Nesten en dobling av antall startende

39 unge dressurhester var i helgen samlet på Vallermyrene hos Grenland Ryttersportsklubb for HM dressur for unghest – en nesten dobling fra i fjor. Det var en gledelig god størrelse især på 4-års klassen, men også i 5-års klassen deltok det flere ekvipasjer enn i fjor.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Seieren i syvårsklassen gikk til Atterupgaards Dora med Siril Helljesen i salen. (Foto: Marianne Loe Borchgrevink)

I fjor stilte var det totale antallet deltagere i HM unghest dressur 20 ekvipasjer – med 39 i år er det så godt som en dobling. Størst er økningen i fireårsklassen, der det i fjor deltok ni mot årets 18. I femårsklassen var det i fjor seks deltagere mot denne helgens 11, mens det i seksårsklassen var én mindre i år. Gledelig var det også at det i år var seks syvåringer med – i fjor var det ingen ekvipasjer på dette alderstrinnet.

Fireårs-klassen

Å være fire år gammel og ta fatt på livet som konkurransehest er en spennende opplevelse for de firbente – og kan være det også for rytterne. Hvordan det firbente håpet vil ta det hele er ikke gitt på forhånd – og ingen dag er lik for en ung hest. 4-åringene gikk som de andre to klasser, og flere fikk oppleve litt variasjon i prestasjonen – noen hadde sin beste dag lørdag, andre søndag.

Den som til sammen dro i land flest poeng sammenlagt var hannoveranervallaken Nordentoft’s Inspire (Asgard’s Ibiza/Don Crusador), ridd av Mille Dehn Arvesen fra Tanum Rideklubb. De to innledet lørdag med 79,600 % og fulgte opp med 76,000 % søndag. Det holdt til seier med 155,600 totalt. Denne vallaken har tre gode gangarter, med skritt og galopp som to foreløpige høydepunkter som søndag fikk 8,2 og 8 blank.

Anniken Eide fra Bærum Rideklubb viste to jevne, gode program i løpet av helgen med sin Stall Eides Grand Finale (Cheeky/Look) – de fikk henholdsvis 75,200 og 74,200 og det ga andreplass på pallen med 149,400.

DWB-hoppen Myra’s Diany (Romeo/Blue Hors Zack) ned Ida Svenkerud fra Nittedal Rideklubb begynte mesterskapet med 71,800 %, men kom enda bedre til sin rett søndag og ble belønnet med 77,200 og klasseseier. Hoppen ble godt vist frem av sin rytter og oppnådde hele 8,2 for harmoni. Med 149,000 sammenlagt ble det bronsemedalje på denne hoppen.

Mille Dehn Arvesen toppet den store 4-års klassen med den store hannoveranervallaken Nordentoft's Inspire. (Foto: Privat)

Femårs-klassen

Spesielt en ekvipasje i femårs klassen skinte litt ekstra i denne helgen – en ekvipasje som har vist seg godt frem tidligere i år også. June Ranita Mevik Bjørnvik fra Bruråk Hestesportsklubb hadde tatt turen til Grenland med sin DV-vallak Ringbo’s Znapchat (Blue Hors Zalabaster/Lauries Crusador). Disse to vant også Breeders Open for en drøy måned siden.

Lørdag oppnådde de hele 83,800 % - dommerpanelet hadde dem over åtte på samtlige delkarakterer. For trav-skritt-galopp-ettergift-utviklingsmulighet lød karakterrekken 8,3-8-8,6-8,5 og 8,5. Søndag vippet de «ned» til 7,3 for skritt og 7,8 for ettergift, men samlet lød prosenten likevel på 79,400 % - og de tok dermed sin andre seier for helgen og sikret seg da selvsagt også sammenlagtseieren.

Bak June og Znapchat fulgte to helnorske ekvipasjer. Sølvet gikk til NV-vallaken Tobajo Masterpiece (Tobajo Picez/Löjtnantshjärta, oppdretter Tormod Bakke Johnsen). De oppnådde henholdsvis 76,400 og 75,600 og ble nummer to sammenlagt med 152,000.

