Mira Høidal gjennom nåløyet ved Young Riders Academy

Nivået blir høyere og høyere for hvert år, og kravene tilsvarende. – Vi ser etter ryttere som vil gjøre en forskjell i fremtiden, fastslår Emile Hendrix i uttakskomitteen ved Young Riders Academy. En som de anser å ha potensiale til å gjøre nettopp det er Mira Høidal. Hun er en av fem ryttere tatt ut til «Full Program». – Jeg følte at jeg fikk vist meg fra min beste side denne gangen, sier Mira selv.

av
Rebecca Ballestad-Mender
"Vi ser etter ryttere som vil gjøre en forskjell i fremtiden" (Emile Hendrix/YRA) - med opptaket til YRA anses Mira Høidal til å være en av disse. (Foto: NRYF

-Jeg hadde en god følelse under opptaksprøven, jeg følte at jeg fikk vist meg fra min beste side denne gangen, innleder 21 år gamle Mira fra Fredrikstad og Omegn Rideklubb, som også var med på opptaket ved Young Riders Academy (YRA) i fjor, men som ikke nådde helt opp den gangen. Tilbakemeldingen var imidlertid at de ønsket å se henne igjen – og Mira ble igjen i år sendt av NRYF som en kandidat fra Norge. Mira ble en av 25 talentfulle ryttere fra 14 nasjoner i alderen 18-23 år deltok ved årets opptaksprøve i begynnelsen av mars i. I panelet som vurderte rytterne satt Otto Becker, Emile Hendrix og Thierry Pomel i tillegg til styret ved YRA.

- Jeg hadde en god følelse under opptaksprøven, sier Mira. (Foto: NRYF)

Utøveren må være noe for seg selv, ha den x-faktoren som skiller topprytteren fra de øvrige rytterne.

Otto Becker

Det er ikke lenger nok å være en god rytter

-Vi ser etter ryttere som vil gjøre en forskjell i fremtiden. Nivået på rytterne har økt hele tiden, og det er ikke lenger nok å være en god rytter. De nye unge rytterne har seriøse mål og er villige til å arbeide hardt for dem. Uttakskomiteen ser etter kvaliteter som skiller utøverne ut, deriblant talent, målbevissthet, følelse og organisering, sier nederlandske Emile Hendrix, som har vært med i uttakskomiteen siden YRA startet opp i 2014.

Otto Becker legger til: - Å ri ordentlig med gode distanser er ikke lenger nok. Utøveren må være noe for seg selv, ha den x-faktoren som skiller topprytteren fra de øvrige rytterne.

De 25 kandidatene hadde med seg henholdsvis en rutinert hest på 1,40-1,50 m nivå og en unghest i alderen 5-7 år. Det var anlegget i nederlandske Peelbergen som åpnet dørene for seleksjonen. Hver utøver deltok i fire klasser, kun for YRA-kandidater, i løpet av to dager.

Seks utøvere ble tatt ut til «Full Program» - Mira Høidal får følge av Thibeau Spits (BEL), Hannes Ahlmann (GER), Sean Monaghan (IRE), Lars Kersten (NED) og Robert Murphy (UK). Fem utøvere ble tatt ut til «Educational Program»: Thibault Philippaerts (BEL), Tereza Svobodova (CZE), Niamh McEvoy (IRE), Egor Shcibrik (PLE) og Lily Attwood (UK).

-Vi gratulerer Mira med plassen ved YRA, vi er ordentlig stolte over at vi igjen har en talentfull, norsk rytter med i dette programmet. Mira har gjennom flere år markert seg som en rytter med både talent og vilje, og hun har bare vokst med oppgavene – noe blant annet de helt ferske resultatene fra femstjerners nivå i Gøteborg viser, sier sportssjef i NRYF, Nina Johnsen. – Vi gleder oss til å følge henne gjennom dette programmet – og er enige med YRA om at Mira er en rytter som vil kunne gjøre en forskjell i fremtiden.

Mira har gjennom flere år markert seg som -Mira er en rytter med både talent og vilje, og hun har bare vokst med oppgavene – noe blant annet de helt ferske resultatene fra femstjerners nivå i Gøteborg viser - vi er enige med YRA i at hun er en rytter som vil kunne gjøre en forskjell i fremtiden, sier sportssjef i NRYF, Nina Johnsen(Foto: Filip Jenå)

Topptrenere med på laget

Trenerne som i år vil ta imot elever fra YRA rommer både olympiske ryttere og olympiske medaljører, her er navn som Jos Lansink, Franke Sloothaak, Marco Kutscher, Schröder-brødrene, Rob Ehrens, Jens Fredricson, Laura Kraut og Nick Skelton.

Første sportsklinikk vil under ledelse av Franke Slothaak finne sted 17. april i Peelbergen. Utdannelsesprogrammet vil starte opp ved Franklin-universitetet i Lugano, Sveits i juni, fulgt opp av perioder ved universitetet i Uppsala, Sverige, Cadre Noir de Saumur i Frankrike, FEI i Lausanne samt hovedkvarteret til Rolex i Genève, Sveits.

