Hva betyr det at hesten har sandkolikk?

Når hester får i seg sand og/eller grus kan det hope seg opp i tykktarmen. Noen hester greier å kvitte seg med sanden, men hos enkelte hester kan sanden få konsekvenser. Det kan gi kolikksymptomer ved at sanden blokkerer en del av tarmens passasje, slik at innhold og gass ikke slipper forbi. Samtidig kan sanden irritere slimhinnene på innsiden av tarmen og føre til diaré.

av
Ekstern part
Hvis hesten lider av sandkolikk behandler veterinæren med et smertestillende medikament, med væske og avførende midler over en sonde til magesekken og ofte væske intravenøst i tillegg. (Foto: NRYF)

Av veterinær Marianne Øverlie, Bjerke Dyrehospital

Man kan sjekke om hesten får i seg sand ved å gjentatte ganger ta litt avføring blandet med vann i en stor hanske, riste den, og se om sand synker ned i fingrene på hansken. Hvis det gjør det, vet man at hesten har fått i seg sand. Hvis det ikke er sand i hansken, kan man likevel ikke utelukke at hesten har sand i tarmen. Av og til kan veterinæren høre sand når man lytter på tarmene. Ved sterk mistanke om sandkolikk kan man også ta et røntgenbilde av bukhulen. Sand er røntgentett og vises på røntgenbilder.

Behandlingsmessig er det for de fleste hestene tilstrekkelig å sonde dem med loppefrøskall (psyllium) for å hjelpe tarmene med å kvitte seg med sanden. Psyllium skal stimulere motorikken i tarmen og klumpe sammen sanden slik at den blir transportert videre og ut av hesten.

Behandlingsmessig er det for de fleste hestene tilstrekkelig å sonde dem med loppefrøskall (psyllium) for å hjelpe tarmene med å kvitte seg med sanden. (Foto: NRYF)

Det er noen tilfeller hvor det kan ha samlet seg så store mengder at kroppen ikke klarer å passere det ut selv og at hesten blir veldig smertefull og/eller systemisk påkjent. Man er da redd for at sanden kan bli så tung at den lager hull i tarmen. Da må hesten gjennom en kirurgisk operasjon hvor tarmen løftes ut, åpnes og sanden fjernes.

Noen ganger kan det kan ha samlet seg så store mengder sand i tarmen at kroppen ikke klarer å passere det ut selv. (Foto: Bjerke Dyrehospital)

Det er ofte hester som får mat i grus- eller sandpaddocker som får sandkolikk. I noen tilfeller kan det også skyldes at hesten aktivt spiser sand eller jord. For å forhindre at hestene får i seg sand anbefaler vi å gi hesten mat i høynett, fôrhekk eller lignende når hesten står på sand eller finkornet grus, og ikke å ha hester som spiser jord/sand løse der hvor det er sand.

Loppefrøskall kan også brukes forebyggende som en kur en uke i måneden for hester som er utsatt for sandkolikk.