Ikke for mye, ikke for lite, men akkurat passe

-For å klare sin oppgave best mulig, er det viktig at avlshoppen har god allmenntilstand og kondisjon, er i passe hold og får en velbalansert fôring både før bedekning, under drektighet og etter følling, sier veterinær og spesialist på hestesykdommer Mette Hansson fra Lier Hesteklinikk. Blant annet kan overvekt hos hoppen gi økt risiko for føll med feilstillinger av bein.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Hoppens allmentilstand og hold har mye å si for føllets helse. (Foto: NRYF)

– At hesten får leve et uteliv med beite og grønt gress løser mange problemer, og «doktor Grønn» er en undervurdert hjelper. Grønt gress gir både tydeligere brunst og bedre melkeproduksjon hos hoppene.

Dyrlegen fortsetter:

- Både overvekt og undervekt har klare negative sider. Vi vet at fete hopper er disponert for problemer under drektigheten, har større fødselsproblemer og får redusert melkeproduksjon. Dessuten har de overvektige hoppene større fare for å gi føll med feilstillinger av bein. På den annen side vil tynne hopper vise dårligere brunst og ha større risiko for tidlig abort. Som for så mye annet gjelder det «ikke for mye og ikke for lite, men akkurat passe».

Hestekontrakten - for sunne og glade hester

Agria Dyreforsikring har lansert Hestekontrakten som en del av vår kunnskapskampanje #stopphalthet. Dette er en symbolsk kontrakt mellom deg og din hest, som inneholder 10 punkter for sunne og glade hester.

Relaterte artikler