Nådde årets mål:

Inez og Perry vant BEST Cup for ponni

I helgen handlet det om feltritt på Konglungen i Asker, og for årets deltagere i BEST Cup var det nå det skulle avgjøres. I ponniklassen ble det Inez Emilie Karlsen og hennes Elmelund’s Perry som gikk helt til topps sammenlagt. – Det var det store målet vårt i år, sier Inez.

Inez karlsen 2
Inez Karlsen med Elmelund's Perry ble årets vinnerekvipasje i BEST Cup ponni. (Foto: Privat)

Gjennom sesongen har ekvipasjen fra Sørkedalen Rideklubb sanket verdifulle poeng i BEST Cup med god ridning i terrenget. Med det gikk hun helt til topps på sammenlagtlisten, med Ismina Alice Budd (Tveit Feltrittsklubb) som en god nummer to og Celine Salamonsen (Tomter Rideklubb) på tredjeplass.

Når man har jobbet hardt for noe

-Dette var årets mål, fastslår den glade rytteren som sammen med Perry ble best i BEST Cup både i finaleklassen hos Konglungen Rideklubb og sammenlagt. – Det føltes rett og slett veldig bra – det var stort å nå dette målet! Det er bare den beste følelsen; når man har jobbet veldig hardt for noe, og så kommer all jobben tilbake til deg i form av at man får det til. Vi begynte treningen mot dette målet i januar, da begynte vi med kondisjonstrening – og nå, altså – hard work pays off!

14-åringen mener konseptet i BEST Cup er både godt og viktig. – I sprang har man jo Feil og stil, da må man ri og ikke bare frese rundt. Det er fint at vi har noe tilsvarende i feltritt, for dette må man lære å ri! Prinsippene som ligger til grunn for BEST Cup fremmer god, sikker og effektiv ridning i terrenget.

Quote
Prinsippene som ligger til grunn for BEST Cup fremmer god, sikker og effektiv ridning i terrenget.

Ponni og bonusfamilie i ett og samme kjøp

Inez og Perry, en 16 år gammel danskfødt welsh e. Glanvyrnwy Squire/Bubbly Noggin, har vært en duo i 2,5 år. – Han er en veldig positiv ponni, veldig på i terrenget. Og så er han en god læremester. Gjør man det man skal, så får man igjen for det – gjør man det feil, hjelper han meg til å gjøre det riktig. Han veldig snill og har en stor personlighet. Han er rett og slett en Kongeponni!

Perry har en god karriere bak seg også, han ble Bornholm-mester i feltritt og i Norge har han blitt sølvvinner i NM sammen med tidligere rytter Hanne Celine Madsen Boye.

Med kjøpet av Perry fikk Inez nesten en bonusfamilie også. – Vi har masse kontakt med familien Boye Madsen på Tromøya og er ofte hos dem og trener. Der er det så godt miljø og de gjør masse bra for feltrittmiljøet. Celine og Laura Collet er mine forbilder, forteller Inez ivrig.

Inez setter også stor pris på å være en del av det gode ponnimiljøet i feltrittsporten. – Jeg har mange gode venninner der og vi heier på hverandre og unner hverandre fremgang og seiere uansett hvem det er som vinner!

Inez Karlsen 1
- Perry er en god læremester, han er veldig snill og har stor personlighet - han er rett og slett en Kongeponni, sier Inez om sin ponni. (Foto: Privat)

Feltritt har hun hjemmefra

Inez selv er 14, men har mange år i salen bak seg. – Jeg begynte å ri da jeg var 2 år, og da jeg var fire begynte jeg i rideskole og har ridd både på Ekeberg og på Østern Brug.

En av grunnene til at det ble feltritt er Inez’ mor Anneli Norderhaug Ferguson som selv har deltatt i grenen.

– Hun red feltritt, og så har vi alltid sett på feltritt på TV – sett på OL og sånn. Det er så gøy - og så ville jeg prøve det selv!

Variert trening og et godt hesteliv

Den unge rytteren har et team av trenere og gode hjelpere i ryggen for sin innsats i feltritt. Hun ramser opp: - Camilla Kalseth, Tone Markussen, Camilla Gade, Espen Wielunski, Kristin Tørmoen, Johanna Breistein Bakke, Cristina Dorati og May Hynne.

Med disse i ryggen favner treningen alle de tre grenene – og dermed er har Perry og Inez grunnlaget for det som er så viktig for hestens helse - variert trening.

-Det er noe av det som er så bra med feltritt, det at man trener variert og på forskjellig underlag og får sunne og sterke hester, fastslår rytteren.

Inez bruker naturen mye i treningen av Perry. – Vi rir mye ut, noen ganger rir vi skrittetur i elven, noen ganger kondisjonstrening i flatt terreng og i bakker. Og så har jeg tilgang til en naturbane, som Sørkedalen Rideklubb fikk tildelt midler til fra Agria og NRYF i 2020. Den er super til å jobbe hesten på, forteller hun.

Hun fortsetter: - I tillegg er det viktig for hesten å stå mye ute. Perry har en stor paddock der han står sammen med en kompis, og om sommeren er han ute 24/7 på et stort beite, i en flokk. Det er veldig viktig at de får være hester og ikke bare treningsmaskiner!

Nye mål

Med sammenlagtseieren vanket det godt med premier på Inez og Perry fra cupens sponsor Agria Dyreforsikring.

– Jeg ble kjempeglad for alle de fine premiene fra Agria, og pengepremien vil jeg bruke til å dra til England og se på Badminton neste år, sier vinneren.

Inez har allerede nye mål klart for seg.

– Neste år er målet mitt å ri NM, og så hadde det vært gøy hvis det kunne blitt Nordisk det siste ponniåret mitt, smiler Inez.

Se mer om BEST Cup her

Se mer om Agria Naturbane her

Mer om

Les også:

1barfot Agria
26.02.2023

Barfotstudiens viktigste konklusjoner

Hva er det som skjer i hoven når hesten går uskodd? Professor Lars Roepstorff og teamet bak barfotstudien kan konstatere fire områder som kan ha en direkte effekt på hestens holdbarhet og prestasjon. Et viktig spørsmål er om, når og hvordan det kan være hensiktsmessig å trene hesten skodd eller uskodd. Barfotstudiet er et samarbeid mellom SLU og Agria Dyreforsikring.

332072653 731216541925470 624794826346295004 n
23.02.2023

- Min opplevelse er at folk er blitt flinkere til å ta ansvar

Minnene fra det fatale utbruddet av ekvint herpesvirus i Valencia i 2021 vekkes unektelig til live når det nå er påvist EHV-1 smitte ved to stevner i Europa. Men siden da har det blitt innført strenge biosikkerhetsregler og rutiner som riktig fulgt opp skal kunne begrense følgene av utbrudd. – Jeg opplever at folk generelt er blitt flinkere til å ta ansvar og at man skjønner at dette er viktig for alle, sier NRYFs kontaktveterinær til FEI, Guri Haarr.

Tannbehandling 15 of 20
15.02.2023

Tordos tenner var ikke helt som alle andres tenner

I fjor sommer ble Tordo en av rideskolehestene ved rideskolen til Geilo Ride og Kjøreklubb. Da deres egen veterinær sjekket tennene til Tordo, var de bakerste tennene så høye at hun ikke kunne se ordentlig hvordan det egentlig sto til der inne lengst i munnen. Derfor anbefalte hun en tur Bjerke Dyrehospital og veterinær og spesialistkandidat Johanna Schneider for å få gjort en grundig sjekk med spesialutstyr. Det Johanna fant ut var ganske overraskende. . Video i artikkelen