Målet er å inspirere!

Lørdag vil 186 unge norske ryttere møte svenske Maria Gretzer under NRYFs arrangement «Samling uten hest» på Idrettshøyskolen. Det skal hun gjøre sammen med landslagsleder for våre seniorer, både i sprang og dressur, Pether Markne. – Vi har som mål å inspirere de unge rytterne, gi dem enda mer drivkraft, sier Gretzer i forkant av helgen.

Men, hvem er egentlig Maria Gretzer?

av
Rebecca Ballestad-Mender
Svenske Maria Gretzer er sammen med Pether Markne en av helgens foredragsholdere under "Samling uten hest". Her blir du litt kjent med Maria! (Foto: Laila Berglund)

Den svenske suksessen på konkurransebanene har alle fått med seg. De vinner, vinner og atter vinner. Den ene svensken avløser den andre på toppen av verdensrankingen i sprang. Svenske navn lyder overalt. Fredricson, von Eckermann, Bengtson, Baryard.

Men ingen av disse har gjort dette helt selv. Det er mange som står bak all den fremgang som de svenske rytterne har hatt og har.

En dem som både står bak og som også selv har vært en del av dette er nettopp Maria Gretzer.

Bare for å nevne noe om Maria Gretzer

Gretzers merittliste på sprangbanen rommer mye. Hun begynte som medhjelper i en travstall og gikk veien videre via rideskole og egen hest fra tenårene. Man kan telle til tre OL, med blant annet en sjetteplass individuelt og en syvendeplass for lag som resultat. Hun har vunnet en World Cup-kvalifisering og deltatt i fire finaler, har adskillige medaljer fra nasjonale mesterskap og har vært årets sprangrytter fire ganger i Sverige.

Etter skole gikk veien til Tyskland og etter hvert til Sveits, der hun jobbet som berider ved en feltrittstall. Tilbake på familiens gård i Skåne gikk hun etter hvert inn for sprang igjen, og det resulterte i 15 år på det svenske landslaget.

Men Gretzer har gjort (og gjør!) mye annet enn å ri selv. Hun var i fem år landslagsleder for det svenske spranglandslaget frem til 2010, hun har vært landslagstrener i sprang for feltrittrytterne. Utdanning er noe hun brenner for, og selv er hun A-trener i sprang.

Flere av hestene hun har ridd står som store stjerner innen svensk ryttersport, som Feliciano, Marcoville, Irco Mac, Spender S, Cinderella, Zixten og Hip Hop. Hun har ridd hester avlet av andre, og hun har avlet hester selv også. Selvsagt!

Gretzer har også tatt på seg ulike verv, hun har vært i det svenske forbundsstyret og hun har nettopp blitt takket av for 10 års innsats i FEI, der hun overtok rollen som rytterrepresentant etter Kevin Staut - etter anbefaling fra Paul Schockemöhle. Der ble hun så leder av FEIs Athletes Comitte. Da Gretzer ble takket av for sin innsats innen FEI nylig, ble hun samtidig oppnevnt til æresmedlem i FEIs styre.

I tillegg til å være aktiv rytter, trener, lagleder, styremedlem, oppdretter, stalleier og mye mer har også Gretzer i flere år opplyst det svenske folket og andre som har følger svensk TV som ekspertkommentator i Sveriges Radio.

At Maria Gretzer denne våren er en av deltagerne ved den svenske utgaven av «Mesternes mester» sier noe om hennes standing innen svensk idrett.

Bare for å nevne noe om Maria Gretzer, liksom.

I mange år har Maria Gretzer vært en av ekspertkommentatorene når svensk TV sender ryttersport - her sammen med Lotta Björe, også hun kommentator, ved VM i Herning i fjor. (Foto: NRYF)

Vi vil fyre opp under den drivkraften de unge rytterne har.

Maria Gretzer

Do it with passion

Lørdag står hun sammen med Pether Markne foran et fullsatt auditorium ved Idrettshøyskolen. Temaene de tar opp i fellesskap har de kalt «Våge å vinne – Våge å tape», «Do it with passion» og «Viktigheten av laget rundt rytteren». Det siste temaet er forbeholdt foreldre og trenere – hele 76 foreldre kan se fram til solid påfyll av kunnskap og gode råd for å kunne fylle den rollen de har overfor den unge rytteren.

Engasjert fastslår Gretzer om helgen:

- Det jeg vil – det Pether og jeg vil – er å inspirere rytterne. Vi vil fyre opp under den drivkraften disse unge rytterne har.

Do it with passion.

For ridning handler i stor grad om det å ha en pasjon. Om å ha drømmer og ambisjoner, men samtidig beina på bakken.

-Jeg ønsker å inspirere, samtidig som jeg ikke skal skjule at man må vite at det krever mye. Det viktige er at man må være klar over at viljen må komme innenfra, dette drivet er ikke noe man kan pushe. Dette er også noe foreldre må være klar over.

Man må ikke knekke seg selv ved å sette for høye mål for tidlig

Maria Gretzer

Langsiktigheten i sporten er noe de unge rytterne må ta til seg som en mulighet og som noe man må tenke på de dagene det føles tungt.

Det er en lang vei å gå – se bare på det svenske landslaget, der er gjennomsnittsalderen ganske høy. Man må ikke knekke seg selv ved å sette for høye mål for tidlig, sier Gretzer som vil forklare både hva som kreves og understreke at i noen perioder så må man kanskje senke både krav og målsetninger for å beholde interessen og gleden.

