En hest for fremtiden

- Det er hesten som gjør jobben, jeg bare sitter på, jeg, smiler Siri Martine Bakken lurt. Denne lørdagen sikret den velridende rytteren sin tredje internasjonale unghestseier av tre mulige i Drammen, så fullt så enkelt som hun vil ha det til, det er det nok absolutt ikke.

av
Sille Kasin
Siri Martine Bakken gir seks år gamle My Hawk's I Owe U en vel fortjent klapp etter helgens tredje strake unghestseier i CSIYH 1.15 m/ 1.25 m - riktig nok ikke med ham, men med Contessa Z. Foto: Astrid Marie Årdal/ NRYF

Under det pågående Norway Grand Prix-stevnet i Drammen er de internasjonale CSIYH-klassene for fem- og seksåringer et viktig innslag. Denne lørdagen entret feltet med de 23 femåringene og 11 seksåringene Gjelsten Arena for siste gang, nå med hinderhøyde 1.15 m og 1.25 m. Og nok en gang skulle det vise seg å bli Siri Martine Bakken og seks år gamle Contessa Zs dag – med tredje internasjonale unghestseier av tre mulige.

Beskjeden mesterskapsrytter

- Det er hesten som gjør jobben, jeg bare sitter på, jeg. Bare se på den andre seksåringen jeg har med meg hit til Drammen. Jeg vinner jo ikke på han, ler hun beskjedent.

Og beskjeden, det er en passende merkelapp å gi den erfarne 29-åringen. Etter en årrekke som rytter i Nederland og med deltakelse i hele fire EM som junior og ungrytter å skilte med, er hun nå tilbake i Norge og har etablert seg som rytter og trener på familiegården Grinder i Solør.

- Jeg red EM for første gang da jeg var 15 år og egentlig fortsatt ponnirytter, forteller Siri Martine.

Men at dette skulle bli bak tøylene på superspesielle Lavida som hun nå har den fem år gamle datteren Navida etter hjemme på gården, se, det lå ikke i kortene.

- Lavida var en veldig vanskelig hest å ri, hun var bare krevende, erindrer Siri Martine. – Da førstehesten min Carlucci dessverre døde brått, ble det altså Lavida jeg debuterte med under mitt første internasjonale mesterskap. Men jeg hadde nok aldri tatt henne opp i klassene, om det ikke hadde blitt som det ble, påpeker hun.

Rytterliv i Nederland

Og det var heller ikke gitt at det skulle bli profesjonelt hesteliv i Nederland et par år før det internasjonale gjennombruddet for den da 13 år unge tenåringsjenta. Selv vet hun ikke helt hvor hesteinteressen kommer fra, for ingen av barndomsvennene der hjemme på Grinder red.

- Det eneste jeg kan huske, er at vi hadde et bilde av mamma sammen med en hest. Men hun red jo aldri så mye som meg, så kanskje det aller mest skyldtes en tilfeldighet, undrer 29-åringen.

- Pappa satt nemlig i et møte med noen som solgte potetmaskiner i Nederland, og så kom det tilfeldigvis opp et bilde på datamaskinen av en sønn på en hestfikk de to pa. Og dermed fikk jo de to pappaene god kontakt og mer å snakke om enn bare poteter, forteller Siri Martine. - Jeg skulle nemlig ha en ny ponni, og så foreslo nederlenderen at vi skulle komme ned til dem.

Og slik gikk det til at den norske tenåringen begynte å trene for svenske Mårten Gunnarsson helt fra hun var 13 og ut ungryttertiden, og etter hvert altså flyttet permanent til Nederland og ble der i 11 år.

Gjennom tre unghestseiere med Contessa Z bare denne helgen viser Siri Martine Bakken at hun nå også trives godt med forholdene her hjemme. Foto: Sille Kasin/ NRYF

En virkelig utfordring

Men under denne avslutningshelgen av årets internasjonale stevnerekke i Drammen, så var det altså med seks år gamle Contessa Z (Corico Z x Padinus) at Siri Martine gjorde hattrick.

- Jeg har ikke eid henne så lenge, for vi kjøpte henne på veien til årets Sunshine Tour, forteller Siri Martine. – Det jo langt å kjøre helt fra Solør til Spania, så vi stoppet fire ganger underveis, og på stallen i Nederland, så stod altså Contessa. Men det ble litt tilfeldig at det ble oss, forsetter hun. – Jeg red henne nemlig ett stevne for eierne som femåring med tanke på salg, men da følte jeg at hun ble litt vel mye hest for meg og leverte henne derfor tilbake. Du vet, man blir jo litt pysete med åra, og sånne villhester….bryter hun seg selv av, og ler. - Men da vi kom til Nederland nå i vår, så stod hun fortsatt på samme stall og hadde i mellomtiden vært rene kasteballen som ingen ville ha, livredd som hun var for andre hester, og like redd under rytter. Så da spurte jeg veterinæren min der som skulle sjekke en av de andre hestene jeg skulle ri i Spania, om han samtidig kunne ta en handelsundersøkelse i samme slengen, smiler hun.

