Gir banan utslag på dopingprøve?

Mange hester synes at banan er særdeles velsmakende, og spiser det mer enn gjerne – flere lar seg ikke stoppe av at det er skall på bananen heller. En leser har spurt oss om det å gi hester banan og rykter om at det kan føre til positiv dopingprøve. Veterinær Mina Heggelund fra Antidoping Norge gir deg svaret – og gir deg litt fakta om det å gi hesten banan.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Mange hester liker banan - veldig godt. Men kan hester spise bananer - og kan det gi utslag på dopingprøve? (Foto: NRYF)

«Er det lov å gi hesten banan uten bananskall før konkurranse eller på stevne, eller teller det som en form for doping? Var noen som sa det på et stevne for lenge siden da vi skulle gi banan til hesten. Vi trodde det gikk fint da hestene våre er svært glade i banan og vi tenkte det bare ga litt energi.»

Slik lød spørsmålet som kom inn til vår redaksjon.

Banan, doping og egnethet som hestefôr

Spørsmålet om banan til hest rommer også mer enn dopingspørsmålet – er banan noen man kan gi til en hest, og hva bør man i så fall tenke på?

Veterinær Mina Heggelund inngår i Antidoping Norges stab. Hun har derfor god kompetanse både på det som har med antidoping å gjøre – og fôring av hest. Dermed fikk hun spørsmålet:

-Vil banan, eventuelt bananskallet, gi utslag på en dopingtest – og hvordan er det egentlig med å gi banan til hestene våre?

Veterinæren begynner:

-Banan gir ikke utslag på dopingprøve, men jeg ville ikke anbefale å gi skallet. De fleste hester liker det ikke, men det kan også inneholde midler vi ikke vet om, selv om det er lite sannsynlig.

Smaken av banan har flere hester sans for – og en banan i ny og ne er helt innafor ifølge veterinæren.

-Mange hester synes banan er godt og de kan godt få det, men i moderate mengder. Det inneholder en del sukker, så det blir jo som godbiter. Jeg mener å ha lest et sted at to bananer i uken er nok, men det finnes vel egentlig ingen grense for hvor mye man kan gi. Noen hevder også at banan kan helbrede magesår, da det sies å ha effekt på mennesker, men det finnes ingen vitenskapelige artikler på det og jeg tror heller ikke det har den store helsebringende effekten.

-Banan gir ikke utslag på dopingprøve, men jeg ville ikke anbefale å gi skallet. De fleste hester liker det ikke, men det kan også inneholde midler vi ikke vet om, selv om det er lite sannsynlig, sier veterinær Mina Heggelund. (Foto: NRYF)

Banan som en del av hestens fôrplan er noe det er lite kunnskap om, og det mener veterinæren bør legge litt føringer på bruken av banan.

-Selv om banan inneholder vitaminer, dekker det ikke hestens behov. Vi vet ikke hvordan banan tas opp i hestens fordøyelse og hvordan den utnytter innholdet i banan. Så det hele koker ned til at man kan gi banan til hester som godbiter, men i moderate mengder, sier Mina.

Bli med på webinar om antidoping

Banan gir altså ikke utslag på dopingprøven, men kanskje er det annet du lurer på når det gjelder til hva man kan gi og ikke gi - eller gjøre med hesten? Føler du at dette med antidoping er litt vagt og kanskje litt halvskummelt?

-Da bør du melde deg på webinaret vi arrangerer mandag 24. januar sammen med Antidoping Norge, sier Nina Johnsen, sportssjef i Norges Rytterforbund.

To fagpersoner fra Antidoping Norge vil formidle kunnskap og svare på spørsmål.

-Under webinaret vil veterinær Mina snakke om antidopingregler for hest og Thea Langeland vil snakke om antidoping for rytter. Dette kurset vil helt klart gjøre deg mer sikker på temaet, og har du spørsmål, så kan du stille dem, sier Nina. – Kurset er gratis og åpent for alle, det er bare å melde seg på!

-Dette med antidoping og reglene rundt dette er veldig viktig. For idretten generelt handler det om like konkurransevilkår og å beskytte utøvernes helse – vi vil ha en ren idrett. For hestene er det ikke mindre viktig, i forhold til hestene handler dette i høy grad om hestevelferd også – og der har vi et stort ansvar. Kompetanse på dette området er viktig for å forebygge – for å unngå kjedelige situasjoner. Vi ønsker ikke at våre ryttere skal havne i en dopingsituasjon på grunn av mangelen på kunnskap, fastslår sportssjefen som for øvrig selv så absolutt er glad i bananer!

  • Webinar Antidoping mandag 24. januar 2022

Tid: Klokken 19.00-20.30

Sted: Teams – link sendes til alle påmeldte samme dag som webinaret

Påmeldingsfrist: Mandag 24. januar klokken 15.00

Utøvere under 18 år må delta sammen med foresatt eller annen myndig person over 18 år.

Meld deg på her

Ta kurset Ren Utøver

Det er viktig at rytter - og eventuelt ansvarlig person - har kunnskap om bestemmelsene på dette området. Dopingreglene gjelder uavhengig om man deltar på internasjonalt toppnivå eller på det minste lille stevnet hjemme.

Av den grunn har Antidoping Norge utviklet et digitalt kurs når det gjelder den tobente idrettsutøveren – «Ren Utøver». Dette kurset tilpasses den som tar det – man går en ulik «læringssti» dersom man er breddeutøver, topputøver, leder.

-Dette bør alle ta, sier Nina. – Alle våre landslagsutøvere skal ta det, men det er viktig for utøvere og trenere på alle plan. Nå er det nylig lansert en ny versjon av kurset, og vi oppfordrer også de som har tatt forrige utgave av kurset til å ta denne nye versjonen.

Se mer om Ren Utøver her

Illustrasjon: Antidoping Norge