#Stopphalthet

Ikke for mye, ikke for lite, men akkurat passe

-For å klare sin oppgave best mulig, er det viktig at avlshoppen har god allmenntilstand og kondisjon, er i passe hold og får en velbalansert fôring både før bedekning, under drektighet og etter følling, sier veterinær og spesialist på hestesykdommer Mette Hansson fra Lier Hesteklinikk. Blant annet kan overvekt hos hoppen gi økt risiko for føll med feilstillinger av bein.

Hoppe og føll 1 of 1
Hoppens allmentilstand og hold har mye å si for føllets helse. (Foto: NRYF)

– At hesten får leve et uteliv med beite og grønt gress løser mange problemer, og «doktor Grønn» er en undervurdert hjelper. Grønt gress gir både tydeligere brunst og bedre melkeproduksjon hos hoppene.

Dyrlegen fortsetter:

- Både overvekt og undervekt har klare negative sider. Vi vet at fete hopper er disponert for problemer under drektigheten, har større fødselsproblemer og får redusert melkeproduksjon. Dessuten har de overvektige hoppene større fare for å gi føll med feilstillinger av bein. På den annen side vil tynne hopper vise dårligere brunst og ha større risiko for tidlig abort. Som for så mye annet gjelder det «ikke for mye og ikke for lite, men akkurat passe».

Hestekontrakten - for sunne og glade hester

Agria Dyreforsikring har lansert Hestekontrakten som en del av vår kunnskapskampanje #stopphalthet. Dette er en symbolsk kontrakt mellom deg og din hest, som inneholder 10 punkter for sunne og glade hester.

Signer kontrakten her

Mer om

Les også:

1barfot Agria
26.02.2023

Barfotstudiens viktigste konklusjoner

Hva er det som skjer i hoven når hesten går uskodd? Professor Lars Roepstorff og teamet bak barfotstudien kan konstatere fire områder som kan ha en direkte effekt på hestens holdbarhet og prestasjon. Et viktig spørsmål er om, når og hvordan det kan være hensiktsmessig å trene hesten skodd eller uskodd. Barfotstudiet er et samarbeid mellom SLU og Agria Dyreforsikring.

332072653 731216541925470 624794826346295004 n
23.02.2023

- Min opplevelse er at folk er blitt flinkere til å ta ansvar

Minnene fra det fatale utbruddet av ekvint herpesvirus i Valencia i 2021 vekkes unektelig til live når det nå er påvist EHV-1 smitte ved to stevner i Europa. Men siden da har det blitt innført strenge biosikkerhetsregler og rutiner som riktig fulgt opp skal kunne begrense følgene av utbrudd. – Jeg opplever at folk generelt er blitt flinkere til å ta ansvar og at man skjønner at dette er viktig for alle, sier NRYFs kontaktveterinær til FEI, Guri Haarr.

Tannbehandling 15 of 20
15.02.2023

Tordos tenner var ikke helt som alle andres tenner

I fjor sommer ble Tordo en av rideskolehestene ved rideskolen til Geilo Ride og Kjøreklubb. Da deres egen veterinær sjekket tennene til Tordo, var de bakerste tennene så høye at hun ikke kunne se ordentlig hvordan det egentlig sto til der inne lengst i munnen. Derfor anbefalte hun en tur Bjerke Dyrehospital og veterinær og spesialistkandidat Johanna Schneider for å få gjort en grundig sjekk med spesialutstyr. Det Johanna fant ut var ganske overraskende. . Video i artikkelen