Og så ble det altså de to.

- Da jeg tok Contessa over, var hun fortsatt like redd på bakken som da jeg satt på henne i fjor, så jeg har falt av henne mange ganger, sier Siri Martine. – I to uker var hun illsint på alle, men jeg tror at så snart hun forstod at hun ikke skulle noe sted, men være hos meg, så bestemte hun seg bare for å tørre å falle til ro. Men da vi hentet henne hjem for godt nå i vår, så lurte egentlig mamma på om vi hadde gjort noe dumt med tanke på hestevalg igjen, ler Siri Martine.

En fokusert Siri Martine Bakken på vei til start på Gjelsten Arena 2 med Contessa Z denne lørdagen. Foto: Astrid Marie Årdal

Skapt for hverandre

I sporten vår snakker vi ofte om kjemi, om dette helt spesielle forholdet som man iblant kan oppleve mellom hest og rytter.

- Av og til dukker det bare opp hester som er ment for oss, smiler Siri Martine. – Nå kaller jeg Contessa bare for Upwood 2 – etter den hesten som har betydd aller mest for meg i karrieren min, og som deler litt av den samme historien som Contessa. For han var jo en hest som hadde gått 1.10 m med venninnen til søsteren min, og som jeg bare skulle få ri litt på. Han lærte aldri å skrifte galopp, men ble likevel nummer tre her i Drammen under CSI3* Grand Prix 1.60 m, og var også den jeg måtte ri EM og tok bronse med det norske ungrytterlaget på, da Lavida ikke kom til start. Og da ringte folk og lurte på om det var skjedd en feil, for dette kunne jo umulig være hesten de kjente fra Nederland, ler hun.

Men nå er det altså Contessa Z det videre skal handle om.

- Hun er fortatt en spesiell hest, så da vi var i Spania, kjøpte jeg den største spesiallagde røde halesløyfen som jeg noen gang har sett til henne, forteller Siri Martine. – Hun er en snål hest som må få være den hun er, og som hater å ris hjemme. Men på stevner blir hun en helt annen hest, nesten som en liten maskin. Det er som om en knapp går på i ringen, for når det gjelder, hopper hun helt annerledes, forklarer hun.

Vi har hatt to veldig fine uker her i Drammen, så nå gleder vi oss til å komme tilbake uner Lier Horse Sow, forteller Siri Martine Bakken. Her i svevet med Contessa Z under dagens unghestfinale. Foto: Astrid Marie Årdal/ NRYF

En hest og base for fremtiden

Etter at den erfarne 29-åringen sluttet å ri internasjonalt etter Young Rider-tiden var omme, trodde hun egentlig aldri at hun skulle gjenoppta det profesjonelle livet som rytter. Og knapt så hun vel for seg at det på ny skulle bli Grinder gård som skulle bli basen.

- Jeg trodde aldri at jeg skulle få en sånn hest som Contessa igjen, bekrefter Siri Martine. – Men kanskje er det nettopp denne som gjør at jeg kommer tilbake til toppsporten, undrer hun. – Og det er veldig fint å være tilbake. Jeg leier et stykke land hjemme på gården som ikke er egnet for landbruk for 1 kr pr. år av broren min, og har investert midlene som jeg fikk for salget av gården vi hadde i Nederland - like ved siden av Peelbergen, forresten – og har bygget mitt eget. Nå har jeg 12 hester på stallen, så jeg lever veldig dag for dag for tiden, smiler hun.

Og for Siri Martine og Contessa Z blir Lier Horse Show, også ved Drammen Ridesenter på Linnesvollen, neste oppgave.

- Det er både viktig for sporten og gøy at vi nå har fått så fine fasiliteter i Norge som her i Drammen, påpeker hun. -Det er fantastisk å kunne få ri på et så fint anlegg, og føle at vi får ta del i et lite stykke utland. Og selv har jeg jo virkelig hatt to veldig fine uker her, avslutter helgens ubestridte unghestdronning.

Siri Martine Bakken tror hun bestemt hun har funnet en hest for fremtiden i Contessa Z. Etter helgens hattrick i CSIYH er nok mange enige med henne. Under helgens trdje av tre mulige premieseremonier var det imidlertid den seks år gamle stallkameraten My Hawk's I Owe U som fikk æren av å stille. Foto: Astrid Marie Årdal/ NRYF

Resultater fra CSIYH og de andre klassene under helgens CSIO3* Norway Grand Prix-stevne: