Mekanisk hest gir ridelærerstudentene nyttig feedback

Magnus strammer gjorden før han setter foten i stigbøylen og stiger opp i salen. Han setter seg godt til rette, tar opp tøylene og hesten begynner å skritte. Etter en liten stund går hesten over i trav, deretter galopp, venstre og høyregalopp, før den avslutter den to minutter lange økta.

av
Hestesport
-Et godt supplement til undervisningen, sier spranglærer Hanne Dahl Lien ved ridelærerutdanningen på Norsk Hestesenter.

Tekst og foto: Mette Sattrup // Artikkelen har tidligere stått i Hestesport

– Du føler at du sitter på en ordentlig hest, helt like bevegelser, bedyrer Magnus.

Magnus Sæther er andreårs student ved ridelærerutdanningen på Starum. Han liker godt den mekaniske hesten Ruusulv, et populært tilskudd til i ridelærerundervisningen ved Norsk Hestesenter.

Ruusulv kom til Starum i november 2020, men på grunn av pandemien har studentene ikke kunnet stå så tett som de må i et klasserom. Derfor er det først de siste månedene simulatoren virkelig er kommet i bruk. Spranglærer Hanne Dahl Lien synes den mekaniske hesten er et godt supplement til undervisningen av ridelærere:

– Den er unik i forhold til sitstrening, balanse og å trene øyet og få en forståelse for kroppens innvirkning på hesten. Jeg er spranglærer, men bruker Ruusulv sammen med treningen rytterne gjør i treningsrommet, med balanseball og ved sitslongering. Vi har mye fokus på at rytterne også skal trene fysisk for å bli en så balansert og smidig rytter som mulig. Dette er vi veldig opptatt av her på ridelærerutdannelsen, og vi ønsker at de tar med seg dette til rideskolene når de kommer ut i arbeidslivet. På den måten vil holdningen om at ridning er en idrett implementeres allerede fra du begynner å ri.

Flere programmer

På skjermen foran Ruusulv kommer en dressurbane til syne. I programmet «Freestyle» kan Magnus selv styre hesten som om han red sin egen. Han kan for eksempel ri et dressurprogram, eller terpe på bestemte øvelser. Ruusulv kan blant annet gjøre bytter og piruetter. Magnus legger til sjenkelen og rir elegant sjenkelvikning over diagonalen, fatter galopp og gjør noen changementer.

Hanne switcher til «Test»-programmet, og en engelsk stemme gir instrukser: Trot, collected canter... Ruusulv reagerer kun når rytteren gir korrekte signaler. Den mekaniske hesten kan ikke runde seg, så helt identisk blir det aldri, men så nær opp til som overhodet mulig:

– Du føler at du sitter på en ordentlig hest, helt like bevegelser, sier Magnus begeistret.

I alt kan du velge mellom fire forskjellige program: Sitsprogrammet, hvor hesten automatisk veksler mellom skritt, trav og galopp i ett eller to minutter, «Freestyle» hvor du rir fritt på en 20, 40 eller 60 meters dressurbane, «Testride», hvor du rir med instrukser, eller du kan ri en tur i skogen.

-Du føler du sitter på en ordentlig hest, sier Magnus Sæther, student ved ridelærer II.

Umiddelbar respons

Ruusulv er utstyrt med sensorer som måler sitsen, hvor du befinner deg og hvordan du beveger deg i salen, hvordan tøylene brukes, samt en leggsensor som måler sjenkelbruken. Skjemaet som viser disse parametrene kan du skrive ut og ta med deg. Men også mens du sitter i salen kan du følge med på alle disse parameterne på monitoren som er montert på veggen foran den mekaniske hesten og gir umiddelbar respons.

– Å ri på en mekanisk hest som Ruusulv er noe alle burde ha prøvd. Aha, er det sånn jeg sitter! Mange ryttere får ikke med seg hele svingen med hoften i galoppen. Da er det lurt å øve på Ruusulv, for da kan de bare konsentrere seg om dette, de slipper å samle hesten og slikt, men kan kjenne på hvordan hofta skal beve seg. Du kan få et bilde, en følelse, som du kan ta med deg videre i ridningen. Det er det største utbyttet. Og at du kan se hvordan det kjennes, gjennom en tilbakemelding på hvordan du sitter. Og så får du øvd øyet på å se. Vi bruker mye tid på å stå bak og se rytteren i sadlen. Det er ikke alltid like lett å komme tett på en levende hest bakfra, sier Hanne.

