Med hjerte for sporten

-Det er en glede å bidra, og jeg blir alltid varm om hjertet når jeg ser alle som hjelper til på stevner, sier lederen i sportsutvalget i dressur, Unni Henriksbø.

av
Trine Meiningen
Unni Henriksbø er leder i sportsutvalget dressur, og har vært en av ryttersportens frivillige i mange år. Hun er i stallen hver dag og finner glede og avkobling med hestene. Her med Tailormade Sareeze. (Arkivfoto: NRYF)

Unni Henriksbø er en av utallige frivillige som jobber for ryttersporten i Norge. Hun har vært medlem av grenutvalget og senere sportsutvalget i to perioder, i til sammen 14 år. Det brennende engasjementet startet med to hesteinteresserte døtre for mer enn 30 år siden.

-Da jentene ble interessert i hest, ble jeg også tent på det og engasjerte meg i klubbarbeid. Først i Lommedalen, så i Tanum, forteller Unni.

Frivillighet i hverdagen

Hun har opplevd mye glede gjennom sitt engasjement for sporten.

-Det handler om det sosiale. At andre rundt seg har det bra, da har man det bra selv. Å være med å bidra og se utviklingen rundt meg, det gir en god følelse. Så er det en ekstra bonus med alle jeg har blitt kjent med. Jeg treffer mange mennesker i alle aldre og ulike livssituasjoner. Nettverket blir kjempestort, sier Unni, og utbryter: -Tenk på alle de flotte menneskene jeg kunne gått glipp av å møte. Det er så mange fantastisk flotte personer som jeg har møtt gjennom sporten.

Det er mange ildsjeler i idretten som innehar verv i ulike utvalg og komiteer, og Unni er rask til å dreie samtalen over på alle de andre der ute som arbeider jevnt og trutt for idretten sin.

-Verv er synlig, men det er så utrolig mye av det frivillige i hverdagen som er viktig å få frem. Frivillighet er mange forskjellige ting. En ting er offisielle verv, men det er mange andre småting i hverdagen, som å gi en hjelpende hånd til andre. Hvor ville vi vært hvis vi ikke gjorde det? Da ville ikke samfunnet gått rundt. Det handler om å ville andre vel og bry seg om fellesskapet.

Her er det mange som kan gjøre en forskjell.

-Det er viktig å venne seg til å bidra i hverdagen, og gjøre det hyggelig rundt seg. Det kan være å rydde vekk en rake i stallen, selv om det ikke var du selv som satte den der. Det er så enkelt som det. Det er en holdning, det å gjøre noe ekstra. Det kan man skape gjennom eksemplets makt.

Klubbene og frivillighet i hverdagen er viktig for Unni. Hun har bidratt som funksjonær på mange stevner på Tanum, og ofte som speaker. (Arkivfoto: NRYF)

Fellesskapet driver oss

Nå har barna blitt voksne, men Unni kan se tilbake på hvor verdifullt det har vært som forelder å engasjere seg.

-Jeg fikk være med mine barn og oppleve miljøet. Da får man en tilstedeværelse og kan lettere bidra hvis det trengs.

Unni har gjort seg mange erfaringer gjennom årene.

-Alle burde steike noen vafler. Det var slik det begynte for meg. Jeg var med barna i stallen, og var opptatt av sikkerhet og hestevelferd, selv om jeg ikke var hestemenneske. Jeg var dermed i kontakt med alle aktivitetene. Jeg var der mye, fanget opp situasjoner, ble involvert, og kunne bidra med småting. Da ble jeg sett og spurt, sier hun.

Den driftige damen ønsker å trekke frem alle de som arbeider i kulissene for å få arrangert et stevne.

-På et vanlig stevne ser jeg hvor mange hoder, hender og hjerter som skal til for å få det til å gå rundt. De får ikke noe igjen annet enn fellesskapet. Det er det som driver oss. Det er mye frivillighet i Norge, og det håper jeg fortsetter. Jeg håper de ser verdien.