Emile Hendrix, YRA: Vi ser etter ryttere som vil gjøre en forskjell i fremtiden:

I år gikk alt etter planen for Mira

Det gikk bra i år, innleder Mira jordnært. - Det var noen riktig gode ryttere med, så jeg var jo ikke helt sikker på om det gikk min vei, selv om jeg hadde en god sesong i fjor og har hatt en god start i år.

Mira hadde med seg sin rutinerte Boleybawn Aasha og unghesten Black Hat Zhillo S til uttaket i år.

-I fjor hadde jeg ikke troen, da tenkte jeg «jeg kommer ikke inn uansett». Det er ikke så godt utgangspunkt, sier rytteren tørt.

Men denne gangen var selvtilliten mer på plass. – I år gikk alt etter planen. De store klassene jeg red med Aasha gikk veldig lett, jeg følte meg trygg på det og red ikke i «survival mode» - det fløt. Det gikk bra med unghesten også, han er en veldig «straightforward» hest, han titter ikke, bare ruller på – alt gikk fint og jeg satt igjen med en god følelse. Men man vet jo aldri, det var jo mange gode med!

De som er tatt ut til fullt program, som Mira, vil nå bli satt opp hos en av trenerne som er engasjert av YRA. - Vi kan komme med ønsker, men vet ikke hos hvem det blir ennå, forteller Mira. - I utgangspunktet er det slik at man er hos en av disse med to hester i seks måneder, jeg vil gjerne prøve å få det til å bli at jeg kan ha med meg fire hester og da være der i tre måneder, sier den unge rytteren.

- Det var noen riktig gode ryttere med, så jeg var jo ikke helt sikker på om det gikk min vei, selv om jeg hadde en god sesong i fjor og har hatt en god start i år, sier Mira. (Foto: NRYF)

Ønsker å bli bedre på bakkearbeid – og sterkere mentalt

Gjennom uttaket har Mira allerede fått en i særklasse bekreftelse på sine kvaliteter som rytter. Men likevel er det helt grunnleggende ting Mira ser frem til å jobbe med og bli bedre på.

- Jeg vet jeg mangler en del på bakkearbeidet. Selv om det har gått bra rent resultatmessig, så føler jeg ikke at jeg har kommet meg videre på bakkearbeidet, reflekterer rytteren.

Det å få et større nettverk er også noe hun tenker over. Hun ser frem til å bli kjent med flere innen sporten gjennom dette programmet. – Jeg har ikke så lett for å bli kjent med andre på stevner, jeg er nok litt innadvendt og så er jeg «in the zone», jeg har full fokus på oppgavene mine, på restitusjon, på å passe på hestene. Jeg kan slite litt med nervene, så jeg må ha et veldig fokus på å spare energi. Jeg håper at dette også kan hjelpe meg med å få kontroll på nervene.

Mira har en spennende tid foran seg - og vet hva hun ønsker å bli bedre på også. - Jeg vet jeg mangler en del på bakkearbeidet. Selv om det har gått bra rent resultatmessig, så føler jeg ikke at jeg har kommet meg videre på bakkearbeidet. (Foto: NRYF)

Konseptet Young Riders Academy

Konseptet Young Riders Academy, som startet opp i 2014, har som mål å hjelpe unge ryttere til å forberede seg til en fremtid som profesjonelle innen sporten.

Hvert år tas det ut fem til seks talentfulle ryttere mellom 18 og 23 år i de to programmene. Hvert europeiske forbund inviteres til å sende opp til tre kandidater. Gode resultater på 1,40 – 1,50 m nivå er blant kriteriene for å kunne søke. Rytterne må også ha med seg to hester til uttaket, en som konkurrerer i 1,45 m og en unghest i alderen 5-7 år. Bakgrunnen for at også en unghest skal tas med er at det gir uttakskomiteen et bredere grunnlag for å vurdere rideferdighetene.

Rytterne som blir tatt opp i programmet vil få en skreddersydd treningsperiode med to hester ved en internasjonal sprangstall. Rytterne vil få undervisning om drift og økonomi ved konkurransestaller og stevner, de får lære om rollene og funksjonene til nasjonale forbund og de vil få undervisning innen veterinærfaglige områder, mental trening og egentrening, antidoping, team building, juridiske spørsmål og marked og kommunikasjon. Rytterne vil også bli invitert til større CSI-stevner i løpet av utdanningsperioden. Undervisningen gjøres i samarbeid med Franklyn-universitetet i Sveits og universitetet i Uppsala, Sverige.

To norske ryttere har tidligere vært gjennom programmet, begge på «Full Program» - Pål Flam i 2016 og Lisa Ulven i 2018.

Flere av rytterne som har vært en del av YRA er ryttere som vi i dag ser helt i toppen av de internasjonale resultatlistene, som britiske Harry Charles og irske Bertram Allen. De er begge godt etablert på seniornivå også, med adskillige toppresultater og er nå henholdsvis nå nummer 16 og nummer 30 på verdensrankingen for seniorer. Harry Charles topper også rankingen for U25 ryttere, der Mira Høidal er nummer 35.

Et eksempel på trening ved YRA: Joseph Stockdale forteller om balansetrening hos Franke Sloothaak:

Se mer om a Young Riders Academy her