Masterclass med Nathalie zu Sayn-Wittgenstein i januar

Hun har selv tatt OL-medalje på dressurbanen, avlet dressurhester i toppklassen, hun har tatt det danske landslaget til toppresultater og har en av verdens beste ryttere som elev. I januar kommer hun til Norge i regi av Norges Rytterforbund - hold av 14.-15. januar for en «Masterclass» med prinsesse Nathalie zu Sayn Wittgenstein på Epona Ryttersenter.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Norges Rytterforbund inviterer til Masterclass med prinsesse Nathalie zu Sayn-Wittgenstein 14.-15. januar 2023. (Foto: NRYF)

Danske Nathalie zu Sayn Wittgenstein har trent for de beste, ridd blant de beste og er i dag trener for de beste. I januar vil hun dele av sin kunnskap med norske trenere, ryttere og dressurentusiaster med en Masterclass ved Epona Ryttersenter.

– Det er med stor glede vi kan invitere til en unik mulighet til å lære og til å bli inspirert og motivert! Nathalie er en rytter, trener og også oppdretter helt i verdensklasse, med fokus på grunnridningen og på hvordan man kan utvikle seg som rytter og som ekvipasje samtidig som setter hensynet til hesten aller først, sier Nina Johnsen, sportssjef i Norges Rytterforbund.

Pangstart på ny sesong

En primus motor bak begivenheten i januar er Norges landslagstrener og leder for seniorene, Pether Markne. Han vil følge opp Nathalies Masterclass underveis og vil også ha en egen trening for våre pararyttere i løpet av helgen. Seansen lørdag vil bli fulgt opp av en middag lørdag kveld, der det inviteres til en åpen dialog der man kan stille spørsmål både til Nathalie zu Sayn Wittgenstein og Pether Markne. Samlingen går over to dager, og foruten at det gis mulighet til å stille spørsmål lørdag, kan trenere også sende disse inn i forkant. Søndag gis det mulighet til å følge samlingen.

-Dette blir en flott start på en ny spennende sesong, og vi håper å se mange på plass på Epona. Vi ønsker at dette skal være en særskilt mulighet for våre trenere landet rundt til å tilegne seg kompetanse, og de vil kunne delta til en ekstra gunstig pris for det hele, sier Nina.

Sterke resultater som rytter og som trener

For prinsesse Nathalie har det vært hest siden barnsben av. Da hun var ti år gammel, tok hennes mor prinsesse Benedikte av Danmark henne med på EM i dressur i København. Fra da av var Nathalie hektet på dressur. Etter videregående skole gikk ferden til Sverige og Flyinge der hun red for Kyra Kyrklund i fire år. Deretter var hun syv år hos den tyske mesteren Klaus Balkenhold til hun igjen hadde opphold hos Kyra og hennes mann Richard White.

Nathalie har tatt gull i det danske mesterskapet, hun har deltatt i flere EM og har en fjerdeplass fra VM. I 2008 og 2012 deltok hun på det danske OL-laget, det resulterte i henholdsvis en bronse og en fjerdeplass som lag. I 2011 ble hun nummer to i World Cup-finalen. Verdt å nevne er at mange av resultatene er ridd inn på hester avlet av hennes mor, deriblant DV-vallaken Digby som den store stjernen gjennom mange år.

I 2017 ble Nathalie engasjert av det danske rytterforbundet som trener av det danske landslaget, et engasjement som varte til vinteren 2021. De danske rytterne klatret under hennes ledelse oppover på resultat- og rankinglister og tok en lagmedalje og fem individuelle medaljer. I 2017 tok det danske laget bronse ved EM, i 2018 ble de nummer syv ved verdensmesterskapet, i 2019 ble de nummer fem i EM – og så nummer fire både i OL 2021 og EM 2021. Sammen med Kyra Kyrklund er Nathalie trener for den danske rytteren Cathrine Laudrup-Dufour vant bronse både for lag og individuelt ved EM i 2017, individuell bronse i EM 2019, sølv og bronse i 2021 og fjerdeplass i OL 2021. Laudrup-Dufour var også en del av det gullvinnende laget i VM i år, og tok individuelt sølv.

Prinsesse Nathalie har i dag en egen stall og stutteri i tyske Bad Berleburg.

Prinsesse Nathalie zu Sayn-Wittgenstein er rytter, oppdretter og trener - en av hennes elever er danske Cathrine Laudrup-Dufour, som blant annet tok sølv og gull med hesten Bohemian i EM 2021. (Foto: FEI/Liz Gregg)

Det grunnleggende arbeidet er det viktigste, det er som å bygge et hus. Man må ha et godt fundament, ellers vil huset falle sammen hvis det blir et jordskjelv. Når fundamentet er godt, da kan man bygge sten for sten – og etter hvert innrede huset. Noen hus tar kort tid å bygge, noen tar lengre tid. Men er fundamentet der, vil du kunne bygge et hus dere begge trives i.


Fra clinic under AEG 2016