Hvilken lengde klipper klippeskjæret ditt?

Klipper du hesten din, bør du reflektere over hvilket skjær du bruker - især på hestebeina. Det gjelder ikke bare de som skal delta på internasjonale stevner og som derfor har et reglement å forholde seg til – det gjelder alle som ønsker en kortere pels på hesten sin. Det er viktig fordi lengden på pelsen etter klippingen har betydning for hestevelferden.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Skal du barbere hesten, er det flere gode grunner til å reflektere over hvilket klippeskjær du bruker. (Foto: NRYF)

Svært kortklippet pels gjør hesten mer utsatt for hudirritasjoner, og på hestens bein kan kort pels gjøre hesten både mindre beskyttet mot ytre påkjenninger og det kan gjøre hesten øm og følsom i området. Internasjonalt er det nå et konkret forbud mot å klippe hestens bein under konkurranse eller i løpet av de siste tre dagene før vetsjekk. Dessuten må pelsen ikke være kortere enn 2 mm. Dette forbudet står ikke eksplisitt i det norske reglementet, men vil fanges opp av våre regler om hestevelferd.

Les mer om barbering og reglement her

Kunnskap er hestevelferd

Noen utøvere har tidligere spekulert i dette med å klippe hesten på beina for eksempel før en viktig finale, for kanskje å få det lille ekstra løftet – og derfor har det kommet regler slik at man enklere kan stoppe slikt.

Det er nok imidlertid de færreste som har slike intensjoner om høye sprang på hestens bekostning. For de aller fleste handler det å klippe hesten om en oppfatning av at hesten ser mer velstelt og presentabel ut da – i tillegg til at det er et velferdsmessig tiltak når sommeren legger sin varme over stevneplasser. At klippingen kan ha negative virkninger for hestens velferd hvis man ikke reflekterer over hvordan man gjør det, kan være overraskende for mange.

Derfor må man vite hva man gjør når man klipper – og man må vite hvor kort pelsen blir gitt det skjæret du bruker.

At klippingen kan ha negative virkninger for hestens velferd hvis man ikke reflekterer over hvordan man gjør det, kan være overraskende for mange.


Hvor kort klipper ditt klippeskjær?

Men hvilke klippeskjær gir hvilken lengde. Hvor står det – og hva betyr det som står der?

Har du klippeskjæret oppbevart i esken det kom i, så er det ganske enkelt å sjekke. Klippelengde står gjerne angitt på esken, eller du kan finne informasjon på produsentens nettside.

Å oppbevare klippeskjæret i esken er lurt - da står det tydelig hvilken lengde det klipper i.

Er skjæret allerede montert og emballasjen over alle hauger, så står det på de fleste skjær et tall. Generelt er det slik at jo lavere tall det står, jo lenger er den pelsen som blir igjen. Jo høyere tall det står, jo kortere blir pelsen. Vanligvis bruker man klippeskjær merket #8,5 eller #10 for å klippe hestens kropp. Et klippeskjær merket med 10 gir en gjenværende pelslengde på 1,5 mm (med mindre annet oppgis). Klippeskjær merket #30 eller #40 brukes for å fjerne så mye hår som mulig, for eksempel for å rengjøre sår. Klipping av så kort lengde som operasjonslengde innebærer mye større fare for hudirritasjon. På områder der hesten mangler pigmenter i huden og har rosa hud, er pelsen en god beskyttelse mot solen. Kort pels her kan gjøre hesten mer utsatt for å bli solbrent.

Betegnelsene på skjærene kan imidlertid variere, noen skjær er merket med en bokstav og et tall. Om skjær merket A2/AC (Medium blade) etterlater det en pelslengde på 2,5 mm ifølge hjemmesiden til fabrikanten Lister, som bruker denne betegnelsen. Er skjæret merket A2F/AC (Fine blade) vil det etterlate en pels med lengde 1,4 mm hår. Er skjæret merket A2C/AC (Close blade) vil pelsen bli 1,2 mm. Skjær merket A2H/AC (Lifter blade) etterlater seg en pels enten på 13 mm eller 19 mm. A2S/AC (Surgical blad) gir en pelslengde på 1 mm.