Hun har selv sittet i styret i rideklubber i mange år.

-Jeg synes ikke det var vanskelig å få folk til å hjelpe til. Vi viste at vi satte pris på dem, for man må ikke ta folk som en selvfølge.

Unni ivrer for klubbene og samholdet.

-Klubbarbeid er kjempeviktig. Det er grunnstenen i det vi driver med. Klubbene er viktig for rekrutteringen, og for å få opp engasjementet som kreves for å skape gode sportslige miljøer.

Alle burde steike noen vafler


Fremtiden

Unni Henriksbø er leder i sportsutvalget dressur ut dette året. Arbeidet i sportsutvalget tar mye tid, men er meget givende.

-Jeg har vært med lenge, men er ferdig etter denne perioden. Da skal jeg bli mer aktiv i klubbarbeidet igjen. Jeg har vært mye funksjonær på stevner, som railvakt, protokollbærer og stevneleder, og de siste årene som speaker. Jeg har alltid vært aktiv. For meg har det vært viktig ikke å ha verv i en klubb samtidig som jeg er leder i sportsutvalget, men å være funksjonær og bidra, det er noe helt annet, smiler hun.

Det er mye som skal skje i år.

-Vi har et helt år foran oss, og mye på gang i sportsutvalget. Den største aktiviteten er rekrutteringssamlingene. Mange har blitt avlyst og utsatt under pandemien, men nå er det planlagt til sammen åtte rekruttering- og breddesamlinger i vårsemesteret. Vi har også webinarer, og en storsamling i mars med alle gruppene.

Som leder i SU-D har hun mye kontakt med andre rytterkretser og regioner, og møter mange spennende mennesker. Det er noe av det hun får igjen for å bidra til frivilligheten i sporten.

-Det er gøy å være i kontakt med flotte entusiastiske miljøer, sier Unni.

Unni er en arbeidsom ildsjel og har flere prosjekter på gang. Daglig stallarbeid hører med. (Arkivfoto: NRYF)

Koser seg i stallen

2022 blir travelt, men godt for en arbeidsom ildsjel. Nå er Unni pensjonist, men står fortsatt på med ulike prosjekter. Hun er daglig i stallen, og hestene gir mye glede.

-Vi har hester som et familieprosjekt. Det har aldri vært min interesse å ri selv, men jeg har gått på rideskolekurs, forteller Unni. De har to hester i familien, en eier de selv og en låner de. Heidis Braveheart er eget avl og står på Stall Gøtesen i Tønsberg, mens Pernilles Tailormade Sareeze står på Tanum i Bærum.

Det blir mye hest og frivillig arbeid, men livet forandrer seg ettersom årene går, og nå er det også andre som trenger hennes tid og hjelp. Det gjør hun gjerne.

-Nå har jeg også fått barnebarn og ønsker å bidra der. Jeg støtter og hjelper til der jeg kan, smiler hun.

Frivillighetens år 2022

Frivillighetens år 2022 skal feires av frivillige, medlemmer, organisasjoner, kommuner, næringsliv og alle andre, både nasjonalt og lokalt. Året er forankret i regjeringens Frivillighetsmelding.

Har din klubb lyst til å sette fokus på frivilligheten? På nettsiden Frivillighetens år 2022 (frivillighetensar.no) finnes mer informasjon, samt flere råd og tips til markeringer.

VÅR DAG er en nasjonal kampanje som går gjennom hele 2022. Hensikten er å løfte opp og frem i lyset den innsatsen og verdien frivilligheten bidrar med i samfunnet. Det er mulig å søke om støtte til arrangementet. Neste søknadsfrist er 7. februar. Les mer om VÅR DAG og søknad om støtte.

Om VÅR DAG — Frivillighetens år 2022 (frivillighetensar.no)

Søknad om støtte — Frivillighetens år 2022 (frivillighetensar.no)