Hestens helse:

Hva er en hovbyll?

Hovbyll er en vanlig årsak til akutt halthet hos hest. Det starter som regel med at hesten tråkker på en stein eller en annen spiss gjenstand som skaper en defekt i sålen. Her kommer bakterier, jord og gjørme inn, og det oppstår en bakterieinfeksjon i hoven.

Hov 24 of 25
Foto: NRYF

På grunn av hovkapselen har ikke infeksjonen noe sted å drenere, og det blir et høyt trykk inne i hoven. Dette er smertefullt og hesten kan bli veldig halt. Ofte kan hesten være så halt at det kan minne om et benbrudd.

De vil også få forøket pulsasjon til hoven, hoven blir varm, benet kan hovne opp og hesten kan få feber. Noen hester får nedsatt allmenntilstand og redusert matlyst.

Veterinæren vil visitere sålen med en visitertang, fjerne skoen og undersøke sålen for å se om man kan finne en defekt som viser hvor hovbyllen sitter.

Det er ikke alltid like lett å finne ut hvor byllen sitter, og det kan være nødvendig å legge et varmtvått omslag i 12 timer for å framskynde modningen av byllen. Dette gjør det lettere å se hvor byllen er. På dette punktet vil man åpne opp i sålen slik at byllen kan drenere.

Da vil hestene raskt bli mye bedre. Hvis det ikke åpnes for drenasje, vil hovbyllen kunne spre seg oppover og den kan etter hvert bryte ut i kronranden. Da kan man se puss i kronranden og hesten vil være veldig øm når man tar på dette området.

  • Hovbyll foto Kent Riber 1
    Bildet viser en hovbyll etter at hovslager har renset opp. (Foto: Kent Riber)
  • Hovbyll foto Kent Riber 2
    Etter opprensingen har hovslager lagt på et beskyttende lag av "putty" over sålen. (Foto: Kent Riber)

Infeksjonen kan også spre seg til hovbeinet eller andre viktige strukturer i hoven. Det er derfor viktig å tilkalle veterinær raskt hvis man har mistanke om en hovbyll. Etter det er åpnet for drenasje må hesten stå med omslag i en ukes tid avhengig av alvorlighetsgrad. Det er viktig med et rent omslag til det er tilstrekkelig heling for å hindre nye bakterier å komme inn. Hesten bør stå i tørre og rene omgivelser, og kan skos på nytt når defekten er helet. Sjekk også at hesten er vaksinert mot stivkrampe.

Les også:

1barfot Agria
26.02.2023

Barfotstudiens viktigste konklusjoner

Hva er det som skjer i hoven når hesten går uskodd? Professor Lars Roepstorff og teamet bak barfotstudien kan konstatere fire områder som kan ha en direkte effekt på hestens holdbarhet og prestasjon. Et viktig spørsmål er om, når og hvordan det kan være hensiktsmessig å trene hesten skodd eller uskodd. Barfotstudiet er et samarbeid mellom SLU og Agria Dyreforsikring.

332072653 731216541925470 624794826346295004 n
23.02.2023

- Min opplevelse er at folk er blitt flinkere til å ta ansvar

Minnene fra det fatale utbruddet av ekvint herpesvirus i Valencia i 2021 vekkes unektelig til live når det nå er påvist EHV-1 smitte ved to stevner i Europa. Men siden da har det blitt innført strenge biosikkerhetsregler og rutiner som riktig fulgt opp skal kunne begrense følgene av utbrudd. – Jeg opplever at folk generelt er blitt flinkere til å ta ansvar og at man skjønner at dette er viktig for alle, sier NRYFs kontaktveterinær til FEI, Guri Haarr.

Tannbehandling 15 of 20
15.02.2023

Tordos tenner var ikke helt som alle andres tenner

I fjor sommer ble Tordo en av rideskolehestene ved rideskolen til Geilo Ride og Kjøreklubb. Da deres egen veterinær sjekket tennene til Tordo, var de bakerste tennene så høye at hun ikke kunne se ordentlig hvordan det egentlig sto til der inne lengst i munnen. Derfor anbefalte hun en tur Bjerke Dyrehospital og veterinær og spesialistkandidat Johanna Schneider for å få gjort en grundig sjekk med spesialutstyr. Det Johanna fant ut var ganske overraskende. . Video i artikkelen