La oss stoppe haltheten

Vi har fine hester, fine ridehaller, gode underlag. Kunnskap og informasjon er ikke mange tastetrykk unna, det arrangeres clinics og foredrag rundt om. Men likevel rammes hestene våre av skader – mange av dem skader som kunne ha vært unngått. I en ny serie fokuserer vi på nettopp det – vi vil stoppe haltheten.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Med kunnskap kan vi redusere forekomsten av halthetsskader hos hesten. (Foto: Dreamstime.com)

Halthet kommer høyt opp på listen over vanlige skader på hest. Ifølge Agria Dyreforsikrings statistikk utgjør diagnoser med halthet som årsak nærmere 40 % av alle skader på hest i 2019. Halthet gir hesten ubehag og smerte. Eieren får skuffelse, frustrasjon og høye regninger. Enigheten er bred hos fagfolket – med rett hestehold og ridning kan mye av skadene unngås.

Forebygge fremfor behandle

-Det er alltid bedre å forebygge enn å behandle, innleder veterinær Lars Moen fra EMPET Hesteklinikk (Romerike Hesteklinikk).
– Målet er en holdbar, frisk og sunn hest som brukes over en lengre periode.

Det er alltid bedre å forebygge enn å behandle.

Det er lett å si seg enig i det. Statistikken viser imidlertid at vi ikke synes det er så lett å gjøre dette i praksis. Kanskje lever vi i en tid der alt skal gå fort, der veien fra den første ridetimen til den første hesten noen ganger er kortere enn den burde være. Kanskje synes vi teorien er for kjedelig, så kjedelig at vi heller bytter den i en rideøkt. Kanskje er vi mer opptatt av å konkurrere og klatre fort opp i klassene fremfor å trene og la konkurransevirksomheten følge egen progresjon.

Til grunn for god hestevelferd og god hestehelse ligger det at man må ha kunnskap.
-Hesteeier og rytter må ha et minimum av basiskunnskap og forståelse, aller helst mer enn minimum, fortsetter veterinæren. – Det handler om kunnskap om hestehold, anatomi, fysiologi, trening og skader.

Veterinæren råder alle til å være nysgjerrige. Stille spørsmålet «hvorfor» ofte. Ikke for å kverulere eller fordi man ikke vil gjøre det noen sier man skal gjøre. Men for å lære.

-Stiller man spørsmål, lærer man ofte og fortere, sier Moen.
– Spør veterinæren din om hvorfor hesten min ble skadet – og lytt til svaret. Spør hvorfor treneren sier du skal trene akkurat slik og slik. Spør hvorfor treneren sier du skal trene variert. Still spørsmål til hele teamet rundt deg. Jo mer forståelse du får, jo bedre blir resultatet.

Veterinær Lars Moen råder alle til å være nysgjerrige. -Stiller man spørsmål, lærer man ofte og fortere.

Ikke ha hastverk

Vi mennesker trigges av mål og suksess. Vi vil så gjerne, og vi vil det fort. Det kan bli en prestasjonsspiral der det handler om å rekke kvalifiseringene, rekke finalene.

- Forhaster man seg, så kommer det skader, sier veterinæren.

-Man må alltid være systematisk i planleggingen, i treningsarbeidet – og man må være tålmodig. I lengden får man igjen for det i form av en frisk og holdbar hest. Skader er heller ikke helt til å unngå, men mye kan forebygges, og kanskje kan man redusere alvorlighetsgraden og den tiden det tar for hesten å komme tilbake hvis man sørger for et godt hestehold.

Denne artikkelen har tidligere inngått i artikkel i Hestesport

Relaterte artikler