Hestens helse:

Hesten min har forkalkninger - hva betyr dette?

Leddlidelser er en vanlig lidelse hos hest, og er en vanlig årsak til nedsatt prestasjon og halthet. Forkalkninger i ledd innebærer at hesten har kroniske beinforandringer, som betyr at endringene har kommet over tid. Dette betyr at forandringene ikke vil forsvinne.

Stemning dressur
Foto: NRYF

Tekst: Marianne Øverlie, veterinær Bjerke Dyrehospital

Forkalkninger kan oppstå ved unormal belastning av normal leddbrusk eller ved normal belastning av unormal leddbrusk.

Sjekk hesten jevnlig for å oppdage betennelser tidlig

Før det utvikles kroniske forandringer har hestene ofte en betennelse i leddet. Dette vil si at det er en økt mengde betennelsesstoffer i leddvæsken, som igjen kan føre til skade på leddet. Betennelsen kan komme av akutte skader eller belastning over lengre tid. Hvis denne betennelsen vedvarer kan den føre til forkalkninger. Det er derfor viktig at betennelser oppdages og behandles på et tidlig tidspunkt.

Symptomer kan være at hesten er hoven og/eller varm rundt det aktuelle leddet eller at hesten er halt. Hvis du oppdager dette, er det viktig å kontakte en veterinær.

Milde leddbetennelser kan ha få eller ingen symptomer. For å oppdage betennelsen er det derfor hensiktsmessig at hesten sjekkes av en veterinær med jevnlige mellomrom.

Quote
Milde leddbetennelser kan ha få eller ingen symptomer. For å oppdage betennelsen er det derfor hensiktsmessig at hesten sjekkes av en veterinær med jevnlige mellomrom.

Dette er forkalkninger

Ved betennelse i et ledd over tid vil hesten selv prøve å begrense skaden; den vil da forsøke å stive av leddet slik at det ikke blir utsatt for like mye bevegelse. Det blir da dannet påleiringer av beinvev som sees på røntgenbilder rundt leddet. Det er dette som kalles forkalkninger.

Det skal relativt store forandringer til før det sees på røntgenbilder. Hesten kan derfor ha en halthet som stammer fra et ledd selv om røntgenbildene er uten forandringer.

Noen ganger kan det være anbefalt å gjøre en kikkhullsoperasjon (artroskopi) av leddet for å stille en diagnose, og dette kan også være en del av behandlingen.

Når diagnosen er satt

Mange hester med forkalkninger kan likevel fungere godt til sitt bruk, og ikke alle røntgenforandringer er knyttet til halthet eller andre symptomer. Dette avhenger av hvor forkalkningene er og hvor uttalte forandringene er.

Unghest VM Zangersheide stemning 4 of 22
Ikke alle røntgenforandringer fører til halthet eller andre symptomer, det er derfor viktig å jevnlig sjekke opp hesten. (Foto: NRYF)

I tilfeller hvor man har en leddbetennelse er det viktig å dempe betennelsen for å hindre at forandringene utvikler seg til å bli enda mer alvorlige. Hvile og redusert belastning bidrar til å roe ned betennelsesprosessen. Man kan også behandle leddet med betennelsesdempende medisiner.

Rådfør deg med din veterinær for å finne riktig behandlings- og treningsregime for din hest.

Les også:

1barfot Agria
26.02.2023

Barfotstudiens viktigste konklusjoner

Hva er det som skjer i hoven når hesten går uskodd? Professor Lars Roepstorff og teamet bak barfotstudien kan konstatere fire områder som kan ha en direkte effekt på hestens holdbarhet og prestasjon. Et viktig spørsmål er om, når og hvordan det kan være hensiktsmessig å trene hesten skodd eller uskodd. Barfotstudiet er et samarbeid mellom SLU og Agria Dyreforsikring.

332072653 731216541925470 624794826346295004 n
23.02.2023

- Min opplevelse er at folk er blitt flinkere til å ta ansvar

Minnene fra det fatale utbruddet av ekvint herpesvirus i Valencia i 2021 vekkes unektelig til live når det nå er påvist EHV-1 smitte ved to stevner i Europa. Men siden da har det blitt innført strenge biosikkerhetsregler og rutiner som riktig fulgt opp skal kunne begrense følgene av utbrudd. – Jeg opplever at folk generelt er blitt flinkere til å ta ansvar og at man skjønner at dette er viktig for alle, sier NRYFs kontaktveterinær til FEI, Guri Haarr.

Tannbehandling 15 of 20
15.02.2023

Tordos tenner var ikke helt som alle andres tenner

I fjor sommer ble Tordo en av rideskolehestene ved rideskolen til Geilo Ride og Kjøreklubb. Da deres egen veterinær sjekket tennene til Tordo, var de bakerste tennene så høye at hun ikke kunne se ordentlig hvordan det egentlig sto til der inne lengst i munnen. Derfor anbefalte hun en tur Bjerke Dyrehospital og veterinær og spesialistkandidat Johanna Schneider for å få gjort en grundig sjekk med spesialutstyr. Det Johanna fant ut var ganske overraskende. . Video i artikkelen