Nesten som en ekte hest

Ruusulv er nesten som en ekte hest, synes Magnus:

– Når du sitter på en mekanisk hest kan du lukke øynene og tenke at du sitter på en levende hest. Det er viktig å være avspent, og det klarer du på Ruusulv. Jeg tar med meg det jeg jobber med på Ruusulv over til min egen hest. Ruusulv er ganske følsom, og sitter jeg for mye til venstre, eller har for mye trykk, vil han ikke forstå hva jeg vil, og det kan jo være katastrofalt om du sitter på din egen hest og skal starte konkurranse eller gjøre en øvelse, om den ikke forstår hva vi vil, sier han.

Gode erfaringer

Det er sitsprogrammet som blir mest brukt av ridelærerstudentene. Bruk av simulatoren inngår nå i studieplanen for ridelærer 1, 2 og 3, og det er allerede høstet gode erfaringer med å bruke den i undervisningen. Ridelæreren kan stå ved siden av rytteren og veilede samtidig som begge kan lese av hvilken effekt dette har på hestens balanse. Det kan ofte være vanskelig for en ridelærer å se de mange små endringene en rytter gjør, men siden sensorene gir umiddelbar respons på skjermen, gis det rom for prøving og feiling på en helt annen måte enn hva som er mulig ved ordinær rideundervisning. Dette er med på å utvikle en kroppsbevissthet som er viktig for innøvelse av korrekt sits. Er rytteren ubalansert, vil en hest forsøke å motvirke rytterens ubalanse ved å endre bevegelsesmønsteret sitt. På sikt kan dette føre til skader.

Sensorer måler sitsen, hvor man sitter i salen, hvordan tøylene brukes og hvordan sjenklene brukes.

Sitstrening for nybegynnere og funksjonshemmede

Den mekaniske hesten har vist seg å kunne være til nytte for flere målgrupper, som sitstrening for nybegynnere, men også andre med helsemessige utfordringer kan ha stor nytte av den. En rytter som har vært skadet kan ha godt utbytte av å bruke den mekaniske hesten til opptrening av styrke under kontrollerte forhold.

– Personer med funksjonsnedesettelser har også stort utbytte av den, sier Hanne, og forteller at de samarbeider med fysioterapeut som kommer med pasienter for trening.

Men også rideskoleryttere og andre som vil kjenne hvordan det føles å ri på en hest, teste galoppen, har stor glede av å prøve dette i trygge rammer på Ruusulv.

Hanne forteller mekaniske hester i undervisningen har vært i bruk i England lenge, særlig innen galoppsport og trav. Ruusulv er en «dressurhest», men det finnes også mekanisk hest for sprangridning. Innen gangarter er de utviklet for skritt, trav og galopp, ikke tølt eller pass.

En god følelse

Før Magnus stiger av den mekaniske hesten gir han den en god klapp på halsen.

Vi ler.

– Vi har en del innarbeidede sikkerhetsrutiner her på Starum, som det er vanskelig å slippe. Som i begynnelsen, da holdt jeg i tøylene når studentene gikk opp, en og en. Og fortsatt ser vi ofte at de klapper den når de er ferdig, smiler Hanne.

Beste opplæringen

Det er for fristende. Jeg kan ikke la sjansen gå fra meg, og takker ja til «en ridetur i skogen». Magnus holder i salen på motsatt side når jeg stiger opp i salen. Jeg legger sjenkelen til og kjenner de rytmiske galoppslagene under meg. Skjermbildet på veggen tar meg med inn i grønne skoger, rundt vann og mellom trær, mens fuglene kvitrer og sola skinner. Jeg retter meg opp følger Magnus´instruksjoner, og Ruusulv går fra galopp til trav. Magnus står ved siden av og instruerer samtidig som et bilde på skjermen registrerer bruken av hjelperne.

– Slapp av i knærne. Rett deg opp. Ta litt inn på tøylen, løft hendene...

Deretter legger jeg høyre sjenkel litt tilbake og ber om venstregalopp. Jeg lukker øynene mens jeg nyter galoppen og lytter til Magnus´ behagelige stemme som korrigerer meg - både i forhold til hva han ser og hva som kommer fram på skjermen. Ooops! Der red jeg nesten inn i en hyttevegg!

Avslutningsvis tester jeg sitsprogrammet, det lengste, på 2 minutter. Ruusulv velger gangarter, og nå trenger jeg ikke tenke på annet enn min egen sits. Med ridelærer Magnus ved min side, og en mekanisk læremester av en hest under meg - hvor mye bedre kan rideopplæring bli?

Og ikke minst - Ruusulv er ett hundre prosent trygg!

Artikkelen har tidligere stått i Hestesport

Man kan velge mellom fire ulike program når man trener med Ruusulv - sitsprogram der hesten automatisk veksler gangarter, "freestyle" der man rir selv på en dressurbane, "testride" der man rir med instruksjoner eller man kan ri en tur i skogen.