Har du funnet en sånn i kraftfôret?

Det er ikke bare hestene som synes at kraftfôr er et høydepunkt – melormen trives også godt der man oppbevarer fôret. Hva gjør man når man finner melorm i fôrkassen?

av
Rebecca Ballestad-Mender
Melorm. (Foto: Privat)

Melormen er melbiller på larvestadiet. Melbiller er blant de vanligste skadedyrene i norske husholdninger, og det finnes mange varianter av den. Stor melbille (Tenebrio molitor) er en kjent variant, larvene fra disse brukes som fôr til insektetende burfugler. Denne billen er 15-20 millimeter lang. Larvene er opptil 30 millimeter.

Brunsvart melbille den vanligste

Den vanligste melbillen er brunsvart melbille (tribolium destructor). Den ble første gang påvist i Norge i 1943. Disse billene er 5-6 millimeter lang og har gulbrune larver som er 8-10 millimeter lange. Melbillene kan følge med i dyrefôr eller menneskemat. De spiser tørre, vegetabilske matvarer og liker godt blandingsprodukter som muesli. Billen har en levetid på et par måneder, og i løpet av den tiden kan de legge flere hundre egg. Larvene kan overleve lenge uten næring.

Brunsvart melbille (tribolium destructor). (Foto: Rasbak)

Ødelegger og gir vond smak

Ved angrep av den brunsvarte melbillen kan mat bli totalt ødelagt, men maten blir egentlig ikke farlig å spise med mindre man spiser svært store kvanta. Billene skiller imidlertid ut en sterk lysollukt som setter seg i matvarene som gir en vond smak. Lysol er et desinfeksjonsmiddel som ble brukt i tidligere tider.

Vinteren hjelper deg

Vi kontaktet veterinær og fagsjef i Felleskjøpet Idun Rosenfeld om dette med melorm i forhold til hestene våre.

-Melorm er etter min mening ikke noen trivelige dyr, men de er ikke skadelige å spise, forteller Idun. - Faktisk er det noen som aler opp melorm som de tørker og lager mel av og igjen bruker som proteinkilde til ulike typer dyr, mest fugl og reptiler, men jeg har faktisk hørt om mennesker også som spiser det! Melorm er heller ikke skadelig til hest.

Det er generelt viktig med fôr av god hygienisk kvalitet til hester. Selv om ormene i seg selv ikke er farlige for hestene, viser tilstedeværelsen av melorm at det er snakk om et urent miljø. Døde ormer og biller vil gå igjennom en forråtnelsesprosess som ikke er ønskelig for hestens del.

Har du fått melorm i din fôrkasse, så har du en ekstra god mulighet til å bli kvitt den nå hvis vinteren har festet sitt grep der du bor.

-For å bli kvitt melorm er vi i riktig årstid, for de tåler ikke frost. Jeg vil anbefale å først rengjøre oppbevaringsstedet så godt man klarer, og deretter sette alt ut et tørt sted med frost. Larver og egg dør etter 24 timer med frost, altså må man ha oppbevaringsutstyr og fôr ute 2-3 dager for at også kjernen i fôret er frosset i 24 timer.

Melbiller i alle livsstadier dør etter et døgn ved minus 16 grader eller kaldere. Ved minus seks grader dør de etter tre døgn. Ved null grader dør de etter 14 dager.

Melorm tåler ikke frost - derfor er vinteren en god tid til å bli kvitt dem på. Veterinærens råd er rengjøring av fôrkassen og så sette den ut i kulden 2-3 dager. (Foto: Privat)

Lurt å støvsuge

Har man mulighet til å støvsuge, er det en god ting å gjøre dersom melbillene kan gjemme seg i sprekker der en vaskeklut ikke kommer så godt til. Støvsugerposen bør brennes eller fryses når man er ferdig slik at ikke billene sprer seg på nytt. Insektsspray er ikke å anbefale ettersom det er gift i sprayen. I tillegg har mange av billene utviklet resistens mot noen typer insektsspray.

Er man plaget av melbiller, kan man også få god hjelp av skadedyrfirmaer. De har blant annet frysecontainere til utleie.

Faktakilder: snl.no, fhi.no