BEST Cup i feltritt:

Grunnridningen er viktig

-Hvis man rir grundig fra begynnelsen av, kommer man fortere til målet, sier leder i Sportsutvalg feltritt, Sissel Røinås. I helgen er hun dommer under BEST Cup.

Illustrasjon
Illustrasjonsfoto: NRYF

Kommende helg arrangerer Arendal og Grimstad D-stevne i feltritt med innlagt første runde i BEST Cup 80cm.

Sikkert og effektivt

-BEST Cup passer for alle ryttere som er over helt nybegynnerstadiet i feltritt, og tenker på hvordan man rir i terrenget. Det er som feil- og stilbedømming i terrenget, og honorerer når rytterne rir sikkert og effektivt, sier Røinås.

Det arrangeres fem stevner med ferdighetsbedømming i løpet av sesongen. Rytter må delta på minimum to av stevnene for å telle med sammenlagt. De tre beste resultatene teller for totalplasseringen i cupen.

-Cupen er en kilde til inspirasjon. Når ryttere skal delta i cupen, er det viktig å tenke på sikker og effektiv ridning så de får en god poengsum sammenlagt.

Målet er at cupen skal bidra til både sikker ridning i terrenget, og rekruttering til feltrittsporten.

-Ønsket er at ryttere skal ri flere 80 cm-klasser for å bli dyktige, og mange ryttere synes det er kult med cup. Det er rekruttering til breddeklasser, forteller Røinås.

Quote
BEST Cup passer for alle ryttere som er over helt nybegynnerstadiet i feltritt, og tenker på hvordan man rir i terrenget

Viktig grunnlag

Terrengprøven avvikles på Raet feltrittsbane.

-To dommere står ute i terrenget på forskjellige steder med bedømmingsskjema, og dømmer ridningen i løypa. Rytterne får tilbakemelding med poengskala og en kommentar. Ulike type hinder skal ris på forskjellig vis, og det er hva dommerne ser etter, sier Røinås. Hun er én av de to dommerne som står ute i løypa denne helgen.

-Jeg håper BEST Cup vil fremme grunnridningen, så de som rir 80-klasser klarer å komme seg videre opp. Grunnridningen er viktig. Sikker og effektiv ridning i terrenget vil lønne seg når man kommer opp i en meter- og 2*-stevner i fremtiden, sier Røinås.

-Vi er glad for at Agria er med som sponsor i BEST Cup. Vi har felles mål om holdbare hester, og det å ri variert og i terrenget er jo en gjenganger når veterinærer, trenere og toppryttere snakker om holdbarhet og stopphalthet-kampanjen.

BEST Cup

BEST Cup er en ferdighetsbedømmelse som har til formål å fremme balansert, effektiv og sikker ridning i terrenget. Bedømmelsen skal legge vekt på de nødvendige basisferdigheter som kreves for sikker ridning i terrenget. Selve terrengdelen bedømmes med fokus på rytterens ferdigheter og evne til å ri hesten balansert, effektivt, sikkert og med følelse for rett hjelpgivning/innvirkning til riktig tid.

Cupen gjennomføres på fem utvalgte stevner i løpet av sesongen og det er de tre beste i hver kategori (hhv hest og ponni) som premieres.

Les mer her!
Sissel og højstrup klokkelyng foto Karianne Steffensen Erklev
Sissel Røinås er aktiv feltrittrytter, leder i SU-F, og dommer. Her med Højstrup Klokkelyng. (Foto: Karianne Steffensen Erklev)

Mer om

Les også:

1barfot Agria
26.02.2023

Barfotstudiens viktigste konklusjoner

Hva er det som skjer i hoven når hesten går uskodd? Professor Lars Roepstorff og teamet bak barfotstudien kan konstatere fire områder som kan ha en direkte effekt på hestens holdbarhet og prestasjon. Et viktig spørsmål er om, når og hvordan det kan være hensiktsmessig å trene hesten skodd eller uskodd. Barfotstudiet er et samarbeid mellom SLU og Agria Dyreforsikring.

332072653 731216541925470 624794826346295004 n
23.02.2023

- Min opplevelse er at folk er blitt flinkere til å ta ansvar

Minnene fra det fatale utbruddet av ekvint herpesvirus i Valencia i 2021 vekkes unektelig til live når det nå er påvist EHV-1 smitte ved to stevner i Europa. Men siden da har det blitt innført strenge biosikkerhetsregler og rutiner som riktig fulgt opp skal kunne begrense følgene av utbrudd. – Jeg opplever at folk generelt er blitt flinkere til å ta ansvar og at man skjønner at dette er viktig for alle, sier NRYFs kontaktveterinær til FEI, Guri Haarr.

Tannbehandling 15 of 20
15.02.2023

Tordos tenner var ikke helt som alle andres tenner

I fjor sommer ble Tordo en av rideskolehestene ved rideskolen til Geilo Ride og Kjøreklubb. Da deres egen veterinær sjekket tennene til Tordo, var de bakerste tennene så høye at hun ikke kunne se ordentlig hvordan det egentlig sto til der inne lengst i munnen. Derfor anbefalte hun en tur Bjerke Dyrehospital og veterinær og spesialistkandidat Johanna Schneider for å få gjort en grundig sjekk med spesialutstyr. Det Johanna fant ut var ganske overraskende. . Video i artikkelen