helt klare for NM eller er kvalifiserte, er landsmesterskapene et hovedmål. - Det er helt sjokkerende at jeg klarte det, jubler blant andre ponnirytter Julie Torvanger Hannevig, som hadde tatt veien helt fra Tromsø Rideklubb.
For mange sprangekvipasjer som ikke er helt klare for NM eller er kvalifiserte, er landsmesterskapene et hovedmål. - Det er helt sjokkerende at jeg klarte det, jubler blant andre ponnirytter Julie Torvanger Hannevig, som hadde tatt veien helt fra Tromsø Rideklubb.
Matlysten avgjorde
Ingrid Lysdahl Olsnes på treerponnien Ponnyhaugens Mike fra Jarlsberg og Melsom Rideklubb var også én av mange som hadde grunn til å glede seg - sammen med resten av familien fra Vinje i Telemark. De reiser nemlig flittig på stevner og kjører gjerne av gårde fra stallen sin, Stall Mule, klokken fire om morgenen, om det så er, og denne gangen resulterte altså reisen i gull.
Og den som viste størst glede - ved siden av Ingrid selv, det var nok storesøster Annveig som trente gullponnien opp helt fra han kom til gården som nykastrert, temmelig uerfaren femåring, og som altså nå hoppet inn til toppen av pallen i LB ponni kategori 3. Snakk om hyggelig samarbeidsprosjekt, de to søstrene imellom!
- Det føles veldig bra, jubler årets ferske landsmester. - Det jeg gikk for, var å gå null. Mike er veldig snill, og det var veldig gøy å være med i landsmesterskapet.
Men reisen med tolv år gamle Mike har ikke alltid vært like lett, innrømmer Ingrid, for det har også blitt ganske mye stang ut. Den lille ponnien var nemlig ikke særlig glad i fyll i hindrene, så det ble lenge mange stopp på grunn av det. Men Ingrid var lur og visste råd. For bortover på gårdsveien hjemme satte hun opp hinder med masse rart fyll i, og ved slutten av løypa ventet godis som belønning på den matglade ponnien. Og dermed hopper lille Mike nå hinder med fyll som bare det, og med stort pågangsmot – akkurat som på Gjelsten Arena denne lørdagen.
Stang inn etter mye stang ut
En annen som også hentet jubelen frem over å ha lyktes da et gjaldt som mest, er Julie Torvanger Hannevig fra Tromsø Ryttersportsklubb. Etter to innledende avdelinger, samt finale på lørdag, gikk hun nemlig helt til topps med enerponnien sin, Aisling’s Boy, i mesterskapsklassen i LB.
Dermed fikk den langveisfarende rytteren og øvrig familie endelig uttelling for satsningen sin med både hjemmeskole, foreldrependling og sommeropphold sørpå. De seneste to årene har nemlig turen gått til slekten på Tjøme, slik at den ivrige ponnirytteren iblant kan ha base på Stall Bergan i Sandefjord.
- Det er helt sjokkerende at jeg klarte det, jubler Julie opprømt. – Jeg er veldig fornøyd med ponnien, for han har vært helt på topp hele helgen. Han har hoppet hjertet ut at seg og reddet meg mange ganger, så jeg er helt sjokkert, altså!
Men suksessen med Aisling’s Boy har på ingen måte alltid kommet like lett.
- Jeg har hatt ham i tre år, men har altså ikke fått startet så mye, forteller Julie. – Og det har vært mange feil og elimineringer – altså stang ut, og litt stang inn. Men jeg ble klubbmester en gang, legger hun til og fortsetter: - Men jeg hadde altså ikke tenkt meg dette! Ashie er egentlig en veldig sosial, rask og hjelpsom ponni – Ashie the Flash, avslutter hun lykkelig.
Suksess i år igjen
Kort sagt, begeistringen har vært stor også under den syvende utgaven av landsmesterskapene i sprang i regi av Drammen og Omegn Rideklubb. I løpet av lørdag og søndag ble det i tillegg til å gjøre ekstra stas på vinneren av Rabondi Speed Trophy og øvrige plasserte, til sammen også delt ut pokaler og medaljer til utøvere fra hele 29 klubber spredt over hele Norge. Så ja, basert på antall starter disse seneste dagene alene, kan vi vel gi initiativtakerne av arrangementet rett. Landsmesterskapene i sprang er nok nå i hvert fall ett av landets største stevner - om ikke det aller største, og har nok også kommet for å bli et fast årvisst innslag i stevnekalenderen.
Landsmestere og medaljører 2022:
Rabondi Z Trophy:
Landsmesterskap 1,10 m:
Landsmesterskap 1,20 m:
Landsmesterskap 1,30 m:
Landsmesterskap LB ponni kat. 3:
Landsmesterskap ponni LB kat. 2:
Landsmesterskap LB ponni kat. 1:
Landsmesterskap LA ponni kat. 3:
Landsmesterskap LA ponni kat. 2:
Landsmesterskap LA ponni kat. 1:
Klikk pilen på bildene nedenfor, for å ta en nærmere titt på medaljørene i landsmesterskapene for ponni i La kategori 3, 2 og 1.
Landsmesterskap MB ponni kat. 2:
Landsmesterskap MB ponni kat. 1: