Hva kan du bruke en naturbane til?

-På en naturbane settes hest og rytter på en oppgave, og man kommer til hesten på en helt annen måte enn på en ridebane. Å ha en slik bane tilgjengelig er et stort pluss på mange måter, sier hippologutdannede Miriam Svensson som fikk lære å kjenne nytten av en naturbane som student ved Ridskolan Strömsholm.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Foto: Agria Dyreforsikring

-Forskjellen mellom å bare ri ut i skogen og det å ri på en anlagt naturbane ligger mye i at her er det et ganske godt underlag hele veien. Underlaget varierer selvsagt litt, men det er hele tiden innenfor det å være et trygt og godt underlag. Det er ingen steiner, ingen groper – man er trygg på at man kan galoppere og trave, sier Miriam som gjennom sitt hippologstudium ved svenske Ridskolan Strömsholm brukte adskillig tid på naturbanen der.

Ut i naturen

– Vi hadde ridetimer der, vi red unghestene der, vi red der på egenhånd. Noen ganger la vi hele treningen til naturbanen, andre ganger brukte vi den til oppvarming til trening på bane eller i ridehus etterpå. En naturbane passer alle, man kan variere treningen der etter både hest og erfaring, fastslår Miriam som nå driver egen stall i Råde i Østfold.

Naturbanen på Strømsholm består av en stor hovedløype, med flere mindre småløyper innlagt. Det er flate områder, kuperte områder og bratte bakker. Rundt omkring er det plassert bommer eller små trestokker, med faste avstander tilpasset skritt, trav eller galopp. Disse kan endres dersom man ønsker å variere. Løypa snor seg rundt trær, følger stier – og underlaget består av grov treflis.

– Dette er med på å gi en god variasjon når det gjelder underlag for hestene. Her er det ellers mest fiberbunner, det er viktig for hestenes holdbarhet at de går på annet underlag, forklarer Miriam.

En naturbane er med på å gi en variasjon når det gjelder underlaget, og det er viktig for hestens holdbarhet.

Miriam Svensson
Hippolog

Det at naturbanen ligger i naturen, betyr også noe.

-Det er også litt lukket, det er jo i et skogområde. Især med unghester så gjør det at man kjenner seg litt tryggere enn om man er i åpne områder. Her på Strømsholm har er det for eksempel også en galoppbane, der kan hestene ta litt mer av enn når de er på naturbanen. På naturbanen er det en galoppvolte, men man kan ikke galoppere så fort som på galoppbanen. Hestene kommer da liksom ikke opp i samme energinivå som på et åpent område, og de er lettere å holde innenfor rammene. Man får hestenes fokus lettere, det er hele tiden øvelser å ta dem inn på.

I en naturbane brukes naturen til å gi hest og rytter naturlige oppgaver. Det går opp og ned, løypa svinger seg i terrenget, rundt trær, busker og steiner. – I forhold til å ri på en tur, så har man mer trimme- og treningsfokus på naturbanen, utformingen av banen og underlaget gir både fokus og muligheter til det, og det kommer helt naturlig, sier Miriam. - En naturbane, der man har jobbet med underlaget og lagt flis, gir også mer muligheter gjennom større deler av året. Den fryser ikke så fort, og det blir ikke gjørmete og bløtt om høst og vår.

-Jeg føler at man kommer mer til hesten av seg selv på en naturbane. Banen setter deg på jobb, du må bøye og svinge hesten, du legger volter og buede spor, du regulerer tempo, du rir galoppbommer, du gjør overganger, skritter, sier Miriam Svensson. (Foto: Isabelle Lögdahl)

Motiverer hest og rytter

Naturbanen er også et godt hjelpemiddel i forhold til den hesten som mangler litt egen motor. – Trege hester får ofte en helt annen fremadbydning ute. En hest som «dør» i ridehuset, endrer seg ofte helt når de går ute, den blir mer motivert, sier Miriam.

Det med motivasjon gjelder ikke bare hesten. Miriam ler:

-Nei, iblant kan man jo mangle litt motivasjon selv også. Trening kan føles litt som et ork – det blir sjelden noe særlig kvalitet på treningen om man har det som utgangspunkt. Men på naturbanen kommer det naturlig også til rytteren!

Slik lager man en naturbane

Blir satt på en oppgave

-Jeg liker utrolig godt å ri på en naturbane. Man blir fokusert på de oppgavene som kommer foran en, man må svinge her, forholde der, gjøre overganger, sier Miriam.

Hun fortsetter:

- Jeg føler at man kommer til hesten mer av seg selv. Hestene blir løsgjort på en annen måte enn i ridehuset. I ridehuset rir man etter en følelse, på naturbanen blir man satt på en oppgave, og da kommer det mer av seg selv fremfor at man sitter og terper på en sjenkelvikning hele tiden. Banen setter deg på jobb, du må bøye og svinge hesten, du legger volter og buede spor, du regulerer tempo, du rir galoppbommer, du gjør overganger, skritter. Det er i hovedsak helt basic ting man jobber med, men det er jo det som er grunnlaget for hele ridningen og for å klatre i nivå og øvelser uansett hvilken gren man holder på med. Å trene på det grunnleggende kan man like godt gjøre på en naturbane som i et ridehus!

Din klubb kan få 40 000 kroner til en naturbane

Agria Dyreforsikring og Norges Rytterforbund ønsker, som et ledd i #stopphalthet-kampanjen, å inspirere og legge til rette for at flere rideanlegg bruker naturen rundt seg. Det skal i år deles ut totalt 120 000 kroner fordelt på tre heldige rideklubber, øremerket utvikling av en Agria Naturbane. Søknadsfrist er 1. september.

Se mer her!

Relaterte artikler