Stall Elvira er oppdretteren til klassens tredjeplasserte, Elviras Troublemaker (Akribori/Ragazzo). Sammen med sin rytter Kristine Victoria Johansen fra Bruråk Hestesportsklubb klatret de fra lørdagens 69,600 % til 75,600 søndag, og med 145,200 ble det bronse til denne ekvipasjen.

Det ble DV-vallaken Ringbo's Znapchat som med June Mevik Bjørnvik fra Bruråk Hestesportsklubb i salen som vant femårsklassen. På tredjeplass kom hennes klubbvenninne Kristine Victoria Johansen/Elviras Troublemaker. (Foto: Privat)

6-års klassen

I utgangspunktet var det fire startende i 6-års klassen, men ikke alle var helt tunet inn for å være innenfor railen, med to elimineringer lørdag – og søndag kun tre til start.

Vinner begge dager ble Sandra Nicoline Birkeland fra Sigdal og Rosthaug Hestesportslag med sin egenavlede NV-vallak San Matiniquez (Tobajo Picez/Sandro Hit). De oppnådde henholdsvis 69,400 og 69,200. På andreplass fulgte enda en norskavlet hest – NV-hoppen Look At Me (Fürsten Look/Lancer II, oppdretter Lukas Knapec) ridd av Lena Erlandsen fra Nedre Romerike Ryttersportsklubb. Disse fikk 69,200 lørdag og 64,400 søndag. Denne hoppen ble nummer to i 5-års klassen i fjor og toppet resultatlisten for fireåringer tilbake i 2020.

NV-vallaken San Matiniquez ble årets hallmester i seksårsklassen, med rytter, eier og oppdretter Sandra Nicoline Birkeland i salen. (Foto: Privat)

7-års klassen

Siril Wethal Helljesen fra Råde og Onsøy Rideklubb hadde med seg den deilige lille DV-hoppen Atterupgaards Dora (Belissimo M/Jazz) til syvårsklassen. Disse to ble klare vinnere gjennom to klasseseire til henholdsvis 75,029 og 74,700 prosent.

Stine Gøtesen stilte til start med sin syvåring DV-vallak Soros Apari (Blue Hors St. Schufro/Blue Hors Don Romantic). Ekvipasjen fra Tønsberg og Omegn Rideklubb viste to jevne fine program begge dagene, resultatene lød på 71,511 og 71,515 hvilket tilsvarte to andreplasser – det ga andreplass til sammen foran Sara Nordli med hannoveranervallaken Zauberlerhling HS (Zack/Embassy) fra Råde og Onsøy Rideklubb som fikk 66,890 og 68,529 %.

Seieren i syvårsklassen gikk til Atterupgaards Dora og Siril Helljesen med to jevne program til rundt 75 %. (Foto: Marianne Loe Borchgrevink)

Hvorfor ri med i unghestmesterskap?

-Mesterskap som dette er viktig for rytterne. Det forteller om man er på rett vei, det forteller hvor lang man har kommet. Det er viktig at rytterne tør å teste seg selv, sa dommer Rune Mæle som var en del av dommertrioen ved fjorårets mesterskap – en oppgave han hadde i år igjen sammen.

-Ved slike mesterskap kan rytterne se hvor langt de har kommet, det gjelder jo ikke noe kvalifiseringskrav. Det er viktig å gjøre opp status – hvor er vi nå, hva er veien videre. Det er viktig gå tørre å teste seg selv, enten får man bekreftelse på det man gjør, eller så får man pekepinn på hva man bør gjøre videre. Alle ønsker å vinne og å få topp tilbakemeldinger, det vil alltid være noen som blir skuffet. Men det viktige er å jobbe videre, fokusere på neste års utdannelse – ikke på hva man ikke lyktes med.

Hva forventes i de ulike aldersklassene? Les mer om det her!

Resultater

-Unghestmesterskap forteller om man er på rett vei, fastslår dressurdommer Rune Mæle. (Foto: NRYF)