Hjelp 113 – app’en alle må ha

Det kan skje at den treningen eller den turen du er på, ender på en helt annen måte enn ønsket. Det kan hende at du trenger hjelp raskt. Det kan også hende at du da ikke aner hvor du er. App’en 113 er appen du må ha for å kunne tilkalle hjelp raskt, hvor du enn måtte befinne deg.

av
Rebecca Ballestad-Mender
(Foto: NRYF)

Når ulykken er ute, er rask hjelp svært viktig. Men livsviktig tid kan gå tapt dersom nødsentralen får problemer med å spore opp hvor den som trenger hjelp er. Av den grunn har stiftelsen Norsk Luftambulanse utviklet appen Hjelp 113, som sitt bidrag til den nasjonale dugnaden «Sammen redder vi liv» i regi av Helsedirektoratet. Ringer du 110, 112 eller 113 fra denne appen, sendes det automatisk melding om hvor du er.

Det første spørsmålet

Det første du blir spurt om når du ringer nødnummeret er hvor du er. Er man på ridetur, kan det være ganske vanskelig å si så mye fornuftig om det. At situasjonen er stressende, gjør det enda vanskeligere. Nødetatene opplever iblant at de som ringer er så oppkavet at de ikke klarer å gjøre seg forstått. Men ser nødetatene hvor du er, så kan de sende hjelp dit umiddelbart uansett hvilken informasjon man klarer å gi dem.

Appen har en viktig funksjon til, den kan gi deg informasjon om din nærmeste hjertestarter, via det offentlige hjertestarterregisteret.

Det første spørsmålet du får når du ringer nødnummeret, er hvor du er. Appen Hjelp 113 kan hjelpe deg med det svaret. (Skjermbilde: NRYF)

Sier hvor du er når du ikke klarer det selv

Appen gir koordinatene – GPS-posisjonen - for hvor du befinner deg. Koordinatene for din posisjon vises med grader og minutter. Hjelp 113 bruker smarttelefonens innebygde GPS, og GPSen bruker mobilnettet og kjente WiFi-routere i nærheten. Din mobil trenger datatrafikk for at den automatisk skal sende stedet du er til nødsentralen, så ha den på når du legger ut på tur!

Alle landets nødsentraler kan ta imot stedet du er automatisk. På iPhone versjonen av Hjelp 113 må du gjøre nød-oppkallet fra Hjelp 113, mens på Android holder det at du ringer fra smarttelefonen direkte.

Appen virker også selv om man har hemmelig nummer, siden det er den med hemmelig nummer som ringer ut. Nødsentralen – og kun de – kan se ditt mobilnummer og få din posisjon, og denne informasjonen sendes kun til nødsentralen og brukes ikke til noe annet enn til å vise din posisjon. Nummeret lagres ikke på noen server, og posisjonen slettes etter en time på nødsentralen.

Man må være i Norge for at Hjelp 113 skal virke. Opplever man en nødsituasjon i utlandet og man ikke vet hvor man er, kan man likevel bruke appen for å finne koordinatene som man kan lese opp for nødsentralen, men man kan da ikke ringe fra appen.

Dersom nødsentralen får problemer med å spore opp hvor den som trenger hjelp er, kan livsviktig tid gå tapt. Ringer man nødetatene via appen Hjelp 113, får nødsentralen automatisk melding om hvor du er. (Foto: Norsk Luftambulanse)

Krever mobildekning

For at appen skal sende melding automatisk om hvor du er, er det nødvendig at det er mobildekning der du befinner deg.

-Appen er avhengig av mobildekning for å kunne fungere optimalt og sende SMS med posisjonen direkte til AMK sentralen, sier Jeanette Erdal fra Norsk Luftambulanse.

Hvis det ikke er dekning, så er rådet fra Luftambulansen at du tar skjermbilde av koordinatene som appen viser på skadestedet. Disse står øverst på mobilskjermen. Deretter kan du gå dit det er mobildekning og oppgi koordinatene på skadestedet.

-En annen ting som også er viktig å få med er at når den lastes inn på mobilen så må man registrere mobilnummeret sitt inne i appen. Appen er helt avhengig av at det gjøres for at den skal kunne sende inn posisjonen, fortsetter Jeanette og legger til:

- De som eventuelt har lastet ned appen og er usikker på om mobilnummer er lagt inn, kan sjekke dette ved å trykke seg inn i appen og på tannhjulet øverst til høyre. Da vises alle appens innstillinger, blant annet mobilnummer dersom dette er registrert.

Mobilens kamerafunksjon kan brukes

Ved bruk av Hjelp 113 kan også nødsentralen få mulighet til å se situasjonen med egne øyne. Bruker du kameraet på mobilen din, kan de se via dette. Det er du selv som bestemmer om du vil at operatøren skal få tilgang til dette. I tillegg til at det gir operatøren et bedre bilde av det hele, så kan denne funksjonen også bidra til at nødsentralen kan gi deg bedre hjelp mens nødetatene er på vei.