Førstehjelp for hoven - hva gjør du ved halthet fra hoven?

Selv om hoven har en solid konstruksjon, er hov- og skoproblemer et vanlig fenomen. Det kan være vanskelig å få tak i hovslager og veterinær på kort varsel, og dermed vanskelig å vite hva man skal gjøre når uhellet er ute. Her skal vi se på noen av de situasjonene som kan oppstå akutt og hva du selv kan gjøre – tema i dag er halthet fra hoven.

av
Ekstern part
Hva gjør du når....? Vi gir deg en serie med "førstehjelp for hoven"-artikler. (Foto: NRYF)

Tekst: Hovslager Aksel Vibe

Er hesten halt, kontakt ALLTID veterinær! Selv om du tror haltheten stammer fra hoven, kan det være andre faktorer i tillegg. Hovslager er ikke veterinær og skal ikke stille diagnoser til tross for at de ofte er erfarne hestefolk med lang erfaring og mye kunnskap. Hvis halthet har oppstått kan du se etter sår, hevelser og andre åpenbare skader.

Dette bør du sjekke

Sjekk om skoen ligger som den skal og sitter fast. Har hesten tråkket på en sko, kan den få skader andre steder som følge av de kreftene som skal til for på dra av skoen. Den kan også ha tråkket søm eller kapper opp i hoven.

Sjekk undersiden av hoven for spiker eller andre spisse objekter. Om du finner noe, la det sitte om mulig. Veterinæren vil gjerne se skaden, retning og sted for stikkskaden. Om du må dra ut objektet, er det viktig å gjøre det forsiktig slik at du ikke skader deg selv eller hesten. Dette kan gjøre veldig vondt. Merk stedet med for eksempel en tusj slik at veterinæren kan finne det. Ta vare på objektet og merk hvor langt inn det gikk, samt hvilken retning den har hatt.

Se etter slagskader – hvis hesten har tråkket på en stein eller liknende, kan en blodutredelse oppstå inne i hoven. Dette kan gjøre veldig vondt og infeksjon og hovbyll kan oppstå.

Sjekk pulsasjonen i koden. Om hesten har en skade eller en infeksjon i hoven, vil pulsasjonen i arterien til hoven øke i styrke. Sammenlign med andre bein for å ha en referanse. På tunge hesteraser kan dette være vanskelig.

Sjekk pulsasjon i koden. (Foto: Aksel Vibe)

Kjenn etter varme i beinet og hoven. Er én hov varmere en, de andre, så kan dette være et tegn på skade. Det kan være vanskelig å kjenne dette, så vær sikker på at hesten har stått tørt og på et underlag som ikke påvirker temperaturen i hoven.

Kjenn etter varme i beinet og hoven. (Foto: Aksel Vibe)

Kontakt veterinær og hovslager

Det kan se lett ut når hovslageren tar av sko og jobber med høvene, men det kan være farlig og krever mye trening. Hvis du må ta av sko, skifte bandasje eller behandle andre skader på beina, er det viktig å være forsiktig og alltid ha med hjelp. IKKE forsøk å gjør noe som helst uten først å ha snakket med veterinær og hovslager. Noen ganger er det beste bare å tape/bandasjere hoven og la hesten stå inne til du får fatt hjelp. Husk alltid å først og fremst kontakte veterinæren hvis hesten din er halt.

Relaterte artikler