Europamesterskapet i sprang for senior:

Nå braker det snart løs i Milano

Italia skal for tredje gang i historien være vertskap for EM, og det er et stjernespekket mesterskap vi snart skal få være vitne til. Norge har med tre utøvere, Victoria Gulliksen, Cecilie Hatteland og Johan-Sebastian Gulliksen.

01
Marcus Ehning har det meste. Olympisk gull, VM-gull, EM-gull for lag og tre ganger vinner av WC-finalen. Nå er han og det tyske laget klare for å gi alt under årets EM i Milano (foto: FEI).

Det er nå godt under en uke til europamesterskapet for senior i sprangridning starter ved San Siro Racecourse i italienske Milano. Første konkurransedag er onsdag 30. august 2023, og forventningene er høye til det 37. mesterskapet i rekken.

Det skal konkurreres både for lag og individuelt. Utøvere fra totalt 24 nasjoner skal kjempe om edle metaller og skrive seg inn i historien. 87 ekvipasjer er påmeldt, med 16 land som stiller lag og ytterligere åtte som blir representert av enkeltindivider.

Det blir den tredje gangen på 66 år at EM blir holdt i Italia. Første gang var i Roma i 1963 da det ble hjemmeseier til Graziano MancinelloRockette, andre gang var i San Patrignano i 2005, hvor tyske Marco Kutscher og Montender stod øverst på pallen både individuelt og for lag. Marcus Ehning var også en del av laget som tok gull. Ehning har en enestående merittliste når det gjelder dette mesterskapet. I 1999 var han med og ta sitt første laggull, noe han også gjorde i 2003, samt nevnte 2005. Han mottok sølvmedaljen som del av det tyske laget i 2007, 2019 og en bronse i 2009.

Forrige måned red han den 12 år gamle hingsten Stargold inn til seier i 5* Grand Prix i Aachen og er et viktig bidrag i den tyske troppen. Han er klar for nok et europamesterskap sammen med Gerrit Nieberg, Jana Wargers, Philipp Weishaupt og Christian Kukuk. Tyskland er et interessant land i denne sammenhengen. De har hentet hjem totalt sju laggull og 15 individuelle medaljer av ypperste sort.

Martin Fuchs Clooney
Martin Fuchs og Clooney som vant EM-sølv i Riesenback i 2021 (arkivfoto: NRYF).

Sveits er regjerende mestere for lag, og det er de samme fire som vant for to år siden som er på vei til Milano. En av dem var Martin Fuchs, som også vant individuelt sølv, de resterende medlemmene på laget er Steve Guerdat, Bryan Balsiger, Elian Baumann og Eduoard Schmitz. Og ekstra spennende blir det fordi de - tross sin dominans i sporten - fortsatt er på jakt etter å kvalifisere seg til OL i Paris neste år. De nasjonene som allerede har grønt lys for OL-deltagelse er Sverige, Nederland, Storbritannia, Irland, Tyskland, Belgia og Frankrike.

De tre resterende plassene er det flere som har lyst på, deriblant Norge, Østerrike, Danmark, Italia, Portugal og Spania. Det er for øvrig kun Norge og Portugal som har sendt tre utøvere, mens de øvrige lagene har sendt fem. Bulgaria, Hellas, Israel, Liechtenstein, Makedonia, Slovakia, Tyrkia og Ukrania vil bli representert av individuelle utøvere.

Våre gode naboer i øst har aldri vunnet en EM-tittel, men de har vært svært nær to ganger. Sverige tok sølv i 2001 og 2017, samt bronse i 2013. De har to ganger vunnet individuelt gull, med Rolf-Göran Bengtsson/Ninja La Silla i 2011 og Peder Fredricson og H&M All In i 2017. I år har de nummer én på verdensrankingen, og dobbelt verdensmester, Henrik von Eckermann, i en formidabel posisjon.

Disse skal representere Norge

 • Victoria Gulliksen (Drammen og Omegn Rideklubb) og Equine America Papa Roach

  Hannoveranervallak 14 år (Perigueux x Zeus, eier Stall Gullik AS, oppdretter Rixt Meyer-Aller)

 • Cecilie Hatteland (Soma Ryttersportsklubb) og Missy

  BWP-hoppe 11 år (Emilion x Heartbreaker, eier Bujard Invest, oppdretter Postelmans NV)

 • Johan-Sebastian Gulliksen (Drammen og Omegn Rideklubb) og Harwich VDL

  KWPN-vallak 11 år (Arezzo VDL x Darco, eier Stall Gullik AS, oppdretter VDL Stud)

Tidsskjema

Mesterskapet tar til med den første veterinærbesiktigelsen allerede tirsdag morgen 29. august, som etterfølges av en trening før startrekkefølgen trekkes senere på kvelden.

Program EM Milano

 • 30. august: 1. kvalifisering individuelt og lag - resultatet blir omgjort til feilpoeng
 • 31. august: Finale lagkonkurranse runde 1, andre individuelle kvalifisering - de 10 beste lagene og 50 beste individene går videre til fredag
 • 1. september: Finale lagkonkurranse runde 2, andre individuelle kvalifisering - de 25 beste individene går videre til finalen søndag
 • 2. september: CSI2* klasse og show. Fridag for EM-rytterne
 • 3. september. Individuell finale runde 1 og 2 - nå skal de individuelle medaljene deles ut!

Mer om