-Det jeg vil – det Pether og jeg vil – er å inspirere rytterne. Vi vil fyre opp under drivkraften, sier Maria Gretzer. (Foto: NRYF)

Om det å være ung rytter i dag

Det er noen år siden Gretzer selv var i den aldersklassen som møter på helgens samling. Men gjennom flere tiår har Gretzer vært i sporten og sett utviklingen – sett hvordan det er å være ung i sporten.

-Å være ung rytter i dag er på en måte både tøffere og lettere enn før, innleder hun.

-For det første er det utrolig mye bedre hestemateriale i dag! Da jeg var ung måtte vi kjempe med iblant ganske middelmådige hester.

Gretzer peker på økonomien som en åpenbar utfordring når det gjelder sporten. I den forbindelse påpeker hun hvor viktig det er med gode stevner på hjemmebane. – Det er viktig at man driver sporten frem i sitt land, at man ikke bare drar ut på tourer i utlandet, men kan utvikle seg hjemme.

Det som Gretzer mener er det mest negative for dagens unge ryttere er sosiale medier.

-Det å sammenligne seg med andre – man jtrykker fort seg selv ned ved å se på andre og tenke hvorfor er ikke jeg bedre i forhold til de, hvorfor lykkes de og ikke jeg. Og så bruker man så mye tid på sosiale medier! Våre beste ryttere, de stenger av sosiale medier når de er på stevner.

Gretzer påpeker at konkurransen i dag er hardere enn før.

– Men samtidig i vår sport kan man styre mye selv. Denne sporten er langsiktig, og det er lov å bruke tid. Der har vi innen denne sporten en fordel! Og så har vi den fordelen at det er noe helt eget med det forholdet vi har med hestene – vi elsker jo hester, det er så fantastisk å holde på med dem. Vi får fantastiske opplevelser hele tiden med dem. Det tar tid, men har man is i magen, er man nyfiken og har pasjonen – så kommer fremgangen en dag.

En annen fordel i dag er at den unge rytteren har et team rundt seg, med trener, foreldre, veterinær.

– Man får mer hjelp nå enn før. Før kjempet man på egenhånd, nå har man noen rundt seg, sier Gretzer som samtidig kommer med en liten advarsel: - Teamet skal støtte, men gjør man dette feil, kan det bli et press i stedet.

Sammen med Pether ønsker hun i helgen å bidra til å vise hvordan man kan strukturere hverdagen sin som rytter, hvordan man legger en god plan. Det tilhørerne vil kunne ta med seg er verktøy til hverdagen som ryttere.

– Vi vil gi dem puslebitene til å strukturere!

Med det vender Gretzer tilbake til det viktigste av alt for å ha glede av sporten og for å nå mål – drivkraften.

-Jeg har sett alle kategorier ryttere, smiler hun. – De med mye talent og de med mye driv, men lite talent. Ofte er det de siste som vinner i lengden – de som søker og er nyfikne, de som legger interesse i det. Det er et viktig budskap.

Dagens unge ryttere har mye bedre hester å ri på enn man hadde før.

Maria Gretzer

Derfor er det så viktig å møkke

Men, hvorfor er det så viktig å møkke spør vi.

Gretzer ler litt. Bak spørsmålet ligger en film som gikk viralt i høst, der Gretzer med stor innlevelse viser hvordan man møkker en boks med halm – hvordan man på en økonomisk og miljøbevisst måte sørger for en ren og tørr boks for hesten.

Men Gretzer griper fatt i den delen av dette spørsmålet som handler om noe helt annet enn møkketeknikk. Om hvorfor det rett og slett er så viktig.

-Vi ser her i Sverige blant de yngre at foreldre gjerne fikser alt slik at barna bare skal ri, slippe å gjøre stalljobben. Det blir helt feil. En topprytter kjenner hesten ut og inn, er ett med hesten. Og det blir man ikke ved å bare ri den. Man må være med hesten – i mange timer – for å komme dit.

Og selv det å møkke teller i det regnskapet.

-Det er kjempeviktig, for også der lærer man hesten å kjenne. Det handler ikke bare om å fjerne det som er skittent. Når man møkker ser man noe om hesten, man ser noe som forteller noe om hestens mage og fordøyelse, man ser om hesten endrer adferd i boksen – for eksempel ved at hesten som normalt er ryddig plutselig roter mye. Man kan rett og slett se mye om hvordan hesten har det når man møkker.

Man lærer ikke en hest å kjenne bare ved å ri den. Man må være med hesten, i mange timer, for å komme dit.

Maria Gretzer
Å møkke handler om mer enn å gjøre rent. - En topprytter kjenner sin hest ut og inn, er ett med den. Da må man kjenne den, være mye med den - og å møkke for den forteller deg hver dag mye om hesten, sier Gretzer. (Foto: NRYF)

Hun sier:

– Vil man nå hele veien, så krever det at man bruker tid på å være med hesten. Man gjør ikke bare hesten raskt unna og så drar hjem. Jeg tror at de som virkelig har en pasjon, de når hele veien. Se på topprytterne; man ser at de virkelig liker å være med hester. Se på Peder (Fredricson) – han står tidlig opp for å løshoppe en hest, betrakte den, bare være med den.

Hun legger leende til: - Og se på Henrik (von Eckermann) – han la bryllupet sitt til selve stallen, et tegn på at hestene er delaktige i det hele. De proffe rytterne, de lever med sine hester!

Akkurat som Gretzer selv har gjort, fra hun som liten fattet interesse for de store dyrene til hun valgte et liv med, for og av hester.

Med den drivkraften og den pasjonen vil hun sammen med Pether Markne gå inn for å inspirere 186 unge, norske ryttere denne helgen.

-Jeg tror at de som virkelig har en pasjon, de når hele veien, sier Maria Gretzer - helt klar til å inspirere og motivere under helgens "Samling uten hest". (Foto: NRYF)